Γιατί το CARE-ABILITY είναι απαραίτητο για το μέλλον της φροντίδας στην Ευρώπη
Το CARE-ABILITY ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την αναγνώριση δεξιοτήτων στον ευρωπαϊκό τομέα της φροντίδας, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις έμφυλες ανισότητες.
Το CARE-ABILITY δημιουργήθηκε ως απάντηση στην επείγουσα πραγματικότητα των συστημάτων φροντίδας στην Ευρώπη. Η γήρανση του πληθυσμού, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι επίμονες έμφυλες ανισότητες αποτελούν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας. Πιο συγκεκριμένα, οι μετανάστριες — που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση αυτών των συστημάτων — αντιμετωπίζουν συχνά δομικά εμπόδια στην απασχόληση και στην επαγγελματική αναγνώριση.
Στο σημερινό σύστημα φροντίδας, η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες και στην άτυπη εργασία. Περίπου το 80% της μακροχρόνιας φροντίδας στην Ευρώπη παρέχεται από άτυπους φροντιστές (Eurocarers, 2025). Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO, 2021), περίπου 2,36 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται ως οικιακοί εργαζόμενοι στη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη και το 89% από αυτούς είναι γυναίκες. Είναι σαφές ότι η εργασία φροντίδας είναι απαραίτητη, ωστόσο παραμένει υποτιμημένη και ανεπαρκώς αναγνωρισμένη. Ιδιαίτερα οι γυναίκες υφίστανται σημαντικές ανισότητες στην αγορά εργασίας.
Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι μετανάστριες αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια από τις γυναίκες που έχουν γεννηθεί στη χώρα υποδοχής, αλλά και από τους άνδρες μετανάστες.
- Οι μετανάστριες στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και χειρότερη ποιότητα εργασίας σε σύγκριση με τις γηγενείς γυναίκες (Ballarino & Panichella, 2017).
- Οι γυναίκες μετανάστριες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο χάσμα στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στα προσόντα τους, σε σύγκριση με τους άνδρες μετανάστες (Cangiano, 2014).
- Έρευνες για την ασυμφωνία μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγέλματος δείχνουν ότι οι μετανάστριες επηρεάζονται δυσανάλογα από το φαινόμενο της υπερεκπαίδευσης στην Ευρώπη (Akgüç & Parasnis, 2023).
Με άλλα λόγια, οι δεξιότητες υπάρχουν — όμως η αναγνώριση και η επαγγελματική εξέλιξη συχνά όχι.
Παράλληλα, πέρα από τις ανισότητες, η Ευρώπη αντιμετωπίζει και ένα σημαντικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με το Joint Research Centre (2021), η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί 10,9 εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας έως το 2030 για να καλύψει τη αυξανόμενη ζήτηση. Ωστόσο, χωρίς δομημένες διαδρομές κατάρτισης, συστήματα επαγγελματικής αναγνώρισης και συμπεριληπτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET), η έλλειψη αυτή όχι μόνο θα επιδεινωθεί, αλλά θα ενισχύσει περαιτέρω τις έμφυλες ανισότητες στην αγορά εργασίας και θα επηρεάσει αρνητικά και την ποιότητα της φροντίδας.
Γιατί το CARE-ABILITY είναι απαραίτητο
Το CARE-ABILITY, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνει κοντά εταίρους από όλη την Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση των συστημάτων φροντίδας μέσω καινοτομίας, συνεργασίας και δράσεων που βασίζονται σε τεκμηριωμένα δεδομένα.
Το έργο αντιμετωπίζει άμεσα αυτές τις δομικές προκλήσεις ενισχύοντας:
- τη συμπεριληπτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) στον τομέα της φροντίδας
- την αναγνώριση δεξιοτήτων μέσω micro-credentials
- τις επαγγελματικές διαδρομές για τις γυναίκες
- τα πρότυπα ποιότητας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των υπηρεσιών φροντίδας
Η Ευρώπη εξαρτάται από τη φροντίδα.
Η φροντίδα εξαρτάται από τις γυναίκες.
Και οι γυναίκες εξαρτώνται από την ευκαιρία και την αναγνώριση.
Το CARE-ABILITY εργάζεται ώστε οι δεξιότητες να αναγνωρίζονται, η κατάρτιση να είναι προσβάσιμη και η εργασία φροντίδας να αναγνωρίζεται ως το ουσιαστικό επάγγελμα που πραγματικά είναι.
Μάθετε περισσότερα για το έργο και ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
ΠΗΓΕΣ
- Akgüç, M., Parasnis, J., Org, M., Akgüç, M., & Parasnis, J. (2023). Occupation–Education Mismatch of Immigrant Women in Europe. Social Indicators Research 2023 170:1, 170(1), 75–98. https://doi.org/10.1007/s11205-023-03066-0
- Ballarino, G., & Panichella, N. (2018). The occupational integration of migrant women in Western European labour markets. Acta Sociologica (United Kingdom), 61(2), 126–142. https://doi.org/10.1177/0001699317723441
- Cangiano, A. (2015). Migration Policies and Migrant Employment Outcomes. Comparative Migration Studies 2014 2:4, 2(4), 417–443. https://doi.org/10.5117/CMS2014.4.CANG
- Eurocarers. (2025). Integrating migrant care into European and national long-term care strategies: Eurocarers’ concerns and recommendations – Eurocarers. https://eurocarers.org/publications/integrating-migrant-care-into-european-and-national-long-term-care-strategies-eurocarers-concerns-and-recommendations/
- European Commission. (2021). Joint Research Centre Annual Report.
- International Labour Organization. (2024). ILO global estimates on international migrant workers. https://doi.org/10.54394/ESKI5420