Οι Καθηγητές του Τομέα Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, συγκέντρωσαν τα καλύτερα tips εν όψει του νέου ακαδημαϊκού έτους, για να μπεις από νωρίς σε «φόρμα»!

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Το άγχος, το στρες και η πίεση μάς καταβάλλουν καθημερινά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει συχνά ένα βεβαρυμμένο και γεμάτο υποχρεώσεις πρόγραμμα. Αν ξεκινάς τώρα την ακαδημαϊκή σου ζωή σε οποιοδήποτε έτος, θα προκύψουν στιγμές άγχους, ενώ ο όγκος των μαθημάτων κάθε μήνα θα αυξάνεται. Κατ’ επέκταση, αυτό ίσως δημιουργεί σύγχυση και εκφράζεται με κενά μνήμης ή γενικότερη νευρικότητα και αδυναμία διαχείρισης του άγχους. Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη σωματική και πνευματική σου υγεία;

Υιοθέτησε μια υγιεινή διατροφή για να ενδυναμώσεις τη μνήμη σου!

Η διατροφή μας παίζει βασικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές μας λειτουργίες. Προσπάθησε να εντάξεις στο καθημερινό σου διατροφολόγιο τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το ψάρι, το κρέας, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια.

«Γύμνασε» το μυαλό σου!

Για να μην έχεις μνήμη… χρυσόψαρου αλλά ελέφαντα, πρέπει να φροντίσεις να εξασκείς συνεχώς το μυαλό σου. Το διάβασμα, οι ξένες γλώσσες, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου φαίνεται να μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη μνήμη μας, καθώς απαιτούν έντονη πνευματική προσπάθεια και μας κρατούν σε εγρήγορση. Μην ξεχνάς φυσικά, τα σταυρόλεξα, τους γρίφους, το Sudoku ή το σκάκι που θα σε διασκεδάσουν και θα σε βοηθήσουν στην απομνημόνευση.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί (έλεγαν οι αρχαίοι και κάτι ήξεραν!)

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά για το σώμα, την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Γνώριζες, όμως, ότι μπορεί να «δυναμώσει» και το μυαλό μας; Λίγα λεπτά αεροβικής άσκησης και άσκησης αντιστάσεων παρέχουν σημαντική τόνωση στην εγκεφαλική μας λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι αποδίδουμε καλύτερα και αποθηκεύουμε πιο εύκολα νέες πληροφορίες!

Ο ύπνος θρέφει τα μωρά και … τη μνήμη!

Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Μειώνει την παραγωγικότητα, αυξάνει τη νευρικότητα και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη. Έχει διαπιστωθει μάλιστα ότι οι πληγές, τα τραύματα και οι κακώσεις στον οργανισμό χρειάζονται περισσότερο χρόνο να επουλωθούν κάτω από συνθήκες έλλειψης ικανοποιητικού ύπνου! Η ικανότητα συγκέντρωσης και εκμάθησης νέων πραγμάτων μειώνεται όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έχουν ληφθεί και αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και που έχουν σχέση με την εκμάθηση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Η μνήμη και ο ύπνος συνεργάζονται με τον τρόπο τους, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να θυμόμαστε όλα όσα μάθαμε την προηγούμενη. Επιπλέον, όπως φαίνεται από σχετική έρευνα, ο ύπνος ενισχύει τις πληροφορίες και τις εμπειρίες στις οποίες κάθε άνθρωπος δίνει αυξημένη σημασία, έτσι ώστε αυτές να γίνουν τμήμα της μακρόχρονης μνήμης στον εγκέφαλο! Αντίθετα, η στέρηση του ύπνου για μεγάλο διάστημα συνδέεται με προβλήματα στην καρδιά και τις νοητικές λειτουργίες. Ευχαριστούμε τον Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκη για την έρευνα και συγγραφη του άρθρου.
Σπούδασε Διαιτολογία & Διατροφή στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Σπούδασε στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ