Με αφορμή την τελευταία Κυριακή των Αποκριών που πλησιάζει, αλλά και την έναρξη της προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, η Ευστρατία Στ. Πάκα, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και instructor στο τμήμα Διαιτολογία & Διατροφή της Σχολής Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, μοιράζεται μαζί μας όλες τις απαραίτητες συμβουλές για μία σωστή νηστεία!

Η σωστή διαιτολογία & διατροφή είναι φάρμακο και μπορεί όχι μόνο να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες αλλά και να προλάβει

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αναγάγει τη διατροφή σε επιστήμη και γνώριζαν, ότι η ενδεδειγμένη διαιτολογία & διατροφή προάγει την υγεία και προφυλάσσει από ποικίλες νόσους. Όταν η πλειοψηφία  των λαών κατανάλωνε μόνο θηράματα, οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν συγγράμματα διατροφολογίας και  μαγειρικής. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι θεωρούσαν, ότι ένα άρτιο διαιτολόγιο προάγει την υγεία και εξασφαλίζει μακροζωία. Πίστευαν, ότι η σωστή διαιτολογία & διατροφή είναι φάρμακο και μπορεί όχι μόνο να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες αλλά και να προλάβει. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ορθόδοξη εκκλησία που έχει θεσπίσει τις νηστείες με ιδιαίτερη προσοχή, μην αφήνοντας τίποτε στην τύχη. Η φιλοσοφία της θυμίζει μια παραλλαγή της χορτοφαγικής διατροφής, καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, η ορθόδοξη εκκλησία καλεί τους πιστούς της να απέχουν από την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και τυρί (κάποιες ημερομηνίες επιτρέπεται το ψάρι), δίνοντας καθαυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τυχόν διατροφικές ατασθαλίες, να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προσέχοντας τις ποσότητές  μας, να μειώσουμε το ενδεχομένως περιττό σωματικό μας λίπος και να απολαύσουμε όλα τα οφέλη της αποχής από τα ζωικά προϊόντα για την υγεία μας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διατροφικές επιλογές της νηστείας αποτελούνται κυρίως από ψωμί, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά και λαχανικά. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους, από φυτικές τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο οδηγεί σε βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, παρατηρείται καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, λόγω της υψηλής κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες) ψωμί ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, φρούτα και λαχανικά). Ειδικότερα οι φυτικές ίνες μειώνουν το πρόβλημα δυσκοιλιότητας, δρώντας προληπτικά στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπρόσθετα η νηστεία βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, χάρη στην αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών (φρούτα και λαχανικά). Επίσης, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, λόγω της αυξημένης πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, τα βιοφλαβονοειδή και τα καροτενοειδή. Οι άνθρωποι που περιορίζουν κατά περιόδους τα προϊόντα ζωικής προέλευσης εμφανίζουν λιγότερο οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται αιτία εμφάνισης ποικίλων χρόνιων μη μεταδοτικών εκφυλιστικών νοημάτων όπως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα νευρικά νοσήματα, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτζχάιμερ.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά όμως για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την ανεπάρκεια πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και διάφορων θρεπτικών συστατικών, όπως του σιδήρου και του ασβεστίου, τα οποία παρατηρούνται σε μεγάλη αναλογία στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, κρίνεται απαραίτητο να γίνεται ο κατάλληλος συνδυασμός, αλλά και επιλογή φυτικών τροφίμων. Οι ακόλουθοι διατροφικοί συνδυασμοί μπορούν κάλλιστα να  εφοδιάσουν τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα: Φασόλια, ρεβίθια ή φακές με αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, ψωμί ολικής άλεσης, ή και κινόα.

Σχετικά με τo σίδηρο, είναι γνωστό ότι η βιοδιαθεσιμότητά του είναι μεγαλύτερη στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Εντούτοις, για μια διατροφή πλούσια ως προς αυτόν κατά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο, καλό είναι να εντάσσονται στο ημερήσιο διαιτολόγιο δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο (μούσλι, νιφάδες βρώμης), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο), αποξηραμένα φρούτα, (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα), ξηροί καρποί με μέτρο (κουκουναρόσπορο, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους) και θαλασσινά καλά ψημένα. Είναι ευρέως γνωστό άλλωστε, ότι η βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου (χυμός πορτοκαλιού), καθώς επίσης και ο χυμός λεμονιού, ο οποίος δύναται να προστεθεί  στα περισσότερα φαγητά και σαλάτες.

Τέλος, όσον αφορά το ασβέστιο, τρόφιμα φυτικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό είναι τα ακόλουθα: το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασόλια, το σουσάμι, το ταχίνι, ο χαλβάς, τα αμύγδαλα, καθώς επίσης  και το γάλα αμυγδάλου.

Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η νηστεία αποτελεί μια ευκαιρία για μια ουσιώδη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας από τις τοξίνες των ζωικών προϊόντων, των κορεσμένων λιπών και της χοληστερόλης, που δυστυχώς έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια από το δυτικό κόσμο. Ακολουθώντας επομένως μια ισορροπημένη διατροφή, και ενστερνίζοντας και πάλι τη φιλοσοφία της μεσογειακής  διατροφής, η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, μπορούμε να έχουμε ως αποτέλεσμα αυξημένη ενεργητικότητα, πνευματική διαύγεια και ευχάριστη ψυχική διάθεση.

Σπούδασε Διαιτολογία & Διατροφή στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Αναζήτησε αναμέτρητες συνταγές στο διαδίκτυο, που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το τέλειο νηστίσιμο πιάτο με 100% φυτικά προϊόντα!