Την Τετάρτη 16/03 και την Δευτέρα 21/03, οι σπουδαστές του Τμήματων Γραφιστικής και Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη, με στόχο να δουν από κοντά σπουδαία έργα από την μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης, καθώς και την επιβλητική έκθεση αφιερωμένη στην “Τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου”.

Τους σπουδαστές Φωτογραφίας συνόδευσαν ο κ. Ιωάννης Βαρούτης, Διευθυντής της Σχολής Τεχνών, και ο κ. Κωνσταντίνος Γιανναρούδης, Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής Γραφιστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

 

 

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αριστουργήματα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Μποτιτσέλι, του Βερονέζε, του Γκρέκο, του Βελάσκεθ, του Ρέμπραντ, του Γκόγια, του Νταβίντ, του Ντελακρουά κ.ά. Είναι τα πρόσωπα της ιστορίας και η ίδια η ζωντανή ιστορία της τέχνης.

Οι επιμελητές της έκθεσης επέλεξαν μια θεματική οργάνωση του υλικού, με βάση κυρίως την κοινωνική λειτουργία του πορτραίτου σε κάθε εποχή. Κάθε εποχή αντιπροσωπεύεται από χαρακτηριστικά έργα που εικονογραφούν την λειτουργία και τον συμβολισμό του πορτραίτου την συγκεκριμένη περίοδο.

 

 

Η έκθεση καλύπτει περισσότερα από 3000 χρόνια ιστορίας, ξεκινώντας από την πιο βαθιά αρχαιότητα, από τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής και την Αίγυπτο, διατρέχει την ελληνορωμαïκή περίοδο και καταλήγει στα νεκρικά προσωπεία του Φαγιούμ.

Η επιλογή των έργων συνεχίζεται με την επικράτηση του Χριστιανισμού, όταν ο ιδεαλισμός επικαλύπτει την προσωπικότητα του ατόμου, για να μας οδηγήσει τελικά  στην θριαμβευτική ανάδυση του ανθρώπινης μορφής στα χρόνια της Αναγέννησης.

 

 

Τέλος, διασχίζοντας το επιδεικτικό Μπαρόκ, η έκθεση παρουσιάζει τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού, αναφέρεται στην Γαλλική Επανάσταση με το συγκλονιστικό πορτραίτο του Ζακ Λουί Νταβίντ («Ο θάνατος του Μαρά»), αλλά και  στον Ναπολέοντα, αρχικά θριαμβευτή, στο αριστούργημα του Αντουάν Ζαν Γκρο «Ο Ναπολέων διασχίζει την Γέφυρα της Αρκόλης», και αργότερα ηττημένο και εξόριστο.

Τέλος η έκθεση φτάνει ως τα χρονικά όρια των συλλογών του μουσείου του Λούβρου με χαρακτηριστικά έργα του Ένγκρ και του Ντελακρουά.

 

 

Photo credits: Οι φωτογραφίες της πρώτης επίσκεψης είναι του κ. Βυθούλκα Γιώργου, απόφοιτος Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ,  και νυν σπουδαστής Γραφιστικής, ενώ οι φωτογραφίες από την δεύτερη επίσκεψη είναι του κ. Δημήτρη Μανώλη και του κ. Ιωάννη Βαρούτη, Διευθυντής της Σχολής Τεχνών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

 

Σπούδασε Φωτογραφία στη Σχολή Τεχνών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Δες όλες τις φωτογραφίες της συγκεκριμένης επίσκεψης στο σχετικό album στο Facebook
 

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!