Η Αιμοδοσία ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα χρονιά στο campus του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθήνας, την Τρίτη 2 Απριλίου. Οι σπουδαστές και καθηγητές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ έδωσαν δυναμικό παρών, ξεπερνώντας την προσέλευση κάθε άλλης χρονιάς.

 Η διαδικασία

Από τις 9:00 το πρωί, το αμφιθέατρο του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθήνας περίμενε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το σημαντικό σκοπό. Στο registration area, καθηγητές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ιατρικό προσωπικό και υπεύθυνοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κατέγραφαν τα στοιχεία και το Ιατρικό Ιστορικό των συμμετεχόντων. Έπειτα, πραγματοποιούσαν τις απαραίτητες μετρήσεις πίεσης και αιματοκρίτη, ώστε να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες αν μπορούν να γίνουν αιμοδότες.

Το αμφιθέατρο γέμισε με κόκκινα μπαλόνια, ιατρικό εξοπλισμό και κυρίως χαμογελαστά πρόσωπα, πρόθυμα να προσφέρουν! Η ενέργεια της αίθουσας απέπνεε αισιοδοξία και χαρά, ό,τι ακριβώς σε κάνει να νιώθεις η προσφορά στο συνάνθρωπο.

Όσοι περνούσαν όλους τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους, προχωρούσαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο αιμοδοσίας. Εκεί, τους υποδέχονταν οι νοσηλευτές του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Το αποτέλεσμα

Από τις 5 ώρες της αιμοδοσίας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 79 φιάλες αίματος, οι οποίες φυλάσσονται στην Τράπεζα Αίματος του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και η οποία είναι πάντοτε στη διάθεση των σπουδαστών και των οικογενειών τους, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ένα πολύ μεγάλο και ενθαρρυντικό για το μέλλον νούμερο, μιας και οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για αίμα δυστυχώς προκύπτουν συχνά και είναι επιτακτική ανάγκη η προσφορά όλων. Στο εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα, προσθέτουμε και την ηθική ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι έζησαν αυτή τη στιγμή σαν μια σπουδαία και σημαντική εμπειρία.

Τα οφέλη της αιμοδοσίας

Ήξερες ότι πέραν του προφανούς οφέλους της αιμοδοσίας, που είναι η παροχή αίματος σε ανθρώπους που το χρειάζονται, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου;

  1. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας», τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα σε όσους δίνουν αίμα 2 φορές τον χρόνο.
  2. Είναι μια ευκαιρία να κάνεις ένα mini έλεγχο του οργανισμού σου. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ένα κανονικό check up, αλλά είναι μία ευκαιρία για μια (δωρεάν) ματιά στην υγεία σου!
  3. Δίνεις μια μικρή ώθηση στον οργανισμό σου! Με την αιμοδοσία ισορροπούν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και βελτιώνεται η ροή του αίματος.
  4. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά την διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος. Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

 

Ραντεβού, λοιπόν, στην επόμενη εθελοντική αιμοδοσία! Σας ευχαριστούμε που ήσασταν εκεί!

Δες στιγμιότυπα από την Αιμοδοσία ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.