Την Πέμπτη 17/03/2022, οι σπουδαστές των ειδικοτήτων Βοηθός Φαρμακείου και Τεχνικός Φαρμάκων και Καλλυντικών 4ου εξαμήνου παρακολούθησαν την ομιλία του Νομπελίστα Φυσικού κ. Gérard Mourou με θέμα “Λέϊζερ- Το ακραίο φως και οι εφαρμογές του”.

Η ομιλία έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ενώ τους σπουδαστές συνόδευσε η καθηγήτρια του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, κα. Λέκκα Πελαγία – Χημικός MSc.

Συνέδριο Οικονομικής Παιδείας

Η ομιλία είχε πολύ ενδιαφέρον για του σπουδαστές με θεματικές από την μοριακή ιατρική έως την θεραπευτική ογκολογία με τη χρήση του φωτός λέιζερ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Gérard Mourou ανέλυσε την αρχή της παραγωγής παλμών λέιζερ πολύ υψηλής έντασης, ενώ στη συνέχεια περιγράφηκαν οι πολλές εφαρμογές τους, οι οποίες εκτείνονται από τη χειρουργική οφθαλμών μέχρι την παραγωγή άφθονης, καθαρής και ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας.

 

Οι σπουδαστές των ειδικοτήτων Βοηθού Φαρμακείου και Τεχνικού Φαρμάκων και Καλλυντικών στην ομιλία του Νομπελίστα Φυσικού κ. Gérard Mourou

 

Συνέδριο Οικονομικής Παιδείας

 

Οι υψηλής έντασης ακτίνες λέιζερ μάς έχουν προσφέρει νέες δυνατότητες για την εμβάθυνση της γνώσης μας σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και την κατανόηση της διαμόρφωσής του. Το 1985, ο Gérard Mourou και η Donna Strickland κατάφεραν, χωρίς να καταστρέψουν το υλικό του ενισχυτή, να δημιουργήσουν υπερβραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Gérard Mourou στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

 

Κατ’ αρχάς διαπλάτυναν χρονικά τους παλμούς λέιζερ για να μειώσουν την ισχύ κορυφής τους, κατόπιν τους ενίσχυσαν και τελικά τους συμπίεσαν χρονικά για να παρατηρήσουν δραματική αύξηση της έντασης του παλμού. Η “ενίσχυση διαπλατυσμένων παλμών” έχει πολλές χρήσεις, μεταξύ άλλων, σε διορθωτικές επεμβάσεις σε οφθαλμούς. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική χάρισε στον καθηγητή Mourou και στη φοιτήτριά του, Donna Strickland, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2018.

Στο τέλος της εκπαιδευτικής ημερίδας, οι συμμετέχοντες σπουδαστές έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Συνέδριο Οικονομικής Παιδείας

 

 

Γίνε ένας καταξιωμένος επαγγελματίας Υγείας σπουδάζοντας στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Δες όλες τις δράσεις στη σελίδα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στο Facebook

 

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!