Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το Συνέδριο “Ευκαιρίες Απασχόλησης για τους Νέους στη Γαλάζια Οικονομία“, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueGeneration, με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

500+ νέοι και νέες ηλικίας 15-29 ετών συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο ανοιχτό διαδραστικό εργαστήριο του Blue Generation, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, με στόχο την άμεση διασύνδεση και επαφή των νέων με επαγγελματίες της γαλάζιας οικονομίας, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το εργαστήριο διοργάνωσαν η Militos Consulting S.A., Leader της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας BlueGeneration σε συνεργασία με την HELMEPA – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, εταίρο στην κοινοπραξία. Το συνέδριο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας.

Εντυπωσιακή ήταν η διάθεση των νέων για άμεση αλληλεπίδραση με τους εκπροσώπους από τους κλάδους του Παράκτιου Τουρισμού, της Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας, της Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας, της Ωκεάνιας Ενέργειας, των Θαλάσσιων Μεταφορών και της Ναυπηγικής, οι οποίοι μοιράστηκαν τη γνώση και τις εμπειρίες τους με το κοινό και τους καθοδήγησαν στο σχεδιασμό της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν o κ. Γιώργος Καλλιάνης (Ειδικός Γραμματέας ΔΣ HELMEPA), ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης (Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας), η κα Αλεξάνδρα Καρανταλή (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ), ο κ. Ευάγγελος Λίγγος (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Δυτικής Αττικής/ ΕΚΕΔΑ) και η κα Nora Mehsen (Sector Officer & Programme Manager, EEA & Norway Grants FMO).

Θέματα που αναδείχθηκαν είναι τα επαγγέλματα που έχουν υψηλή ζήτηση σε όλους τους κλάδους, που απαιτούν διαφορετικού βαθμού εξειδίκευση, όπως: Μηχανικός λογισμικού στην δημιουργία εφαρμογών για τη Ναυτιλία και το Yachting, Ναύτης στη διαχείριση μαρινών, Δύτης ή Στέλεχος Marketing και Πωλήσεων στην Ιχθυοκαλλιέργεια, Τεχνίτης σωληνουργός ή ηλεκτροσυγκολλητής στη Ναυπήγηση και συντήρηση πλοίων, Νομικός για το κανονιστικό πλαίσιο στην επιθεώρηση πλοίων και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, Υπεύθυνος αποθήκης και φόρτωσης στη διαχείριση λιμένων, Περιβαλλοντολόγος στο σχεδιασμό θαλάσσιων αιολικών πάρκων, Βιολόγος στην ανάπτυξη καλλυντικών από θαλάσσιους οργανισμούς.

Τονίστηκε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα της γαλάζιας οικονομίας και οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να γνωρίζουν και να ενσωματώνουν τους στόχους της στις δραστηριότητες τους. Τέλος, μεγάλη σημασία από όλους τους ομιλητές δόθηκε στις ήπιες δεξιότητες (soft skills), όπως η ανθεκτικότητα, η ομαδικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η επιθυμία για διαρκή μάθηση, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που καλλιεργούνται μέσα από τον εθελοντισμό, την πρακτική εξάσκηση και τον πειραματισμό.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του BlueGeneration σε συνεργασία με τη HELMEPA έχουν προσεγγίσει 10.000+ νέους και νέες, 15-29 ετών, σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντάς τους τις ευκαιρίες που προσφέρει η γαλάζια οικονομία, δωρεάν ψηφιακά εργαλεία.

Σπούδασε Ναυτιλιακά στη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και γίνε ένας καταξιωμένος επαγγελματίας!

Ακολούθησε τις σελίδες του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ σε FacebookInstagramTikTok και LinkedIn και μείνε ενημερωμένος/η για όλες τις νέες συνεργασίες και δράσεις μας!

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!