Η περίοδος των εξετάσεων ξεκίνησε και δημιουργεί σε αρκετούς ένα αίσθημα άγχους που δυσκολεύει το μυαλό και το σώμα να αποδώσει. Στα DELTA Tips αυτού του μήνα συγκεντρώσαμε 5 τρόπους να πετύχεις στην εξεταστική. Ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για #MondayMotivation:

  1. Διαμόρφωσε το χώρο και το χρόνο σου

Το περιβάλλον που θα επιλέξεις για να μελετήσεις και το πρόγραμμα που θα ορίσεις, είναι πολύ βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του διαβάσματος. Αν χρειάζεσαι ένα ήσυχο περιβάλλον, προτίμησε το αναγνωστήριο ή το δωμάτιό σου. Στη δεύτερη περίπτωση, φρόντισε ο χώρος να είναι τακτοποιημένος και καθαρός, ώστε να σε εμπνέει για μελέτη. Αν θέλεις να αλλάξεις παραστάσεις, δοκίμασε ένα καφέ με όμορφη μουσική ή ένα πάρκο. Χώρισε την ύλη σε μέρες, βάλε στόχο διαβάσματος για κάθε μέρα και μην παραλείπεις να κάνεις συχνά διαλείμματα, ώστε να δίνεις στον εγκέφαλό σου τον απαραίτητο χρόνο να αφομοιώσει τη γνώση.

  1. Αξιοποίησε όλο το διαθέσιμο υλικό

Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις όλες τις διαθέσιμες πηγές για να συγκεντρώσεις το υλικό σου.  Συνδύασε τις σημειώσεις των καθηγητών με τις δικές σου σημειώσεις από τις παραδόσεις και αντάλλαξε σημειώσεις με τους συμμαθητές σου, ώστε να είσαι βέβαιος ότι έχεις καλύψει ό,τι έχει ειπωθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

  1. Φτιάξε το προσωπικό σου πλάνο μελέτης

Ο καθένας έχει το προσωπικό του στυλ διαβάσματος, το οποίο τον βοηθά να αφομοιώνει γρηγορότερα και πιο ποιοτικά την πληροφορία. Είσαι οπτικός τύπος; Προτιμάς να γράφεις από το να διαβάζεις για να κατανοήσεις κάτι; Πειραματίσου με διάφορους τρόπους και τεχνικές μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

  1. Πρόσεξε τη διατροφή και τον ύπνο σου

Το φαγητό σε περιόδους έντονης πίεσης είναι συχνά η διέξοδος για να νιώσουμε καλύτερα. Όσο δελεαστική και να είναι μια σοκολάτα ή μια πίτσα, προσπάθησε να αντισταθείς και να βοηθήσεις τον οργανισμό σου. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες και σίδηρο και Βιταμίνη Β, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι και φρόντισε να μην ξενυχτάς και να κοιμάσαι 6-8 ώρες καθημερινά. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι και να κάνεις μετά το διάβασμα μια δραστηριότητα που να σε χαλαρώνει.

  1. Αντιστάσου στους περισπασμούς

Προπάθησε να κρατήσεις τον εαυτό σου μακριά από περισπασμούς, όπως είναι η τηλεόραση ή ένα video game. Μια αποδοτική μέθοδος είναι να τα εντάξεις στο πρόγραμμα ως ανταμοιβή, αν τελειώσεις το διάβασμα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχες ορίσει. Έτσι, θα έχεις ένα ακόμα κίνητρο και δε θα στερηθείς τίποτα.

Το σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι η εξεταστική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχει αρχή και τέλος. Συνεπώς, αν μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και προετοιμάζεσαι σωστά, δεν έχεις να φοβάσαι για τίποτα! Καλή επιτυχία!

Μείνε συντονισμένος για περισσότερα DELTA Tips.