Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019: Με ποια κριτήρια επιλέγει σπουδές η Generation Z;

Σήμερα ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο όπου μαθητές και γονείς οραματίζονται το μέλλον. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, που προκύπτουν από ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος της περιόδου εγγραφών, η απόφαση των σπουδών δεν είναι εύκολη για τους νέους.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με εμπειρία 48 ετών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης προσφέροντας σπουδές Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 5 και με πάθος για την εκπαίδευση, συγκέντρωσε τα στοιχεία που συνθέτουν το μωσαϊκό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά της “πολυσυζητημένης” Generation Z.

Η Generation Z

Η Generation Z αποτελείται από εκείνους που γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι τις αρχές του 2000 και διαδέχθηκαν τους Millennials. Όπως είναι λογικό, λοιπόν, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς αποτελούν τους εργαζόμενους του μέλλοντος. Στο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό κομμάτι, η γενιά αυτή μοιάζει πολύ με την προηγούμενη ως προς την επιθυμία επαγγελματικής επιτυχίας. Αυτό που διαφέρει, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Adecco Staffing USA, είναι οι φιλοδοξίες.

Φαίνεται πως η οικονομική σταθερότητα είναι πρωταρχικός στόχος. Πιθανόν αυτό συνδέεται με την είσοδο τους στην αγορά εργασίας στο βαθύτερο σημείο της οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, οι ίδιοι θεωρούν πολύ σημαντικό να βρουν τη δουλειά των ονείρων τους. Το 32% δήλωσε ότι μεγαλύτερη φιλοδοξία τους είναι να έχουν τη δουλειά των ονείρων τους σε 10 χρόνια από τώρα! Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του στόχου αυτού, μιας και σε σχετική ερώτηση πολλοί από τους σημερινούς νέους αναφέρουν την εύρεση εργασίας ως την κορυφαία ανησυχία τους.

Οι δημοφιλέστεροι Τομείς Σπουδών

Ο Τομέας Υγείας & Ομορφιάς βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των επίδοξων σπουδαστών. Τη 2η θέση κατέχει ο Τομέας Μηχανολογίας & Πληροφορικής, ενώ την τριάδα των δημοφιλέστερων Τομέων συμπληρώνει αυτός του Τουρισμού & Επισιτισμού. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τομέων αυτών δεν είναι άλλο από τις προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης λόγω της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, στις Ημέρες Καριέρας και μέσω της Πρακτικής Άσκησης. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν ανοδικές τάσεις σε ειδικότητες των Τομέων Τεχνών και Διοίκησης συγκριτικά με το 2018, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τους τομείς ενδιαφέροντος των νέων.

Οι Ειδικότητες του μέλλοντος

Το 3D Animation και η Αισθητική είναι οι ειδικότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2018. Οι ειδικότητες του Τεχνικού Τουριστικών Μονάδων (Ξενοδοχειακά) και του Τεχνικού Μηχανοτρονικής συνεχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση. Οι ειδικότητες των Τεχνών, της Διοίκησης και των Οικονομικών παραμένουν σταθερές. Τα επαγγέλματα που είναι σχετικά με την τεχνολογία ή προσφέρουν προοπτικές επαγγελματικής σταθερότητας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Δημοφιλέστεροι Τομείς ανά Φύλο

Μεγάλο ποσοστό των γυναικών φαίνεται να επιλέγει τα Επαγγέλματα Υγείας & Ομορφιάς, ενώ αντίστοιχα, στον Τομέα Μηχανολογίας, Πληροφορικής αλλά και Μουσικής εγγράφονται περισσότεροι άνδρες. Στους Τομείς του Τουρισμού και των Οικονομικών, το φύλο φαίνεται να μην παίζει ρόλο, μιας και τα ποσοστά είναι ισοδύναμα.

1 στους 2 νέους δηλώνει «αναποφάσιστος»

Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό δεδομένο, όμως, είναι η δυσκολία των νέων να αποφασίσουν τι θέλουν να ακολουθήσουν. Σχεδόν το 50% των νέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον την περίοδο του Φεβρουαρίου, δεν είχαν σαφή εικόνα για το τι θέλουν να σπουδάσουν. Αυτό οφείλεται στην «εσωτερική πάλη» που βιώνουν οι νέοι της Generation Z ανάμεσα στην ανάγκη επαγγελματικής σταθερότητας και την επιθυμία πραγματοποίησης των ονείρων τους. Η έλλειψη Συμβουλευτικής κατά τη διάρκεια της σχολικής τους φοίτησης εντείνει το αίσθημα του αδιεξόδου που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια πρόκληση, δεν πρέπει όμως να αποτελεί αυτοσκοπό. Η επιλογή σπουδών αποτελεί κομβικό σημείο στη ζωή ενός ανθρώπου. Η Συμβουλευτική υποστήριξη είναι απαραίτητη, ώστε να καταφέρει να αξιοποιήσει τις δεξιότητες του και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, καταρτισμένοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης με πραγματική αγάπη για το επάγγελμά τους, βρίσκονται δίπλα στους νέους από την πρώτη τους επίσκεψη μέχρι και το τέλος των σπουδών τους, καθοδηγώντας και βοηθώντας τους να ακολουθήσουν το εκπαιδευτικό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία και την αυτοπραγμάτωση.

Καλή Δύναμη σε όλους τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις!

Ενημερώσου για το Πρόγραμμα Σπουδών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με περισσότερες από 52 ειδικότητες και δυο υπερσύγχρονα campus σε Αθήνα και Περιστέρι και ξεκινήστε το ταξίδι στη γνώση και την επαγγελματική κατάρτιση με τον καλύτερο τρόπο.

*Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και αφορούν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018-Φεβρουαρίου 2019.