Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ που βρέθηκαν στο Άργος βίωσαν μια πρωτόγνωρη σπουδαστική και προσωπική εμπειρία. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ συμμετείχε στη βιωματική άσκηση με θέμα “Μεγάλη Δασική Πυρκαγιά με μαζικές απώλειες υγείας σε τουριστικό προορισμό”. Την άσκηση διοργάνωσε το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ) Άργους, με την υποστήριξη του Δήμου Άργους Μυκηνών, της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της ΚΕΔΑΜ. Την επιστημονική επιμέλεια της άσκησης είχε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) της Ιατρικής Σχολής “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών”. Το σενάριο της άσκησης έγραψε η συνεργάτιδα του ΠΜΣ, ιατρός – καρδιολόγος στη Ν.Μ. Ναυπλίου, κ. Χασάπη Χρυσάνθη. Η άσκηση τέλεσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας.

Περιγραφή της Άσκησης

Σκοπός της άσκησης ήταν η αποτελεσματική διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας, με τη συνεργασία όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (ΕΚΑΒ, ένοπλες δυνάμεις, πυροσβεστική, αστυνομία, πολιτική προστασία, εθελοντικές ομάδες, νοσοκομείο) σε τουριστικό προορισμό στο Άργος, στο πλαίσιο της «ασφαλούς και έτοιμης πόλης».

Η άσκηση προσομοίωσης στο περιαστικό δάσος, στον πευκόφυτο λόφο της Ασπίδος, προέβλεπε την εκκένωση του λόφου και τη διακομιδή των θυμάτων μετά από ξέσπασμα πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής επίσκεψης. Ένα εξειδικευμένο κείμενο παρείχε απλές οδηγίες και καταμερισμό ρόλων στους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να καταστεί λειτουργική η συμμετοχή όλων. Οι συνθήκες ήταν απολύτως ρεαλιστικές και το πρόγραμμα της άσκησης τηρήθηκε κατά γράμμα, ώστε να ολοκληρωθεί άρτια η άσκηση.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Άσκηση

Στην άσκηση έλαβαν μέρος σπουδαστές των τμημάτων Πληρώματος Ασθενοφόρου, Φωτογραφίας, Δημοσιογραφίας.

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ συμμετείχαν ενεργά στην άσκηση, εκπαιδεύτηκαν στην επικοινωνιακή διαχείριση και ανέλαβαν τη φωτογραφική κάλυψη του συμβάντος.

Στις επιμέρους δραστηριότητες (role playing) εντάχθηκαν η ψυχολογική διαχείριση των θυμάτων, η φύλαξη του χώρου από σπουδαστές, η έκδοση εικονικών Δελτίων Τύπου για ενημέρωση κοινού από τον υπεύθυνο της διαλογής. Ξεχωριστά διεξήχθη, επίσης, εικονική συμμετοχή συνοδευόμενων, εθελοντών μαθητών από την περιοχή στο λεγόμενο παιδιατρικό triage. Στο τέλος της άσκησης υλοποιήθηκε απενημέρωση (debriefing) από τον υπεύθυνο IC – συνεργάτη του ΠΜΣ.

Το αποτέλεσμα

Στην άσκηση έλαβαν μέρος, με διάφορους ρόλους, πάνω από 100 άτομα, αποδεικνύοντας έτσι την ισχύ του εθελοντισμού και τη διάθεση για εκπαίδευση και κατάρτιση. Τα πρόσφατα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα και στοίχισαν τη ζωή και την περιουσία εκατοντάδων ανθρώπων, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την κατάρτιση τόσο των μελλοντικών επαγγελματιών όσο και των απλών πολιτών για άμεσο και σωστό συντονισμό και χειρισμό αντίστοιχων γεγονότων. Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ που συμμετείχαν βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία, με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και της ανθρωπιστικής συνείδησης.

Ευχαριστούμε πολύ το Δ.ΙΕΚ Άργους για την πρόσκληση και ευχόμαστε να πραγματοποιούνται πάντα τόσο σημαντικές δράσεις!