Η Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι ένα από τα πάντοτε επίκαιρα θέματα, ειδικά τώρα που ξεκινούν τα κρύα. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ν Κιούσης, Γενικός Διευθυντής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μοιράζεται μαζί μας καθημερινές συνήθειες που θα βοηθήσουν σημαντικά! Είναι ένα ζήτημα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ένα θέμα συμπεριφοράς και τρόπος ζωής. Με την εξοικονόμηση ενέργειας κερδίζουμε διπλά. Προστατεύουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα μειώνουμε τα έξοδά μας. Μπορούμε εύκολα και γρήγορα, με μικρές παρεμβάσεις, χωρίς να στερηθούμε ανέσεις και ευκολίες και το κυριότερο χωρίς κόστος, να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας.
Πώς μπορούμε να εξοικονομούμε ενέργεια στην καθημερινότητα;
- Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 20°C. Για κάθε βαθμό °C που αυξάνεται η θερμοκρασία, η κατανάλωση ανεβαίνει μέχρι και 10%!
- Κάνουμε εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων και καθαρισμό των πτερυγίων τους.
- Αποφεύγουμε την κάλυψη των σωμάτων με ρούχα και αφαιρούμε τυχόν εμπόδια μπροστά από αυτά.
- Καθαρίζουμε τα φίλτρα των κλιματιστικών.
- Δεν ξεχνάμε πως η κατεύθυνση του αέρα του κλιματιστικού για τη θέρμανση του χώρου πρέπει να είναι προς τα κάτω.
- Για την κάλυψη τοπικών αναγκών θέρμανσης, προτιμάμε σύγχρονες κλιματιστικές μονάδες τεχνολογίας inverter (καταναλώνουν τρείς φορές λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με συσκευές όπως θερμοπομποί, ηλεκτρικά σώματα, αερόθερμα κλπ).
- Κλείνουμε τις κουρτίνες και τα παντζούρια κατά τις νυχτερινές ώρες, για να περιορίσουμε τις θερμικές απώλειες. Ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα (κυρίως στα νότια παράθυρα) τις υπόλοιπες ώρες, ώστε να μπαίνει ο ήλιος στους εσωτερικούς χώρους και να θερμαίνει.
- Κλείνουμε τη θέρμανση περίπου μισή ώρα πριν φύγουμε από το χώρο μας γιατί θα εξακολουθεί να υπάρχει θερμοκρασία άνεσης μέχρι την αποχώρησή μας.
- Εφόσον έχουμε τζάκι που δε λειτουργεί, κλείνουμε την καμινάδα.
- Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 45 με 50°C .
- Δεν αφήνουμε συσκευές σε αναμονή, κλείνοντας το διακόπτη όταν δεν λειτουργούν. Με ένα πολύµπριζο εύκολα µπορούμε να απενεργοποιούμε συσκευές που δεν χρησιµοποιούνται μαζικά.
- Αποφεύγουμε την τοποθέτηση του ψυγείου κοντά σε καλοριφέρ.
- Ρυθμίζουμε το πρόγραμμα πλύσης των πλυντηρίων ρούχων και πιάτων σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή επιλέγουμε τον οικονομικό κύκλο πλυσίματος.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μόνο όταν είναι απαραίτητο και για μικρό χρονικό διάστημα.
- Αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου όταν λειτουργεί.
- Στην κουζίνα, χρησιμοποιούμε σκεύη που έχουν επίπεδη βάση και ταιριάζουν στο μέγεθος της εστίας.
- Σβήνουμε τα φώτα του δωματίου φεύγοντας για να πάμε σε άλλο δωμάτιο.
- Βράζουμε το νερό πρώτα στον βραστήρα και µετά το χρησιµοποιούμε για το µαγείρεµα στο µάτι της κουζίνας.
- Η χρήση χύτρας ταχύτητας μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 50 - 75%.
- Προτιμάμε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της κουζίνας για ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια.
Σπούδασε στη Σχολή Μηχανολογίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ