Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Η ναυτιλία είναι απαραίτητη για την βιώσιμη ανάπτυξη. Παρέχει έναν αξιόπιστο και χαμηλού κόστους τρόπο μεταφοράς του 90% του παγκόσμιου εμπορίου, συνδέοντας λαούς και κοινότητες ανά την υφήλιο. Παρέχοντας βελτιωμένη πρόσβαση σε βασικά υλικά, αγαθά και προϊόντα, η ναυτιλία βοηθά εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο να αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανέχειας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, ο Director του Τομέα Διοίκησης & Οικονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Σπύρος Τρουμπέτας, μας ταξιδεύει στον κόσμο των Ναυτιλιακών και μας δίνει συμβουλές για όλους τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον κλάδο επαγγελματικά.

Πες μας λίγα πράγματα για εσένα!

Δραστηριοποιούμαι στον τομέα της εκπαίδευσης τα τελευταία 15 χρόνια. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που από σχετικά νωρίς συνειδητοποίησα ότι θέλω να ανήκω σε αυτό το χώρο, αντλώ δύναμη και έμπνευση από αυτή τη διαδικασία αλληλεπίδρασης και μετάδοσης γνώσεων και εμπειριών στους νέους ανθρώπους. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί μόνο ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και εμπειρίες ζωής: Προερχόμενος από ναυτική οικογένεια, έχω εργαστεί ως οικονομικός αξιωματικός στο εμπορικό ναυτικό αλλά και ως σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών στον ευρύτερο ναυτιλιακό και εκπαιδευτικό κλάδο.  Συνεχίζω να μαθαίνω, συμμετέχω σε ερευνητικά προγράμματα και δεν σταματώ ποτέ να θαυμάζω τις  πρωτιές της μικρής μας χώρας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και δεδομένου ότι έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τους νέους, ποιο θεωρείς ότι είναι το θέμα που τους προβληματίζει και τι τους ενδιαφέρει περισσότερο;

Οι νέοι σήμερα εκτίθενται σε πολύ περισσότερη πληροφορία απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές. Αυτό συνιστά ταυτόχρονα πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Δημιουργεί επικοινωνιακό «θόρυβο», σύγχυση και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Οι γνώσεις που παρέχουμε είναι το καλύτερο εφόδιο ώστε να εντοπιστούν οι βέλτιστες διαδρομές στην πορεία τους, στο ταξίδι τους. Σίγουρα προβληματίζονται για τις προοπτικές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ο προβληματισμός αυτός συνήθως μειώνεται όταν συνειδητοποιούν την έκταση και τη διαχρονική δυναμική του ναυτιλιακού κλάδου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο skill που πρέπει να έχει ένας νέος επαγγελματίας για να ασχοληθεί με τα Ναυτιλιακά και πόσο απαιτητικός είναι ο κλάδος;

Να έχει ανοιχτό μυαλό και να μπορεί να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Η Ναυτιλία είναι ένας πολύπλοκος και παγκοσμιοποιημένος κλάδος. Έχει προκλήσεις, ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που δεν συναντάμε σε άλλους κλάδους. Αυτή είναι η μαγεία!

Τι συμβουλεύεις κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα Ναυτιλιακά;

Να βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια εμπλουτισμού των γνώσεων και των εμπειριών του. Η ναυτιλία και όλοι οι κλάδοι που την υποστηρίζουν βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη δεδομένου ότι το παγκόσμιο εμπόριο διεξάγεται κατά 90% μέσω της θάλασσας. Αυτή η ανάπτυξη απαιτεί στελέχη με όρεξη, όραμα και σαφή εστίαση.

Πώς είναι ο κλάδος των Ναυτιλιακών αυτή τη στιγμή; Ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε από τους συνεργάτες μας;

Η ναυτιλιακή βιομηχανία τους τελευταίους μήνες βίωσε ένα σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της κάμψης της ζήτησης για αγαθά και καύσιμα που επηρέασε αρνητικά τις ναυλαγορές.  Ωστόσο, είναι συνηθισμένη από τέτοιες φουρτούνες και θα ανακάμψει γρήγορα.  Η ναυτιλία περιλαμβάνει πολλούς επιμέρους κλάδους και ο καθένας «αντιδρά» με διαφορετικό τρόπο στις κρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σας αναφέρω ότι η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, με στόλο αξίας άνω των 100 δις. δολαρίων, είναι η πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών στόλων ακολουθούμενη από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α. Διαθέτει δε, τον ακριβότερο στόλο πλοίων LNG παγκοσμίως (18,4 δις.) το 2019. Δεν είναι επομένως τυχαίο το γεγονός ότι το ναυτιλιακό cluster μόνο στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει κοντά στις 3.500 εταιρείες!

Ποια είναι η γνώμη σου για την πρακτική άσκηση; Είναι απαραίτητη;

Πέρα από την ουσιαστική σύνδεση θεωρίας και πράξης, η πρακτική άσκηση παρέχει στους σπουδαστές την απαραίτητη τριβή με έναν κλάδο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του. Τους επιτρέπει να εξοικειωθούν όχι μόνο με τις επιχειρησιακές διαδικασίες αλλά και με  την κουλτούρα και το ευρύτερο κλίμα ενός οργανισμού. Είναι η τελευταία αλλά ίσως η σημαντικότερη πινελιά στην προσωπικότητά τους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρήσεων και να μας κάνουν υπερήφανους με τις επιτυχίες τους.

Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

Smooth seas never made a skilled sailor!

 

Εξερεύνησε τις Ειδικότητες της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας