Παγκόσμια Ημέρα Ομορφιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Ομορφιάς ορίστηκε η 9 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής Αισθητικής Υγείας και Ομορφιάς CIDESKO. Από το 1995 την ημέρα αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο «καλωσορίζονται» : το όμορφο, το θαυμάσιο και οτιδήποτε προσφέρει ηθική και αισθητική απόλαυση.

Με αφορμή αυτή τη γιορτή, η Director of Beauty του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Σοφία Μελαμπιανάκη, μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για όλους τους νέους που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον κλάδο.

Πες μας λίγα πράγματα για εσένα!

Μεγάλωσα σε μία πολυπολιτισμική οικογένεια. Τα εξωτερικά μου ερεθίσματα ήταν πάντα πολλά, πράγμα που συνέθεσε αυτό που είμαι σήμερα. Στο DNA μου κουβαλάω την ελληνική παράδοση, την ασιατική κουλτούρα και το Λατινοαμερικανό ταπεραμέντο. Είμαι Director του School of Beauty του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ τα τελευταία χρόνια και με μια 20ετή  εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, μπορώ να σου πω ότι δεν περνάει μέρα που να μην αισθάνομαι τυχερή για το επάγγελμα που διάλεξα και την καθημερινή επαφή που έχω με νέους ανθρώπους και ιδέες!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και δεδομένου ότι έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τους νέους, ποιο θεωρείς ότι είναι το θέμα που τους προβληματίζει και τι τους ενδιαφέρει περισσότερο;

Aν με ρωτούσες πριν έξι μήνες θα σου έλεγα πιθανόν κάτι διαφορετικό από αυτό που θα πω τώρα. Όλη αυτή η παγκόσμια αναστάτωση έχει προκαλέσει ανασφάλεια και απογοήτευση στους νέους ανθρώπους . Η αναγνωρισιμότητα και η καταξίωση είναι πάντα ο στόχος στον τομέα ομορφιάς. Ο ρόλος του μέντορα και η καθοδήγηση των νέων ίσως να είναι ό,τι σπουδαιότερο μπορούμε να κάνουμε για αυτούς, ώστε να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα .

Ποιο είναι το μεγαλύτερο skill που πρέπει να έχει ένας νέος επαγγελματίας για να ασχοληθεί με την Ομορφιά και πόσο απαιτητικός είναι ο κλάδος;

Πάνω στην ομορφιά έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία. Αν δούμε τα νούμερα μπορούμε να αντιληφθούμε τα μεγέθη και τις προκλήσεις. Το να είσαι  επαγγελματίας που διαθέτει hard and soft skills δεν είναι προαιρετικό, είναι προϋπόθεση. θα μπορούσα  να μιλάω ώρες για το πως θα χτίσουμε γερά επαγγελματικά θεμέλια αλλά θα πω κάτι που ίσως να ακουστεί κοινότυπο και είναι η μόνη αλήθεια: Επένδυση στην γνώση!

Τι συμβουλεύεις κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την Ομορφιά;

Εξέλιξη. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι τάσεις και η ανάγκη για ευεξία και ομορφιά δεν σου δίνουν περιθώρια να επαναπαυτείς σε αυτά που ήδη κατέχεις . Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο τομέας της ομορφιάς δεν σε κουράζει ποτέ! Έχει τόσο ενδιαφέρον που κάθε φορά είναι σαν να ξεκίνησες σήμερα! Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή θα ήταν να παρακολουθείτε την εξέλιξη και να γίνετε μέρος αυτής.

Πώς είναι ο κλάδος της Ομορφιάς αυτή τη στιγμή; Ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε από τους συνεργάτες μας;

Εδώ μάλλον θα μιλήσουμε με νούμερα. Η βιομηχανία της ομορφιάς θα φτάσει το 2023 τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ με σταθερή άνοδο. Οι θέσεις εργασίας συνεχώς αυξάνονται και οι ανάγκες της αγοράς δεν έχουν κορεστεί. Όπως φαίνεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν θα κορεστούν για την επόμενη δεκαετία. Έχουμε νέες τάσεις όπως bloggers, beauty vloggers, influencers, spa experts, alternative beauty και μια εκρηκτική δυναμική αλλαγή στο χώρο που οδηγεί σε νέα ανεξερεύνητα μονοπάτια. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πρόσφατα, ασιατική εταιρία παραγωγής καλλυντικών, λόγω της covid-19 κατάστασης, έβγαλε στο on line κατάστημά της σύμβουλο, που αναγνωρίζει τον τύπο δέρματος άμεσα, σου δίνει επιλογές αγοράς προϊόντων και σε κατευθύνει στο κατάστημα για τη σωστή περιποίηση. Και έπονται πολλά!

Ποια είναι η γνώμη σου για την πρακτική άσκηση; Είναι απαραίτητη;

Η πρακτική άσκηση επιτρέπει στους σπουδαστές μας να αποκτήσουν πλούσια εμπειρία, να αναπτύξουν το ταλέντο τους και την γνώση τους μέσα από τη στελέχωση εταιριών που είναι τεράστια ονόματα στην αγορά. Είναι λοιπόν μια δυνατή εμπειρία που μόνο εφόδια δίνει για την είσοδο στην επαγγελματική αρένα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Τι καλύτερο;

Τι μας ετοιμάζεις σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα Ομορφιάς;

Για σήμερα αποφασίσαμε να τρέξουμε ένα διαδικτυακό Open Day με τον νέο μας ακαδημαϊκό συνεργάτη για τον Τομέα Ομορφιάς, την Max Factor! H Trainer της Max Factor Αγγελική Βασιλά, θα μας παρουσιάσει πώς μπορoύμε να πετύχουμε με ακρίβεια το τέλειο blending χρωμάτων δημιουργώντας ένα φθινοπωρινό Smokey eye look! Το Masterclass μαζί με εμένα θα συντονίσει και η Ελεάνα Δημοπούλου, Υπεύθυνη Makeup Artist του Τομέα Ομορφιάς ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

A goal should scare you a little and excite you a lot!

 

Εξερεύνησε τις Ειδικότητες της Σχολής Αισθητικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ