Την Δευτέρα 14/11, οι σπουδαστές της Σχολής Γραφιστικής και Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ επισκέφθηκαν την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να δουν από κοντά σπουδαία έργα από την έκθεση «Άγγελος Σπαχής (1903-1960)».

Τους σπουδαστές συνόδευσαν ο κ. Ιωάννης Βαρούτης, Διευθυντής της Σχολής Τεχνών, η κα. Κωνσταντίνα Δημητράντζου, καθηγήτρια Γραφιστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και ο κ. Κωνσταντίνος Γιανναρούδης, Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής Γραφιστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

 

 

Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει το έργο του μεγάλου και εν πολλοίς άγνωστου Έλληνα γραφίστα Άγγελου Σπαχή. Ο πολυσχιδής αυτός καλλιτέχνης, αν και αυτοδίδακτος, συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον πρωτοποριακών Ελλήνων καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου.

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια σειρά από εκθέματα καθώς η έκθεση περιλαμβάνει ένα ευρύ μέρους του έργου του όπως σχέδια, ελαιογραφίες, μακέτες, βιβλία, διαφημίσεις, γελοιογραφίες, αντικείμενα, κατασκευές, φωτογραφίες και συνοδεύεται από εκτενή κατάλογο.

 

 

Λίγα λόγια για την έκθεση (Πηγή: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος):

Ο Άγγελος Σπαχής ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1922 ως σκιτσογράφος του Ελευθέρου Βήματος και υπήρξε μέλος στην πρωτοποριακή μεσοπολεμική “Ομάδα Τέχνη 1930”, ενώ συμμετείχε και στην ελληνική παρουσία για τη Μπιενάλε της Βενετίας το 1934.  Ενστερνίστηκε τις αρχές της μοντέρνας τέχνης και ήταν από τους πρώτους που οικειοποιήθηκε την τεχνική του κολάζ, δίνοντας μερικά από τα πιο ανατρεπτικά -για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής- ζωγραφικά έργα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σπαχής αποστασιοποιήθηκε από τη ζωγραφική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες και ειδικά με τη διαφήμιση, τη δημιουργία αφισών (είχε ήδη μακρά θητεία στις τουριστικές αφίσες του ΕΟΤ τη δεκαετία του ’30) και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, όπου επίσης καινοτόμησε υιοθετώντας και προβάλλοντας στην Ελλάδα την αισθητική του Μπάουχαους.

Θεωρείται ο «πατέρας» του γραφιστικού design στην Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με αυτό και μαζί με τον Νίκο Καστανάκη ίδρυσε το 1927 το  Ατελιέ Καστανάκη-Σπαχή. Εργάστηκε για τις εταιρείες καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου και Γ. Α. Κεράνη, δημιουργώντας ως καλλιτεχνικός τους σύμβουλος, όλα τα σχέδια και λογότυπα των προϊόντων τους. Ένα από τα λογότυπά του, το έμβλημα των τσιγάρων Άσσος της εταιρείας Παπαστράτου, επιβιώνει και σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Σπούδασε Γραφιστική και Φωτογραφία στη Σχολή Τεχνών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ!

Ακολούθησε τις σελίδες του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ σε FacebookInstagramTikTok και LinkedIn και μείνε ενημερωμένος/η για όλες τις δράσεις μας!

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!