Στα πλαίσια των δράσεων της σχολής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, από τους σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές Πληροφορικής συνοδευόμενοι από τον κ. Μιχάλη Σταματόπουλο, καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής, επισκέφθηκαν το Ε.Α.Μ., την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου.

 

 

Οι σπουδαστές μας, ξεναγήθηκαν αρχικά στην αίθουσα του μουσείου που εκτίθεται το εύρημα Χ-15087, ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, όπου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για την προέλευση, τον σκοπό κατασκευής και την λειτουργικότητα του εκθέματος.

Ακολούθως, η παρουσία της σχολής συνεχίστηκε με 4ωρη εκπαιδευτική δραστηριότητα, στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου αναλύθηκε διεξοδικά ο ρόλος της επιστήμης της Πληροφορικής στην διερεύνηση και την αποκρυπτογράφηση της λειτουργικότητας του Υπολογιστή των Αντικυθήρων. Συζητήθηκαν και επεξηγήθηκαν τεχνολογίες αιχμής, όπως, η υπολογιστική τομογραφία (Computer Tomography), η ψηφιακή μοντελοποίηση (Digital Simulation) και η απεικονιστική τεχνική μετασχηματισμού ανάκλασης (Reflectance Transformation Imaging).

 

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Οι σπουδαστές μας είχαν επιπλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν και να διαπιστώσουν «με το χέρι τους», την μοναδική προσομοίωση από τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων, της ανισοταχούς κίνησης της Σελήνης, με τα γρανάζια Κ1 και Κ2 (και τον πείρο), επάνω σε σχετικό πρόπλασμα-αντίγραφο το οποίο κατασκευάσαμε για τους σκοπούς της επίσκεψης.

 

 

 

 

Σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων:

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ή ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, είναι ένας εξαιρετικά σύνθετος μηχανισμός, που υπολόγιζε με εκπληκτική ακρίβεια, τις θέσεις, του Ήλιου, της Σελήνης στον ουρανό και πιθανά και άλλων μεγάλων πλανητών. Υπολόγιζε, τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις του Ήλιου, τις εκλείψεις της Σελήνης και προσδιόριζε ημερομηνίες τέλεσης αρχαίων πανελληνίων αθλητικών αγώνων. O Υπολογιστής των Αντικυθήρων, θεωρείται ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής της ανθρωπότητας. Παρέχει ορθές αστρονομικές πληροφορίες, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον, καθώς μπορεί να συνεχίζει να παρέχει σωστές πληροφορίες για όσο υφίσταται το γνωστό υπάρχον Σύμπαν. Παρόμοιος αρχαίος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Αποτελείται από τουλάχιστον 37 συμπλεκομένους οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια) και είχε χαραγμένο επάνω του και ένα πλήρες εγχειρίδιο χρήσης με συνολικά, (περίπου) 15.000 ελληνικούς χαρακτήρες. Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων πρέπει να κατασκευάστηκε (περίπου) το 150–100 π.Χ.

 

Σπούδασε Πληροφορική στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Ακολούθησέ μας στο Instagram και δες όλες τις Δράσεις της Σχολής

 

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Εδώ Μαζί.