Οι βοηθοί φαρμακείου του 1ου & 3ου εξαμήνου του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθήνας, μας δείχνουν πώς να φτιάξουμε οικολογικά αρωματικά σαπούνια σπίτι μας.
Μία ωραία απασχόληση για τα μικρούλια στο σπίτι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και εμάς που αγαπάμε την καθημερινή organic περιποίηση.
Ο πιο σύντομος και εύκολος τρόπος παρασκευής σαπουνιού είναι η Ψυχρή Μέθοδος. Tα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ακόμα και αν δεν υπάρχουν στο σπίτι, είναι εύκολο να τα προμηθευτούμε σε πολύ χαμηλό κόστος.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα σαπουνάκια μας είναι τα εξής : • Ελαιόλαδο • αμυγδαλέλαιο • λάδι καρύδας • και πλήθος αρωματικών αιθέριων ελαίων με ευεργετικές ιδιότητες όπως πορτοκάλι, γεράνι, περγαμόντο, βανίλια, λεμόνι ή πρόσθετες ύλες όπως κανέλα, κρόκο κοζάνη (σαφράν), κακάο, ξύσματα πορτοκαλιού-λεμονιού. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε, φροντίζουμε να είναι θρεπτικά και κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος. Η αντίδραση των ελαίων (λόγω των λιπαρών οξέων) με το καυστικό νάτριο στη συνταγή που παραθέτουμε παρακάτω μας δίνει ένα σαπούνι με pH 5,5, δηλαδή το πλέον κατάλληλο για το δέρμα μας! Χρησιμοποιούμε όλα τα υλικά με ακρίβεια και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί μια ζυγαριά, όπως αυτές των τροφίμων. Θα χρειαστούμε: - 300 g ελαιόλαδο - 50 g αμυγδαλέλαιο - 150 g λάδι καρύδας - 68 g καυστική σόδα - 150 g απιονισμένο νερόΕΚΤΕΛΕΣΗ: 1. Ζυγίζουμε το νερό και το καυστικό νάτριο και τα αναμειγνύουμε σε ένα πλαστικό δοχείο που αντέχει υψηλές θερμοκρασίες ή ένα γυάλινο σκεύος! ΠΡΟΣΟΧΗ! Το διάλυμα καυστικής σόδας που παρασκευάζετε έχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση που είναι ισχυρά ερεθιστική ουσία για το δέρμα και προκαλεί άμεση επίδραση (σοβαρότατα εγκαύματα) αν έρθει σε επαφή με αυτό ή τα μάτια. Προκαλεί επίσης διάβρωση σε ορισμένα μέταλλα , όπως το αλουμίνο. Πρέπει να λαμβάνονται πάντα οι κατάλληλες προφυλάξεις για αυτό κατά τη χρήση της προστατεύουμε τα μάτια μας και τα χέρια μας. Προσθέτουμε πάντα τη καυστική σόδα στο νερό και ΠΟΤΕ το αντίθετο. 2. Ζυγίζουμε τα έλαια 3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα υπόλοιπα ώστε να αποκτήσουν μια θερμοκρασία γύρω στους 50oC. 4. Προσθέτουμε το διάλυμα καυστικού νατρίου στα έλαια αφού βεβαιωθούμε ότι έχουν ίδια θερμοκρασία, γύρω στους 40oC 5. Ανακατεύουμε πλήρως τα συστατικά του μίγματος. 6. Όταν το μίγμα μας θα έχει πήξει αρκετά ώστε να δημιουργεί «ίχνος», δηλαδή τη δυνατότητα καθώς σηκώνουμε τη σπάτουλα με το μείγμα να δημιουργούμε σχέδια που θα παραμένουν πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, θα προσθέσουμε τα αρωματικά ή τις πρόσθετες ύλες της επιθυμίας μας. 7. Αν θέλουμε να κάνουμε σαπουνάκια με διαφορετική σύσταση αιθέριων ελαίων, τότε μοιράζουμε το μείγμα σε πλαστικά δοχεία. 8. Χύνουμε το μίγμα στο καλούπι 9. Καθαρίζουμε τα εργαλεία και αποθηκεύουμε το σαπούνι σε περιβάλλον με ξηρό αέρα και σκεπασμένα με μια πετσέτα έως ότου ωριμάσουν και στερεοποιηθούν πλήρως. Συνήθως η διαδικασία κρατάει 2 με 3 μήνες.
Για περισσότερες αγορές στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar, τη Τετάρτη 23/12!
Καλή επιτυχία!!!
Σπούδασε Βοηθός Φαρμακείου στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!