Ο Σταυριανός Κιναλόπουλος είναι ο Εισηγητής του Σεμιναρίου Συγγραφής Παραμυθιού & Σεξουαλικών Συμβόλων που ξεκινάει σε λίγες μέρες από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΔΕΛΤΑ. Εκτός από αυτό, είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας του βραβευμένου «Κιχ», δάσκαλος και ο πιο περιζήτητος συνομιλητής σε κάθε παρέα. Γιατί; Γιατί μέσα σε 10 λεπτά έχει το ταλέντο να περάσει από την αποτύπωση των αρχέγονων συμβόλων στη showbiz, στην ανάλυση των παιδικών παραμυθιών, γνωρίζοντας παράλληλα ποιος από την παρέα εντυπωσιάστηκε, διαφώνησε ή τον ερωτεύτηκε!

Πες μας λίγα λόγια για σένα!

Λατρεύω τις γάτες (κυρίως τις μαύρες) και τα σκοτεινά παραμύθια (στην πραγματικότητα ακόμη και τα πιο «αθώα» είναι εξαιρετικά σκοτεινά). Λατρεύω να ερευνώ, γράφοντας παράλληλα μέχρι το ξημέρωμα κάποιο έργο, καταναλώνοντας την ετήσια συνιστώμενη ποσότητα σοκολάτας ενός ενήλικα.

Είσαι πολυτάλαντος και ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα: συγγραφή, διδασκαλία, σκηνοθεσία, υποκριτική. Υπάρχει κάποιο που να αγαπάς περισσότερο ή κάποιο που να νιώθεις ανασφαλής;

Συγγραφή, σκηνοθεσία, υποκριτική τα θεωρώ ένα και το αυτό. Τα αντιλαμβάνομαι στην αναγεννησιακή μορφή τους και όχι στην καπιταλιστική. Τα αντιλαμβάνομαι, δηλαδή, σαν μια ειδικότητα διαφορετικών σταδίων και όχι σαν διαφορετικές ειδικότητες. Σαν ελβετικό σουγιά και όχι σαν ένα εξειδικευμένο μαχαίρι ψωμιού.
Όσον αφορά στη διδασκαλία, πριν έξι χρόνια που την ξεκίνησα, εκεί ένιωσα αμέσως μια ευκολία. Τόσο που απόρησα. Έλεγα μέσα μου, δεν μπορεί να μου βγαίνει τόσο αβίαστα. Τούτο με ‘καμε να εστιάσω εντόνως στην τέχνη του διδάσκειν. Είδες; Κρύβω μέσα μου έναν εβδομηντάχρονο διδάκτορα!

Αν δεν ασχολούσουν με όλα αυτά, με τι θα ήθελες να ασχολείσαι;

Ψυχολογία. Αλλά στην πραγματικότητα μέσω όλων αυτών, αποκλειστικά με την ψυχολογία ασχολούμαι. Αποτελεί την κρυφή μου ερωμένη που μου ‘χει πάρει τα μυαλά!

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις πολλά επαγγέλματα; Πώς σε κάνει να νιώθεις στην καθημερινότητα σου; Είναι ενδιαφέρον ή δύσκολο;

Με κάνει να νιώθω σαν καρτούν που θυμίζει ελβετικό σουγιά με πόδια. Είναι ενδιαφέρον, γιατί παλεύεις να βρεις ποιο καλλιτεχνικό εργαλείο θα σου κάνει καλύτερα τη δουλειά ή πως πρέπει να συνδυαστούν διάφορα εργαλεία. Είναι δύσκολο διότι πολλά από αυτά κόβουν σαν ξυράφια. Ευτυχώς τα καρτούν δεν πεθαίνουν!

Ήσουν πάντα καλλιτεχνικό πνεύμα; Πώς κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με αυτό; Ποιο ήταν το ερέθισμα;

Ήμουν πάντα αντιδραστικό πνεύμα. Νομίζω πως μόνο η αντίδραση σε οδηγεί στην τέχνη. Αυτό είναι το ταλέντο. Αυτό που σε οδηγεί στην πόρτα της δραματικής σχολής, της σχολής καλών τεχνών, του μουσικού ωδείου κ.τ.λ. Αντίδραση στα καθιερωμένα, στην ασχήμια γύρω, στην ψευτιά. Το ακριβές ερέθισμα, ακόμη το ερευνώ. Από τότε που με θυμάμαι να μιλάω, φώναζα πως θα γίνω ή ζωγράφος ή ηθοποιός. Σπούδασα και τα δυο. Ίσως επειδή όταν το είπα πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο στην Αλεξανδρούπολη, όλοι έβαλαν τα γέλια. Θα τους φαινόταν πιο νορμάλ να πω αστροναύτης. Αντίδραση λοιπόν!

Το πρώτο σου μυθιστόρημα «Κιχ» χαρακτηρίστηκε παγκόσμια καινοτομία, ενώ το δεύτερο μυθιστόρημά σου «Παλέρμο» κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και στο εξώφυλλο ο Πάνος Κοκκινόπουλος σε χαρακτηρίζει ως την ελληνική εκδοχή της Agatha Christie. Εσύ τι τύπος αναγνώστη είσαι;

Καταρχάς ντρέπομαι κάθε φορά, ακούγοντας τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι απείρως πιο πάνω από το ψώνιο που φέρω. Μμμ…τι τύπος αναγνώστη είμαι…αν δει κάποιος τη στοίβα βιβλίων προς ανάγνωση πάνω στο κομοδίνο μου, θα βάλει τα γέλια.  Επιστημονικά συγγράμματα για την κβαντομηχανική, θεατρικές μελέτες για τον Άμλετ, το τελευταίο mainstream best seller “Λίγη Ζωή”,  Ανάλυση του στοματικού σταδίου κατά Φρόιντ, μια συλλογή παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά και κάτι κόμικ της Marvel.  Όλα μισοδιαβασμένα. Αυτό αποτελεί και τον κρυφό μου αναγνωστικό μαζοχισμό. Διαβάζω εντελώς ανάκατα, εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οπότε δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σου. Είμαι αναγνώστης-τουρλού!

Πώς ασχολήθηκες με τα παραμύθια; Πώς ξεκίνησες να τα μελετάς;


Στο Πανεπιστήμιο γινόντουσαν συχνά σεμινάρια διαφόρων ειδικοτήτων. Ήρθε λοιπόν ένας συγγραφέας-σεξολόγος από την Αμερική και μας μίλησε για τα κρυμμένα σεξουαλικά σύμβολα στα παραμύθια. Τρελάθηκα! Δεν είχα ιδέα. Δεν είχα φανταστεί ποτέ τα σκοτεινά σεξουαλικά μυστικά όλων των φαινομενικά αθώων παραμυθιών που μου έλεγε η εξαιρετικά θρησκευόμενη γιαγιά μου! Επειδή ταυτοχρόνως παρακολουθούσα και μαθήματα ψυχολογίας, με ιντρίγκαρε το πάντρεμα σεξουαλικών συμβόλων και του πως καθορίζουν την ψυχολογία μας. Το ίδιο παθαίνουν και οι μαθητές μου όταν τους μιλάω γι αυτά. Η εντονότερη εικόνα που έχω από το σεμινάριο, είναι τα γουρλωμένα μάτια του κοινού!

Η ύπαρξη θρησκευτικών και σεξουαλικών συμβόλων στα παραμύθια απασχολεί μεγάλη μερίδα ανθρώπων και πρόκειται για ένα θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γιατί είναι τόσο συχνή η ύπαρξή τους σε ένα παραμύθι;

Διότι μέσω των παραμυθιών πλάθονται οι παιδικές συνειδήσεις. Τα υπόλοιπα, στο σεμινάριο…

Ποιο είναι το σύμβολο που όταν έμαθες σου προξένησε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Τι σεξουαλικό σύμβολο είναι το γοβάκι της Σταχτοπούτας. Τι κομμουνιστικό σύμβολο είναι οι 7 νάνοι της Χιονάτης. Τι χριστιανικό σύμβολο είναι τα κόκκινα μαλλιά της μικρής γοργόνας. Τι σύμβολο θανάτου είναι το σπίτι των ζαχαρωτών στο Χάνσελ και Γκρέτελ. Τι μασονικό σύμβολο είναι η μύτη του Πινόκιο….αν ξεκινήσω, δε μπορώ να σταματήσω!

Αλλάζει τη γνώμη σου ή τα συναισθήματα σου για τα παραμύθια η ύπαρξη τέτοιων συμβόλων; Τι αισθήματα και σκέψεις σου προκαλεί;


Στην αρχή παθαίνεις σοκ. Οι μαθητές που είναι γονείς, ως πρώτη αντίδραση έχουν το «δεν ξαναδιαβάζω παραμύθια στο παιδί μου». Μετά την ενδελεχή και πολύπλευρη ανάλυση που κάνουμε αλλάζουν γνώμη, όπως είχα αλλάξει κι εγώ. Βλέπουμε ότι είναι απαραίτητα αυτά τα σύμβολα για τη σεξουαλική και ψυχολογική ωρίμανση του παιδιού. Ειδικά όταν τα γνωρίζουν οι παιδαγωγοί και οι γονείς. Κάποια στιγμή άκουσα ένα συγκινητικό σχόλιο και θέλω να το μοιραστώ. Ήταν από μια νέα μητέρα που είπε μέσα στην τάξη το εξής: «Χάρη σε όσα μάθαμε, εξήγησα στην 6χρονη κόρη μου πώς ήρθε στον κόσμο και σε ποιον κόσμο πήγε ο μπαμπάς μας όταν πέθανε».

Μπορεί τελικά η τέχνη να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι; Να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας και με τους άλλους; Να μας διδάξει;

Μόλις ανέφερες την Αγία τριάδα που δημιούργησαν την τέχνη!

Τι θα μάθει κάποιος που θα παρακολουθήσει το Σεμινάριο Συγγραφής Παραμυθιού;

Αφού κοκκινίσει από αυτά που θα ακούσει και ξεπεράσει το πρώτο σοκ, θα μάθει όλα εκείνα τα εντέχνως κρυμμένα μυστικά που η αποκάλυψή τους ερεθίζει κάθε ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά κυρίως θα μάθει κάτι σημαντικότερο. Τι έπλασαν μέσα του τα παραμύθια που άκουσε ως παιδί.

Ποιος ήρωας παραμυθιού θα ήθελες να είσαι;

Το Τζίνι! Όχι τόσο για τη δύναμή του, αλλά για το χαβαλέ που μπορεί να δημιουργήσει με τη δύναμή του. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, αν ήμουν μπλε, θα έμοιαζα με στρουμφάκι! Κομμουνιστικό σύμβολο κι αυτό…τα υπόλοιπα στο σεμινάριο!

 

Δήλωσε συμμετοχή στο Σεμινάριο Συγγραφής Παραμυθιού & Σεξουαλικών Συμβόλων

Εξερεύνησε όλα τα Σεμινάρια του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης ΔΕΛΤΑ

Ακολούθησε τον Σταυριανό Κιναλόπουλο στο Facebook και το Instagram