Ανθρώπινα τοπία σ΄ έναν κόσμο δίχως πρόσωπα

Με αφορμή «Τα Ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη, οι σπουδαστές του Τομέα των Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, υπό την καθοδήγηση της κα Αφροδίτης Παρζακώνη, καθηγήτρια των Παιδαγωγικών, υλοποιούν “το δικό τους αφήγημα”.

Για το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών, οι σπουδαστές Παιδαγωγικών, με μεράκι και φαντασία, κατασκεύασαν υπέροχες εικαστικές δημιουργίες, οι οποίες στολίζουν τις εγκαταστάσεις του υπερσύγχρονου Campus του Περιστερίου.

 

«Τα Ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη κοσμούν τους χώρους του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Περιστερίου

 

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι οι σπουδαστές να αναπτύξουν τη φαντασία και ενσυναίσθησή τους, προσεγγίζοντας κοινωνικά φαινόμενα με έναν εναλλακτκό τρόπο αντίληψής τους.

Πρωταγωνιστές του: τα πλήθη των τυποποιημένων «ανθρώπων» με το «κενό» ή ανέκφραστο πρόσωπο συσσωρευόμενα στην απραξία, εγκλωβισμένα στην ερημιά του πλήθους, όπως τα τακτοποιημένα αντικείμενα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 

Το αφήγημα των σπουδαστών του Τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

 

Το 1984, ο Γιάννης Γαΐτης αναφέρει: «Σήμερα κάνω το ανθρωπάκι. Δεν έχω τη δύναμη να το αλλάξω, γιατί το ανθρωπάκι με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Τώρα αν αυτά τα έργα αρέσουν ή δεν αρέσουν, είναι μία άλλη παράγραφος. Γιατί ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό του ανθρωπάκι. Γιατί σου λέει: εγώ δεν είμαι αυτός. Κι όμως είναι.»

Η τέχνη του Γαΐτη συνδυάζει τη συγκρατημένη αφαίρεση και τη γεωμετρική συμμετρία με μια διάθεση ειρωνική για να δημιουργήσει αφηγηματικές αναπαραστάσεις με ανθρώπινα τοπία.

Ενάντια στο κατεστημένο και σε κάθε μορφή καταπίεσης της ανθρώπινης υπόστασης. Ο Γιάννης Γαΐτης υπήρξε άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες και έντονες κοινωνικές ανησυχίες.

 

Στίχοι από το ποίημα “Θεατρίνοι” του Γιώργου Σεφέρη

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 60’ δημιουργεί το πρώτο του «ανθρωπάκι», με το οποίο έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Έγινε το σύμβολο της εικαστικής του γλώσσας. Μια ανδρική μορφή με κουστούμι, καπελάκι και γραβάτα. Για τον δημιουργό εξέφραζε την υπαρξιακή μοναξιά των ανθρώπων.

 

Σχετικά με τον Γιάννη Γαΐτη και το έργο του:

Ο Γιάννης Γαΐτης (Αθήνα, Μάρτιος 1923 – Ιούλιος 1984) ήταν Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης. Είναι γνωστός για τα «Ανθρωπάκια» του, μορφές που δεν έχουν ατομικά χαρακτηριστικά. Έχουν πανομοιότυπο ντύσιμο με ριγέ κοστούμι και καπέλο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μαζοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου.

Το 1967 παρουσίασε για πρώτη φορά τα «Ανθρωπάκια», το χαρακτηριστικό γνώρισμα του έργου του. Με το συγκεκριμένο έργο απασχολήθηκε και τις επόμενες δεκαετίες, κάνοντάς το ένα είδος και μέσο ειρωνείας και κοινωνικής κριτικής. Σταδιακά, από το 1975 οι σχηματοποιημένες μορφές πολλαπλασιάστηκαν και ενοποιήθηκαν με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθρώπινων τοπίων. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1984, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.

 

Σπούδασε Παιδαγωγικά στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

 

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!