Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ που βρέθηκαν στο Άργος βίωσαν μια πρωτόγνωρη σπουδαστική και προσωπική εμπειρία. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ συμμετείχε στη βιωματική άσκηση με θέμα “Μεγάλη Δασική Πυρκαγιά με μαζικές απώλειες υγείας σε τουριστικό προορισμό”. Την άσκηση διοργάνωσε το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ) Άργους, με την υποστήριξη του Δήμου Άργους Μυκηνών, της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της ΚΕΔΑΜ. Την επιστημονική επιμέλεια της άσκησης είχε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) της Ιατρικής Σχολής “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών”. Το σενάριο της άσκησης έγραψε η συνεργάτιδα του ΠΜΣ, ιατρός – καρδιολόγος στη Ν.Μ. Ναυπλίου, κ. Χασάπη Χρυσάνθη. Η άσκηση τέλεσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας.

Περιγραφή της Άσκησης

Σκοπός της άσκησης ήταν η αποτελεσματική διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας, με τη συνεργασία όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (ΕΚΑΒ, ένοπλες δυνάμεις, πυροσβεστική, αστυνομία, πολιτική προστασία, εθελοντικές ομάδες, νοσοκομείο) σε τουριστικό προορισμό στο Άργος, στο πλαίσιο της «ασφαλούς και έτοιμης πόλης».

Η άσκηση προσομοίωσης στο περιαστικό δάσος, στον πευκόφυτο λόφο της Ασπίδος, προέβλεπε την εκκένωση του λόφου και τη διακομιδή των θυμάτων μετά από ξέσπασμα πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής επίσκεψης. Ένα εξειδικευμένο κείμενο παρείχε απλές οδηγίες και καταμερισμό ρόλων στους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να καταστεί λειτουργική η συμμετοχή όλων. Οι συνθήκες ήταν απολύτως ρεαλιστικές και το πρόγραμμα της άσκησης τηρήθηκε κατά γράμμα, ώστε να ολοκληρωθεί άρτια η άσκηση.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Άσκηση

Στην άσκηση έλαβαν μέρος σπουδαστές των τμημάτων Πληρώματος Ασθενοφόρου, Φωτογραφίας, Δημοσιογραφίας.

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ συμμετείχαν ενεργά στην άσκηση, εκπαιδεύτηκαν στην επικοινωνιακή διαχείριση και ανέλαβαν τη φωτογραφική κάλυψη του συμβάντος.

Στις επιμέρους δραστηριότητες (role playing) εντάχθηκαν η ψυχολογική διαχείριση των θυμάτων, η φύλαξη του χώρου από σπουδαστές, η έκδοση εικονικών Δελτίων Τύπου για ενημέρωση κοινού από τον υπεύθυνο της διαλογής. Ξεχωριστά διεξήχθη, επίσης, εικονική συμμετοχή συνοδευόμενων, εθελοντών μαθητών από την περιοχή στο λεγόμενο παιδιατρικό triage. Στο τέλος της άσκησης υλοποιήθηκε απενημέρωση (debriefing) από τον υπεύθυνο IC – συνεργάτη του ΠΜΣ.

Το ρεπορτάζ των Σπουδαστών Δημοσιογραφίας

Οι σπουδαστές του Τμήματος Δημοσιογραφίας του School of Business & Communication, ανέλαβαν να καλύψουν το συμβάν σε πραγματικές συνθήκες και συγκέντρωσαν δηλώσεις από τους συμμετέχοντες:

Εβίκα Καραμαγκιώλη,  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής Σχολής

«Η άσκηση αυτή είναι μια συνεργασία της Ιατρικής σχολής Αθηνών, του Δήμου και του Δ.ΙΕΚ Άργους και έχει ως στόχο να γίνεται πράξη της θεωρίας που μαθαίνουν οι επαγγελματίες. Έχει πολλά οφέλη λόγω της διαδραστικότητας της και είναι μια σωστή προετοιμασία για ένα τέτοιο φαινόμενο φυσικής καταστροφής εφόσον από ότι έχουμε παρατηρήσει ανά τα χρόνια ο μηχανισμός δυσκολεύεται να λειτουργήσει όταν καλείται να φροντίσει για τέτοια γεγονότα που συμβαίνουν στην πραγματικότητα». 

Κωνσταντίνος Κιούσης, Διευθυντής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

«Ήταν νομίζω μια πολύ χρήσιμη για όλους εμπειρία. Ιδιαίτερα για τους σπουδαστές μας που έζησαν σχεδόν στην πραγματικότητα αυτά που σπουδάζουν, αυτά που θα κληθούν σύντομα να διαχειριστούν. Νομίζω ότι βγήκαμε όλοι πιο καλά προετοιμασμένοι από την άσκηση. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ θα συνεχίσει να μετέχει σε αντίστοιχες ασκήσεις σε όλα τα επαγγελματικά πεδία με τα οποία ασχολείται μιας και θέλουμε να συνταιριάζουμε την θεωρητική γνώση με την πρακτική εξοικείωση των σπουδαστών μας». 

Αθανασία Γκουβέρου, Διασώστρια ΕΚΑΒ & Καθηγήτρια  ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

« Έλαβα μέρος στην προσομοίωση της πυρκαγιάς και αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη τόσο για μένα όσο και για τους εκπαιδευόμενους μου για την ευκαιρία που μας δόθηκε να ζήσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία. Θεωρώ πως μέσα από τη διαδραστική μάθηση οι σπουδαστές έχουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα. Πρώτα απ’ όλα, αυξάνεται ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων, καθώς και το κίνητρο για συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία γενικότερα. Η παροχή της δυνατότητας στους μαθητές να δουν αν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πιο πολύπλοκες καταστάσεις ήταν τεράστια βοήθεια για τους νεαρούς διασώστες, αφού, όπως γίνεται πάντα μέσα από τις πρακτικές ασκήσεις, φανερώθηκε τόσο η εξέλιξη τους όσο και τα σημεία τα οποία χρειάζονται διόρθωση».

Μαρία Αυρηλιώνη, σπουδάστρια ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

«Η άσκηση που συμμετείχα μου άρεσε πάρα πολύ! Είδα και έμαθα πώς συμπεριφερόμαστε σε περιπτώσεις μαζικής καταστροφής με θύματα και τραυματίες. Ήταν πολύ αληθοφανής άσκηση σε πολύ ρεαλιστικές συνθήκες». 

Κωνσταντίνος Μπάκουρας, σπουδαστής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

«Η άσκηση ήταν πολύ καλή, έμαθα πως λειτουργούμε σε μια μαζική καταστροφή. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, ώστε να κάνουμε πράξη όσα μάθαμε.» 

Νίκος Λακέρδας , σπουδαστής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

«Η άσκηση ήταν εξαιρετική, μου άρεσε πολύ και σαν άσκηση αλλά και σαν εμπειρία. Έμαθα να εφαρμόζω αυτά που έχω μάθει μέχρι στιγμής, αλλά και πολλά νέα πράγματα. Θα ξαναπήγαινα σίγουρα». 

Το αποτέλεσμα

Στην άσκηση έλαβαν μέρος, με διάφορους ρόλους, πάνω από 100 άτομα, αποδεικνύοντας έτσι την ισχύ του εθελοντισμού και τη διάθεση για εκπαίδευση και κατάρτιση. Τα πρόσφατα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα και στοίχισαν τη ζωή και την περιουσία εκατοντάδων ανθρώπων, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την κατάρτιση τόσο των μελλοντικών επαγγελματιών όσο και των απλών πολιτών για άμεσο και σωστό συντονισμό και χειρισμό αντίστοιχων γεγονότων. Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ που συμμετείχαν βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία, με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και της ανθρωπιστικής συνείδησης.

Ευχαριστούμε πολύ το Δ.ΙΕΚ Άργους για την πρόσκληση και ευχόμαστε να πραγματοποιούνται πάντα τόσο σημαντικές δράσεις!

Δες τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι σπουδαστές του Τμήματος Φωτογραφίας εδώ.