Στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς. Ένα ζευγάρι με τα δύο τους παιδιά. Κάποια στιγμή το ένα από τα μικρά ζητά το tablet από την μητέρα για να παίξει. Η μητέρα το δίνει. Ο πατέρας την ρωτά αν έχει απενεργοποιήσει το WiFi. Κοφτό βλέμμα της μητέρας προς τον σύντροφο της… Του λέει: «Για ηλίθια με περνάς; Και βέβαια το έκλεισα». Μετά ξεκίνησε η συζήτηση πως με τόσα ενεργά WiFi πρέπει να προσέχουν πολύ τα παιδιά τους. Και έγνεφαν καταφατικά και οι απέναντί τους.

Φτάνοντας στον σταθμό Φαλήρου κατέβηκαν και ήρθαν στην στάση για το 040. Τα παιδάκια, ούτε καπελάκι, ούτε γυαλιά, ούτε αντηλιακό.

Παιδιά και WiFi λοιπόν…

Πριν φτάσουμε στο γιατί είναι εξαιρετικά ανούσιο να φυλάγομαι από το WiFi, το κινητό κτλ, αλλά να βγαίνω στον Ήλιο (καλοκαιρινό ή χειμερινό), πρέπει να δούμε τι είναι το WiFi και ο Ήλιος και η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία γενικά.

Και το WiFi και το κινητό και ο Ήλιος και ο φούρνος μικροκυμάτων (κάποιος θα τον αναφέρει) είναι το ίδιο πράγμα. Είναι όλα Φως. Και για να είμαστε σωστοί, είναι όλα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία.

Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία

Η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία είναι σωματίδια (φωτόνια) που κινούνται με συγκεκριμένο ρυθμό και ταξιδεύουν με πολύ πολύ πολύ μεγάλη ταχύτητα. Την ταχύτητα της αιτιότητας (ή του φωτός, όπως είναι πιο γνωστή). Το ρυθμό που «χορεύουν» τα σωματίδια αυτά τον ονομάζουμε Συχνότητα, και τον μετράμε σε Hertz (Hz). Ναι, είναι το ίδιο με τα MHz που έχουμε στο ραδιόφωνο. Γιατί και το ραδιόφωνο Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία λαμβάνει από τον αγαπημένο μας σταθμό. Σε αυτό που διαφέρει λοιπόν κάθε Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, WiFi, Φως, κινητό, είναι η συχνότητα. Όλες τις συχνότητες που μπορούμε να έχουμε Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, το ονομάζουμε Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα.

Ηλεκτρομαγνητικό-Φάσμα

Όλα είναι εκεί μέσα. Ορατά και αόρατα. Είναι το ρεύμα που στέλνει η ΔΕΗ, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, το WiFi, τα κινητά, το ορατό φως, η υπεριώδης ακτινοβολία (UVA, UVB που λένε οι αντηλιακές λοσιόν), οι ακτίνες Χ (αυτές του Superman), οι ακτίνες Γ (αυτές της Χιροσίμα). Όλα.

Κάθε φωτόνιο κουβαλά μία ποσότητα ενέργειας. Η ενέργεια των φωτονίων εξαρτάται από την συχνότητα τους. Όσο ποιο μεγάλη συχνότητα έχουν, τόσο πιο πολύ ενέργεια κουβαλάνε. Την ενέργεια αυτή τη μετράμε συνήθως σε eV (ηλεκτρονιοβόλτ).

Τα “περίεργα” γίνονται όταν τα φωτόνια, συναντούν κάποιο εμπόδιο. Τότε τα φωτόνια αλληλεπιδρούν με τα άτομα του εμποδίου. Ο τρόπος αλληλεπίδρασης έχει να κάνει με την ενέργεια που έχουν τα φωτόνια. Κάθε άτομο αποτελείται από έναν θετικό πυρήνα που γύρω γύρω περιστρέφονται τα αρνητικά ηλεκτρόνια.

ιονισμός

Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν κατά την αλληλεπίδραση των φωτονίων με τα άτομα ενός σώματος. ´Η τα φωτόνια θα αναγκάσουν τα άτομα να κινηθούν λίγο περισσότερο πέρα-δώθε (μία κίνηση που έτσι και αλλιώς κάνουν από μόνα τους) ή θα τα αναγκάσουν να χάσουν κάποιο από τα ηλεκτρόνια τους. Το πρώτο συμβαίνει με φωτόνια χαμηλής ενέργειας και το υλικό απλά θερμαίνεται. Μην ξεχνάμε πως η θερμοκρασία ενός υλικού μας δείχνει πόσο πολύ κινούνται τα άτομα του. Αν τα φωτόνια τα αναγκάσουν να κινηθούν πιο πολύ, απλά ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος. Η δεύτερη περίπτωση ονομάζεται Ιονισμός. Όταν συμβαίνει σε ζωντανούς ιστούς (στο δέρμα μας πχ) είναι καταστροφικό.

Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις που η Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στην Μη-Ιονίζουσα και στην Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία.

wifi-Ακτινοβολία

 

Όπως μπορούμε να δούμε από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, οι ακτινοβολίες που μας ενδιαφέρουν, ραδιόφωνα, κινητά, WiFi, ορατό φως του Ήλιου, ανήκουν στην Μη-Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία. Που σημαίνει πως απλά θερμαίνουν τον ανθρώπινο ιστό. Πόσο τον θερμαίνουν; Εξαρτάται από την ένταση τους. Είτε πρόκειται για το WiFi ή για τον φούρνο που ψήνουμε το φαγητό, ο μηχανισμός είναι ίδιος. Και τα δύο θερμαίνουν αντικείμενα. Μία τυπική συσκευή WiFi έχει ισχύ εκπομπής γύρω στα 0,1 Watts. Ένα κινητό έχει (μέγιστη τιμή) 1 watt. Ο φούρνος μας έχει ισχύ γύρω στα 2000 Watts. Για το φως του Ηλίου, τι να πούμε… Μας ζεσταίνει!

Ναι, αν βάλω το κεφάλι μου σε αναμμένο φούρνο, θα πάθω ζημιά. Όπως λοιπόν και ο φούρνος έτσι και το WiFi και τα κινητά, μας θερμαίνουν. Θα επιστρέψουμε στην θέρμανση που μας προκαλούν σε λίγο. Κυρίως των κινητών.

Το WiFi είναι λίγο… «Άτυχο». Η συχνότητα του είναι γύρω στα 2,5 GHz (δισεκατομμύρια Hz). Τόσο περίπου είναι και η συχνότητα λειτουργίας των φούρνων μικροκυμάτων. Όχι άδικα λοιπόν, ο κόσμος θεωρεί πως το WiFi μπορεί να κάνει ό,τι και ο φούρνος μικροκυμάτων. Ο φούρνος μικροκυμάτων όμως έχει μία ισχύ από 500 έως 2000 Watts, συγκεντρωμένη σε έναν μικρό χώρο!

Όσον αφορά το οικιακό WiFi και το WiFi φορητών συσκευών. Δεν έχει «ψυχή» να προκαλέσει οτιδήποτε! Ούτε καν να μας ζεστάνει λίγο. Αν δεν κοιμόμαστε με αυτό στο μαξιλάρι μας (ενήλικες και παιδιά), δεν έχουμε κανέναν λόγο ανησυχίας. Αλλά και με αυτό να κοιμόμαστε, το επικίνδυνο κομμάτι είναι να μην μας μπει η κεραία στο μάτι και όχι η ακτινοβολία του.

Τα κινητά τώρα… Αυτά είναι λίγο διαφορετική ιστορία. Κυρίως επειδή έχουν μεγαλύτερη ισχύ και τα έχουμε πολύ κοντά στο σώμα μας. Αυτά πραγματικά μπορούν και ανεβάζουν την θερμοκρασία του ιστού γύρω τους. Τι προκαλεί όμως αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας; Από αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα (τα τελευταία 50+ χρόνια), η θέρμανση από Μη-Ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (για τα επίπεδα ισχύος των κινητών κτλ, και όχι των φούρνων) δεν προκαλεί κάποια παρενέργεια. Είτε σε ενήλικες είτε σε παιδιά.

Επειδή όμως μιλάμε για παιδιά, δεν χρειάζεται ένα παιδί κάτω των 10 ετών να παίζει συνεχώς με ένα ενεργό κινητό. Το να υπάρχει ένα κινητό στο ένα μέτρο από το παιδί, δεν μας πειράζει καθόλου. Η ακτινοβολία του μειώνεται τόσο γρήγορα με την απόσταση, που δεν μπορεί να θερμάνει ιστούς. Το να μιλήσει μια φορά με κάποιον δεν μας πειράζει καθόλου. Το να είναι όμως ένα παιδί του δημοτικού με ένα κινητό στο χέρι όλη μέρα… Είναι ηλίθιο.

Καλά κάνουν όσοι προσέχουν τα παιδιά τους από τα κινητά. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάτι προκαλούν, καλά κάνουν.

Όσον αφορά τα ραδιόφωνα τις τηλεοράσεις κτλ. Αν προκαλούσαν κάτι… Θα το ξέραμε.

Για τον Ήλιο… Σαν πηγή Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας είναι τεράστια. Ασύλληπτα μεγάλη. Και εκπέμπει από όλα. Και Ιονίζουσα και Μη. Ευτυχώς για την ζωή στην Γη, τα μεγαλύτερα ποσοστά Ιονίζουσας τα φιλτράρει η ατμόσφαιρα (κυρίως το στρώμα του Όζοντος). Το υπέρυθρο και ορατό φως του Ήλιου μας ζεσταίνει. Το κακό είναι πως στην επιφάνεια της Γης φτάνει και ένα μέρος από την ακτινοβολία του Ήλιου που είναι κοντά στην Ιονίζουσα ακτινοβολία. Οι γνωστές μας υπεριώδεις ακτίνες. UV, Ultra Violet. Υπεριώδεις.

Αυτές λοιπόν είναι επικίνδυνες. Όταν τα κύτταρά εκτεθούν σε αυτές, θα πάθουν ζημιά. Το κάψιμο που παθαίνουμε όταν καθόμαστε στον ήλιο ΔΕΝ είναι θερμικό έγκαυμα. Ακόμη και ο πανίσχυρος Ήλιος δεν μπορεί, υπό νορμάλ συνθήκες, να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα. Είναι αντίδραση του οργανισμού μας στην καταστροφή του RNA στα κύτταρά μας, από την UV Ακτινοβολία[1]. Βέβαια η UV ακτινοβολία δεν είναι μόνο κακή. Δημιουργεί για παράδειγμα την βιταμίνη D στον οργανισμό μας. Δεν χρειάζεται όμως απευθείας έκθεση στον Ήλιο.

Όλες οι μελέτες δείχνουν πως απευθείας έκθεση στον Ήλιο αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνο του δέρματος.

Είναι ανούσιο να κλείνω το WiFi αλλά να βγάζω το παιδί μου στον ήλιο χωρίς προστασία.

Είναι ανούσιο να παραπονιέμαι για τα κινητά και να αγοράζω στα παιδιά μου φτηνά παιχνίδια με πλαστικό χωρίς καμία προδιαγραφή.

Είναι ανούσιο να καταριέμαι τους φούρνους μικροκυμάτων και τρεις φορές την εβδομάδα τα παιδιά μου να τρώνε στα McDonalds.

Παραπομπές:
[1]  http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/what_happens_when_we_sunburn

Αλέξανδρος Καλτσάς

Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Καλτσάς.
Ο Αλέξανδρος Καλτσάς είναι Τεχνολόγος Εκπαιδευτικός, Ηλεκτρονικός Μηχανικός.
Εργάζεται σαν εκπαιδευτικός στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στους τομείς Αυτοματισμών και Μηχανοτρονικής.
“Από κούνιας” λάτρευε τον κόσμο της ηλεκτρονικής. Μεγαλώνοντας αγάπησε και την εκπαίδευση.
https://alexkaltsas.wordpress.com

 

 

Ενημερώσου για τα Τεχνικά Επαγγέλματα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Ενημερώσου για τις Ειδικότητες Πληροφορικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ