Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προέκυψε ως αποτέλεσμα των τραγικών συνεπειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Με τη λήξη  του  πολέμου και τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε με αυτό τον τρόπο να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον ανάλογες αγριότητες. Η συντακτική επιτροπή που ανέλαβε να συντάξει τη λίστα των δικαιωμάτων απολετούνταν από εκπροσώπους 9 χωρών, ανάμεσά τους η Ελεάνορ Ρούζβελτ, πρώτη κυρία των ΗΠΑ, o Κινέζος φιλοσόφος Π.Σ. Τσάνγκ και άλλοι.

Το τελικό κείμενο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε. ξεκινά δηλώνοντας:

 «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και αναφέρεται ρητά στο Άρθρο 26: «Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να προωθεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.»

Στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στηρίζουμε έμπρακτα την εκπαίδευση ως θεσμό και αναφαίρετο δικαίωμα, παραμένοντας πιστοί στο όραμά μας και ακολουθώντας τις αξίες που καθορίζουν τα βήματα μας για την παροχή μιας ποιοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας. Γι αυτό και θεωρούμε πολύ σημαντικό, με αφορμή μια μέρα σαν τη σημερινή, να υπενθυμίζουμε σε όλους την αξία που έχει η γνώση των δικαιωμάτων μας και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων.