Η περίοδος των εξετάσεων ξεκινά επίσημα και δημιουργεί σε αρκετούς ένα αίσθημα άγχους που δυσκολεύει το μυαλό και το σώμα να αποδώσει. Συγκεντρώσαμε 5 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς κατάλληλα για να πετύχεις!

  1. Διαμόρφωσε το χώρο και το χρόνο σου

Το περιβάλλον που θα επιλέξεις για να μελετήσεις για την εξεταστική και το πρόγραμμα που θα ορίσεις, είναι πολύ βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του διαβάσματος. Προτίμησε ένα ήσυχο περιβάλλον, όπως το δωμάτιό σου. Φρόντισε ο χώρος να είναι τακτοποιημένος και καθαρός, ώστε να σε εμπνέει για μελέτη. Χώρισε την ύλη σε μέρες, βάλε στόχο διαβάσματος για κάθε μέρα και μην παραλείπεις να κάνεις συχνά διαλείμματα, ώστε να δίνεις στον εγκέφαλό σου τον απαραίτητο χρόνο να αφομοιώσει τη γνώση.

  1. Αξιοποίησε όλο το διαθέσιμο υλικό

Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις όλες τις διαθέσιμες πηγές για να συγκεντρώσεις το υλικό σου για την εξεταστική.  Συνδύασε τις σημειώσεις των καθηγητών με τις δικές σου σημειώσεις από τις παραδόσεις και αντάλλαξε σημειώσεις με τους συμμαθητές σου, ώστε να είσαι βέβαιος ότι έχεις καλύψει ό,τι έχει ειπωθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

  1. Φτιάξε το προσωπικό σου πλάνο μελέτης

Ο καθένας έχει το προσωπικό του στυλ διαβάσματος, το οποίο τον βοηθά να αφομοιώνει γρηγορότερα και πιο ποιοτικά την πληροφορία. Είσαι οπτικός τύπος; Προτιμάς να γράφεις από το να διαβάζεις για να κατανοήσεις κάτι; Πειραματίσου με διάφορους τρόπους και τεχνικές μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

  1. Πρόσεξε τη διατροφή και τον ύπνο σου

Το φαγητό σε περιόδους έντονης πίεσης είναι συχνά η διέξοδος για να νιώσουμε καλύτερα. Όσο δελεαστική και να είναι μια σοκολάτα ή μια πίτσα, προσπάθησε να αντισταθείς και να βοηθήσεις τον οργανισμό σου. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες και σίδηρο και Βιταμίνη Β, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι και φρόντισε να μην ξενυχτάς και να κοιμάσαι 6-8 ώρες καθημερινά. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι και να κάνεις μετά το διάβασμα μια δραστηριότητα που να σε χαλαρώνει.

  1. Αντιστάσου στους περισπασμούς

Προπάθησε να κρατήσεις τον εαυτό σου μακριά από περισπασμούς, όπως είναι η τηλεόραση ή ένα video game. Μια αποδοτική μέθοδος είναι να τα εντάξεις στο πρόγραμμα ως ανταμοιβή, αν τελειώσεις το διάβασμα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχες ορίσει. Έτσι, θα έχεις ένα ακόμα κίνητρο και δε θα στερηθείς τίποτα.

Το σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι η εξεταστική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχει αρχή και τέλος. Συνεπώς, αν μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και προετοιμάζεσαι σωστά, δεν έχεις να φοβάσαι για τίποτα!

Καλή επιτυχία!

Μείνε συντονισμένος στο DELTA Life για περισσότερα DELTA Tips.