Οι σπουδαστές των Ναυτιλιακών τμημάτων του τομέα Οικονομίας Διοίκησης και Επικοινωνίας, με συνοδό καθηγητή τον κ. Τρουμπέτα Σπύρο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την επιμορφωτική συνάντηση με θέμα “Οι ναυλώσεις των bulk carriers: ευκαιρίες και προκλήσεις σε μια εποχή ανακατατάξεων” η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι προκλήσεις στο χώρο της ναυτιλίας χύδην φορτίων με έμφαση τις νέες οδηγίες για τον έλεγχο ρύπων, τη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών επενδύσεων καθώς και θέματα σχετικά με την επάνδρωση των πλοίων. Συζητήθηκε επίσης η επίδραση των ναυτιλιακών κύκλων στην προσέλκυση νέων, μη-ναυτιλιακών επενδυτών καθώς και η αύξηση της κερδοφορίας στον κλάδο ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης του λειτουργικού κόστους. Έντονο προβληματισμό εξέφρασαν οι παράγοντες των ναυτιλιακών εταιριών για την εφαρμογή των κανόνων του ΙΜΟ και την αμφισβητούμενη πρακτική του Slow Steaming στα πλοία. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στις επενδύσεις των ελλήνων πλοιοκτητών σε ευέλικτα πλοία handysize, στα βασικά αγαθά που στηρίζουν την αγορά χύδην φορτίου (iron ore, coal, grains) και τις παγκόσμιες ανακατατάξεις που δημιουργούν οι εμπορικές πολιτικές των κρατών (κυρίως της Κίνας και των Η.Π.Α).

Εισηγητές της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας του Isalos.net και του ICS Greek Branch ήταν οι :

Καπτ. Ανδρέας Γεωργίου, Managing Director, Gregale Dry Bulk Shipping, κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd, κ. Άλεξ Πάργας, Chartering Manager, Victoria Shipbroking Inc., κ. Γιάννης Συρίγος, CFO, Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd., κα. Εύα Τζίμα, Research Director, Intermodal Shipbrokers Co.

 

Ενημερώσου για την ειδικότητα Ναυτιλιακά του τομέα οικονομίας & διοίκησης του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ