Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί ότι τα νέα αυτοκίνητα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από εκπομπές ρύπων μετά το 2035

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κιούσης, Διευθυντής του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 

 

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από περισσότερες από 16 ώρες διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο στις αρχές Ιουλίου, κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους προτεινόμενους νόμους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πέντε χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία) προσπάθησαν να καθυστερήσουν τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων κινούμενων με ορυκτά καύσιμα από την ΕΕ κατά 5 χρόνια, αλλά από το 2035 θα επιτρέπονται μόνο νέα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές CO2.

«Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ακόμη πιο επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου, ώθησε τις χώρες να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα γρηγορότερα.

 

 

Πρέπει τώρα να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο υποστηρίζει επίσης την πλήρη απαγόρευση της πώλησης οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035, ενώ οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες πρέπει να επενδύσουν σε καθαρότερη κατασκευή, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω links:

https://www.reuters.com/business/sustainable-business/fight-over-funding-threatens-eu-deal-new-climate-laws-2022-06-28/

https://www.reuters.com/markets/europe/five-countries-seek-delay-eu-fossil-fuel-car-phase-out-document-2022-06-24/

https://www.dw.com/en/eu-agrees-new-cars-must-be-emissions-free-after-2035/a-62296555

 

 

Δείτε όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχει ενεργά το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Επέλεξε μία από τις 54 σύγχρονες ειδικότητες που σου προσφέρει το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και πάρε θέση στην αγορά εργασίας!

 

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!