Βαρεθήκατε την σαρακοστιανή ρουτίνα; Βαρεθήκατε τα όσπρια, τα ζυμαρικά και τις απλές καθημερινές συνταγές που ακολουθείτε κάθε χρόνο; Ας δώσουμε λοιπόν λίγη γεύση στο σαρακοστιανό σας τραπέζι!
Οι σπουδαστές της διαιτολογίας ετοίμασαν ένα εβδομαδιαίο μενού με
νηστίσιμες αλλά
γευστικότατες συνταγές!
Συνταγή 1: Κρεμώδης νηστίσιμη carbonara
Υλικά: - 1/3 της κούπας σάλτσα σόγιας
- 2κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου
- 2κ.σούπας μηλόξιδο
- 2κ.σούπας ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα μανιτάρια από το αγαπημένο σας είδος κομμένα σε λεπτές φέτες
Όλα τα παραπάνω υλικά τα βάζετε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε και αμέσως μετά τα βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι, χωρίς λάδι, και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Έπειτα φτιάχνετε την κρεμώδη σάλτσα της μακαρονάδας σας, για την οποία θα χρειαστείτε τα εξής:
- 1 κούπα φιστίκια κάσιους
- 1 κούπα φυτικό γάλα
- ¼ της κούπας θρεπτική μαγιά
Τα χτυπάτε καλά όλα μαζί σε μπλέντερ. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι που ετοιμάσατε τα μανιτάρια, βάζετε λίγο λάδι και 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και αφού χτυπήστε την κρέμα σας, προσθέτετε και αυτή! Έχετε βράσει τα μακαρόνια , αρκετά για 3-4 άτομα και αφού πάρει ελαφριά βράση η κρέμα σας, ρίχνετε από πάνω τα μακαρόνια, τα έτοιμα μανιτάρια και μία κούπα βρασμένο αρακά! Ανακατεύετε και σερβίρετε.
Συνταγή 2: Μύδια σαγανάκι με μουστάρδα και λεμόνι
Υλικά:
- 300 γραμ. μύδια με κέλυφος φρέσκα καθαρισμένα
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 πράσινη και 1/2 κόκκινη πιπεριά
- 1 σκ. σκόρδο
- 5-6 ντοματίνια
- λίγη ρίγανη
- 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Για τα νηστίσιμα μύδια σαγανάκι, ζεσταίνουμε πρώτα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα ντοματίνια κομμένα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια καθαρισμένα και τον σπιτικό ζωμό και βάζουμε καπάκι. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά κουνώντας το τηγάνι να ανοίξουν τα μύδια με τα λίγα υγρά του τηγανιού. Αραιώνουμε τη μουστάρδα με το λεμόνι και περιχύνουμε τα μύδια. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά 1 λεπτό να δέσει η σάλτσα και να πήξει. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Δεν αλατίζουμε ποτέ τα μύδια γιατί είναι ήδη αλμυρά από τη θάλασσα που έχουν μέσα τους. Μην αφήνετε πολύ ώρα τα μύδια στη φωτιά γιατί συρρικνώνονται, σκληραίνουν και χάνουν όλη τη νοστιμιά τους. Μόλις ανοίξουν είναι έτοιμα ζουμερά και πεντανόστιμα.
Συνταγή 3: Νηστίσιμα cookies
Υλικά:
- 1 ½ κούπα ελαιόλαδοή αραβοσιτέλαιο
- ½ κούπα καστανή ζάχαρη
- ½ κούπα λευκή ζάχαρη
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού ή γάλα καρύδας
- 2βανίλιες
- 4 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1κ.γλυκού αλάτι
- 2κ.γλυκού σόδα
- 300γρ κουβερτούρα σε σταγόνες
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180
ο C. Χτυπάμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας συγχρόνως πολύ καλά. Βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά το αλέυρι με τη σόδα και το αλάτι. Κατόπιν ρίχνουμε τα υλικά αυτά στο μείγμα με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε γεμάτες κουταλιές από το μείγμα και τις βάζουμε σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 10-15λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες των μπισκότων, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 5λεπτά να κρυώσουν στο ταψί. Βιβλιογραφικές πηγές:
http://www.believeit.gr/kremodis-nistisimi-karbonara/ https://www.argiro.gr/recipe/mudia-saganaki-me-moustarda/ Αναδημοσίευση από: www.delta-life.gr