Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο, με στόχο να μας υπενθυμίσει ότι η Υγεία παραμένει το πολυτιμότερο αγαθό.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγείας, οι σπουδαστές του τομέα Υγείας της Δέλτα στην ειδικότητα Ραδιολογίας & ακτινολογίας, μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους, μέσα από πολύ επίκαιρα άρθρα που αξίζει να διαβάσουμε όλοι:

  • Ποια είναι η συνεισφορά της ακτινολογίας στη νόσο Covid-19;
  • Τι είναι και πώς επηρεάζει η ψυχική ανθεκτικότητα το υγειονομικό προσωπικό;
  • Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στο γενικό πληθυσμό;

 

Ας ξεκινήσουμε!   

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Αναστασία Θεοδωρακοπούλου

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Η συνεισφορά της Ακτινολογίας στη νόσο Covid-19

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας και αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε σε παγκόσμια κλίμακα, θα υπογραμμίσουμε την αρωγή και την πολύτιμη συνεισφορά των Τεχνολόγων Ακτινολόγων στην καταπολέμηση του Covid-19. Αναμφίβολα, βρίσκονται μεταξύ των επαγγελματιών υγείας στην πρώτη γραμμή συνάντησης με τα κρούσματα του κορονοϊού. Συνεπώς, η συμβολή τους διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών.
Σε μια προσπάθεια απλοϊκής ανάλυσης, στο πώς το μικρόβιο που λέγεται κορωνοϊος εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό και τί προκαλεί σε αυτόν, θα αναφερθούμε στα παρακάτω και τέλος θα κατανοήσουμε την αμέριστη συμβολή των απεικονιστικών μεθόδων εν καιρώ πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός Sars-CoV-2 μπορούν να ποικίλλουν κατά πολύ μεταξύ των ασθενών. Ωστόσο κάποια από αυτά είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς εξελίσσονται σε βαριά πνευμονία με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα για τον ασθενή. Όταν οι νοσούντες με Covid-19 παρουσιάσουν βήχα και πυρετό, αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση έχει φτάσει στο βρογχικό δέντρο, δηλαδή στην τραχεία από την οποία περνάει ο αέρας μεταξύ των πνευμόνων και του περιβάλλοντος. Όταν η μεμβράνη των βρόγχων επηρεαστεί, τότε προκαλείται φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια ερεθίζει τα νεύρα της τραχείας και ένας κόκκος σκόνης αρκεί ώστε να προκαλέσει βήχα. Αν τα πράγματα επιδεινωθούν, τότε η φλεγμονή προχωρά πέρα από τη μεμβράνη της τραχείας στα αεροθυλάκια και στη συνέχεια στις κυψελίδες, που αν μολυνθούν παράγουν φλεγμονώδες υλικό (υγρά και κύτταρα) με το οποίο γεμίζουν οι πνεύμονες και προκαλείται πνευμονία. Αυτό σημαίνει ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να στείλουν επαρκές οξυγόνο στο αίμα, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σώμα να χάνει την ικανότητά του να παράξει οξυγόνο και να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, η διάγνωση γίνεται με την εκτίμηση των συμπτωμάτων και με μια ακτινογραφία (Xray) θώρακος ή αξονική τομογραφία (CT) πνευμόνων.
Ακόμα συχνές επιπλοκές που εμφανίζουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), τα καρδιακά συμβάματα, όπως ισχαιμία μυοκαρδίου, οι δευτερογενείς λοιμώξεις, η σήψη, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια και η πολυοργανική ανεπάρκεια. Στις περιπτώσεις αυτές και με βάση τις κλινικές ενδείξεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες εξετάσεις από τους Τεχνολόγους, όπως η αξονική αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών. Έτσι οι Τεχνολόγοι Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας κι οι Βοηθοί Ραδιολογίας Ακτινολογίας, διαχειρίζονται τα βασικά μηχανήματα απεικόνισης των εργαστηρίων Ακτινολογικών, Αιμοδυναμικών, Αγγειογράφων, Αξονικών και Μαγνητικών Τομογράφων, παράγοντας μια σαφή εικόνα των πνευμόνων που προσβάλλονται από τον Covid-19.

Μια ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση της νόσου και οι Τεχνολόγοι αναλαμβάνουν σε ήδη πολύ πρώιμο στάδιο ή και κατά την διάρκεια και το πέρας της νόσου, να αποτυπώνουν στα φιλμ τους τις εικόνες, ώστε ο γιατρός να κάνει μια σωστή διάγνωση και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του ασθενή με μια σωστή θεραπεία, δεδομένου ότι δεν είναι πανομοιότυπη η πορεία και η αντιμετώπιση της νόσου σε καθέναν ασθενή. Το στενάχωρο ίσως είναι, ότι οι επαγγελματίες απεικονιστικών μεθόδων δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε νοσηλευτές, οπότε συχνά παρατηρείται ότι αδίκως παραμένουν στην αφάνεια και δεν είναι κοινώς κατανοητή η συνεισφορά τους στην καταπολέμηση της νόσου από τους πολίτες. Επιπλέον, εκτός του ότι εργάζονται μέσα σε ένα πολυσύνθετο ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον, εκτεθειμένοι σε συνεχή κίνδυνο λόγω της επιβλαβής ακτινοβολίας και των επιπτώσεων αυτής, πλέον εκτίθενται και σε άμεσο και συνεχή κίνδυνο με τον ιό του Covid -19.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί μεγάλη ανησυχία, στον παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς αποτελεί έναν δυνητικά σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά και γιατί προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο τόσο οι Ακτινολόγοι όσο κι όλοι οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, εργάζονται αδιάκοπα ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς που μολύνονται από τον ιό, αλλά ταυτόχρονα και σε όλους τους άλλους που νοσούν από άλλα οξέα ή χρόνια προβλήματα υγείας και σαφώς αυτό θα πρέπει να εκτιμάται και να επιβραβεύεται από όλους. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση παγκοσμίως και καθημερινά προστίθενται νέες γνώσεις και αλλάζουν τα δεδομένα που αφορούν αυτή τη λοίμωξη. Αναμφισβήτητα, σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόσο η ακτινολογική όσο και η αξονική εικόνα χρησιμοποιείται σαν ένα πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης και διάγνωσης των ασθενών με Covid-19.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Άγγελος Καραβίδας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Η Ψυχική Ανθεκτικότητα του υγειονομικού προσωπικού στην περίοδο της πανδημίας

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και πώς επηρεάζει το υγειονομικό προσωπικό;

Ένα από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει σε σημαντικό βαθμό το υγειονομικό προσωπικό στην εποχή της πανδημίας και όχι μόνο, είναι η ψυχική ανθεκτικότητα. Τι είναι όμως η ψυχική ανθεκτικότητα και ποσό σημαντικό ρολό παίζει στο τομέα της υγείας και της κοινωνίας; Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα χαρακτηρίζουμε την ικανότητα ενός ατόμου να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις στρεσσογόνες χωρίς να καταρρεύσει ψυχολογικά και να βρει τρόπους να ξεπεράσει τις δυσκολίες που θα έρθουν. Ειδικά αυτό το διάστημα της πανδημίας οι δυσκολίες είναι περισσότερες, γιατί το στρες, το άγχος και ο φόβος ενισχύουν τα προβλήματα κι οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν πραγματικά ανυπόφορες. Το υγειονομικό προσωπικό κατά την περίοδο αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ψυχική του υγεία. Το υγειονομικό προσωπικό, στην περίοδο της πανδημίας, είναι η ομάδα που χρήζει όσο το δυνατόν της βέλτιστης ψυχικής ανθεκτικότητας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπεράσματα;

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίσουμε τους παράγοντες κίνδυνου που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική ανθεκτικότητα του υγειονομικού προσωπικού στην καθημερινότητα. Οι παράγοντες κίνδυνου χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: ατομικούς, οικογενειακούς & κοινωνικούς. Οι ατομικοί παράγοντες έχουν κυρίως σχέση με τον αυτοέλεγχο, αρνητικά συναισθήματα κι αίσθηση αποσύνδεσης με τον κοινωνικό περίγυρο. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρολό κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Τέλος οι κοινωνικοί παράγοντες σχετίζονται με την χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι παράγοντες αυτοί οξυνθήκαν περισσότερο στην σημερινή εποχή λόγο της πανδημίας. Tα αποτελέσματα ερευνών για την ψυχική κατάσταση του υγειονομικού προσωπικού κατά την διάρκεια του COVID-19 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την βελτίωση και την αποκατάστασή της.

Ποιοι είναι οι παράγοντες για τη βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας;

Προτεινόμενοι παράγοντες για την βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας στο διάστημα της πανδημίας και όχι μόνο είναι οι εξής:

  • Σύνδεση με τους άλλους: Η επικοινωνία με αλλά άτομα είναι βασικό κομμάτι και βοηθάει εξαιρετικά ιδίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Μπορεί να καθορίσει ακόμα και την ταυτότητα και τον χαρακτήρα ενός ατόμου.
  • Αυτοφροντίδα: Όπως γυμναστική , ένας κάλος ύπνος ίσως και γιόγκα
  • Νοηματοδότηση: Να υπάρχει ένα νόημα στην ζωή του ατόμου κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη ακόμα και στις πιο δύσκολες.
  • Επίλυση προβλημάτων: Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, δημιουργεί καλύτερο αυτοέλεγχο στο άτομο.
  • Στόχοι: Να έχει στόχους με τους οποίους να μπορεί να έχει φιλοδοξία αλλά κι εσωτερική δύναμη.
  • Δυσλειτουργικές σκέψεις: Να αποβάλλει όσο μπορεί τις δυσάρεστες και αρνητικές σκέψεις.
  • Αισιοδοξία: Να έχει αισιοδοξία αλλά και να κάνει αισιόδοξες σκέψεις. Αυτό βοηθάει σε σημαντικό βαθμό στην ψυχική υγειά του ατόμου, κάνοντάς το να έχει λιγότερο φόβο και λιγότερο στρες.
  • Δυνάμεις από το παρελθόν: Προβλήματα που έχουμε περάσει στο παρελθόν μας κάνουν πιο σοφούς αλλά και πιο δυνατούς σε παρόμοιες καταστάσεις και βοηθούν στην ψυχική ανθεκτικότητα

Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν για το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να βελτιώσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα στα χρονιά της πανδημίας αλλά και γενικότερα. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του επαγγέλματος, της προσωπικής κατάστασης του ατόμου αλλά και της φροντίδας των ασθενών.

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σπύρος Ζόγκας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19

Όλοι οι ιοί χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού μας κάθε χρόνο. Χωρίς πανικό όμως τους καταπολεμούμε και πολλοί από εμάς τους περνάμε ήπια. Μόνο που αυτή τη φορά, κάτι πολύ πιο απειλητικό ήρθε στο κατώφλι μας, γνωστό κι ως covid-19. Όλα ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο, όταν ο ιός ακόμα ήταν μια απλή ιδέα για εμάς. Όταν ακόμα δεν ήταν δικό μας πρόβλημα οπότε εθελοτυφλούσαμε. Όταν ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε κι εμείς τον ιό, υπήρξε πανικός, φόβος κι αναταραχή, κάτι απόλυτα λογικό γιατί όλοι περιμέναμε τα χειρότερα. O κύριος φόβος δεν ήταν πια η καταστροφή της οικονομίας, γιατί πλέον απειλούταν η ίδια μας η ζωή. Καθημερινά άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κι άλλοι νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Έτσι ήρθαν και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, το γνωστό δηλαδή σε όλους μας πλέον lockdown.

Σήμερα μπορούμε να πούμε πως έχουμε συνηθίσει το lockdown και τα υπόλοιπα μέτρα κι όλοι έχουμε μάθει να ζούμε καθημερινά με αυτά.
Το δύσκολο κομμάτι ξεκινάει όταν κι αν κολλήσουμε τον ιό, λόγω της έναρξης 14 ήμερης καραντίνας στο σπίτι ή σε άλλες περιπτώσεις στο νοσοκομείο. Η ψυχολογία μας αρχίζει και καταρρέει, αρχίζουν οι φοβίες κι ο πανικός. Απομακρυνόμαστε από την οικογένεια μας, από τους φίλους μας και από την υπόλοιπη κοινωνία. Νιώθουμε μοναξιά, φόβο και κλειστοφοβία στο ίδιο μας το σπίτι. Αρχίζει η κατάθλιψη και οι τάσεις φυγής. Συναισθήματα δηλαδή που είναι απολύτως λογικά να βιώνουμε γιατί είμαστε άνθρωποι. Δεν πρέπει όμως να τα αφήσουμε να μας κυριεύσουν. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να τα ξεπεράσουμε. Μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρωπους που αγαπάμε μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης. Επίσης έχουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο κι ετσι μπορούμε να βρούμε άπειρες ασχολίες όπως το να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε ταινίες αλλά ακόμα και να εξελίξουμε τον εαυτό μας κάνοντας πράγματα για εμάς όπως καλύτερη διατροφή και γυμναστική. Αν φοβηθούμε για την υγεία μας υπάρχουν γραμμές υποστήριξης που μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ειδικούς και να τους πούμε τι νιώθουμε έτσι ώστε να λάβουμε την απαραίτητη βοήθεια. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα ΜΜΕ γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αγχωθούμε περισσότερο.
Άρα καταλαβαίνουμε πως αυτά που ζούμε είναι δύσκολα για όλους μας, οπότε πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις συνθήκες που βιώνουμε και στο ψυχικό μας κόσμο. Είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση οπότε πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση και σεβασμός ανάμεσά μας για να μπορούμε να βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα και τελικά να βγούμε νικητές.

 

Σπούδασε στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Ακολούθησε το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στο Instagram και δες όλες τις δράσεις του Τομέα Υγείας.