Άγγιξε τον Κόσμο!

Ο Τομέας Παιδαγωγικών, στα πλαίσια των μαθημάτων της Ειδικής Αγωγής επισκέφτηκε το Μουσείο Αφής που στεγάζεται στον Φάρο τυφλών. Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα λίγα Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα , τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.

Τοποθεσία: Μουσείο Αφής
Δράση: Ευαισθητοποίηση με την οπτική αναπηρία και τις ανάγκες επαφής των ατόμων με την τέχνη/ συμπερίληψη/ βιωματική δράση
Εκπαιδεύτρια – Συνοδός δράσης : Τόνια Πανταζή, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής

Μουσείο Αφής

 

Γράφει η Τόνια Πανταζή, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής

  Με την είσοδο μας στο Μουσείο κληθήκαμε να βιώσουμε τον χώρο μονάχα με τις 4 αισθήσεις μας καθώς τα μάτια μας τα κάλυπταν ειδικές μάσκες που μας παραχωρήθηκαν. Η εξερεύνηση μέσα στις αίθουσες ήταν πραγματικά κάτι πρωτόγνωρο για τους σπουδαστές, ψηλαφίζοντας αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα από την Κυκλαδική μέχρι και την Βυζαντινή εποχή!

Μετά την πρώτη μας πειραματική επαφή με τα εκθέματα η υπεύθυνη του Μουσείου μας κάλεσε να δημιουργήσουμε μια παρέα και να μας μυήσει στον τρόπο που τα άτομα με οπτική αναπηρία αντιλαμβάνονται όχι μόνο τα έργα τέχνης αλλά και την ίδια την ζωή. Ο διάλογος ήταν ευεργετικός καθώς οι σπουδάστριες κατάφεραν να κατανοήσουν πώς μπορούν να απολαύσουν την τέχνη και τη ζωή ψηλαφίζοντάς την. Γνωρίσαν τη γραφή Braille, τη διάβασαν και προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι ίδιες το όνομά τους μέσω του κώδικα αυτού.

Μουσείο Αφής

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης οι σπουδάστριες περιηγηθήκαν ξανά στο χώρο, έχοντας όμως τώρα η δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, με διαφορετικό τρόπο αφού πλέον είχαν μάθει να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να δουν.

Στο εκθετήριο του μουσείου είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε αντικείμενα που έχουν δημιουργήσει άτομα με οπτική αναπηρία από τον Φάρο Τυφλών.

Μουσείο Αφής

Ακολούθησέ μας στο Instagram και δες όλες τις Δράσεις της Σχολής

Σπούδασε Παιδαγωγικά στη ΔΕΛΤΑ