Οι σπουδάστριες της Σχολής Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, στα πλαίσια του μαθήματος της ειδικής αγωγής, επισκέφθηκαν το Μουσείο αφής που στεγάζεται  στο “Φάρο Τυφλών της Ελλάδος” στην Καλλιθέα. 

Γράφει η Αντωνία Πανταζή, Ειδική Παιδαγωγός, Καθηγήτρια στη σχολή Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Οι σπουδάστριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κλασσικά έργα τέχνης του ελληνικού πολιτισμού έχοντας ως μόνο οδηγό τους…την αφή.

 

 

Αφημένες  στην καθοδήγηση των συμφοιτητριών τους ένιωσαν, έστω και για λίγο, την καθοριστική αίσθηση της αφής για την πρόσληψη πληροφοριών, τόσο για τους βλέποντες πόσο δε μάλλον για τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Είχαν τη δυνατότητα να ψηλαφήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα και να αντιληφθούν την τέχνη από μια άλλη σκοπιά, αυτή της αφής.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ενημερωθήκαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία αλλά και τους τρόπους διαχείρισής τους.

Συνομιλήσαμε με τις συντονίστριες του μουσείου, εκθέτοντας απορίες σχετικά με την προσαρμοστικότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης στην καθημερινή διαβίωση, όπως και για τη μετακίνησή τους.

Διδαχτήκαμε τον ορθό τρόπο παροχής βοήθειας σε άτομα που φέρουν το διακριτικό λευκό μπαστούνι.

Τέλος, ήρθαμε σε επαφή με την γραφή Braille αποτυπώνοντας τα ονόματά μας με αυτήν.

 

 

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας, προμηθευτήκαμε από το εκθετήριο του μουσείου, υπέροχα αντικείμενα κατασκευασμένα αποκλειστικά από άτομα με οπτική αναπηρία.

Η εμπειρία ήταν ιδιαιτέρως διδακτική και θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη!

 

 

Η Σχολή Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ επενδύει συνεχώς στη βιωματική μάθηση των σπουδαστών, μέσα από δράσεις που καλλιεργούν και ενδυναμώνουν κάθε είδους συναισθηματική έκφραση και δημιουργική ανάπτυξη.

Σπούδασε Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου στη Σχολή Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Ακολούθησε τη σελίδα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στο Instagram και δες όλες τις δράσεις μας

Δες όλες τις φωτογραφίες της συγκεκριμένης επίσκεψης στο σχετικό album στο Facebook

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!