Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου. Η ημερομηνία συνδέεται με την αγορά από τη γαλλική κυβέρνηση της πατέντας του Louis-Jacques-Mandé Daguerre σχετικά με την εμφάνιση φωτογραφιών, που έκανε ουσιαστικά την αναλογική φωτογραφία διαθέσιμη στο ευρύ κοινό! Ο Γιάννης Βαρούτης, Head of Visual Arts του School of Arts του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, έχει πάθος με την Τέχνη της Φωτογραφίας και λατρεύει να μιλάει γι αυτή, αλλά και να μεταδίδει τις γνώσεις του στους νέους φωτογράφους. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές.

Γιάννη, πες μας λίγα πράγματα για εσένα.

Είμαι ο Βαρούτης ο Γιάννης. Έχω γεννηθεί στην Αθήνα αλλά έχω μεγαλώσει σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι γονείς μου ήταν στρατιωτικοί και παίρναμε συχνά μεταθέσεις. Σπούδασα σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμού και τεχνών, την Κέρκυρα, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Είμαι ερωτευμένος με το αντικείμενο των σπουδών μου και νιώθω πολύ τυχερός που σήμερα έχω καταφέρει να δουλεύω και να διδάσκω πάνω σε αυτές τις Τέχνες. Είμαι Head of Visual Arts στο School of Arts & Education του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχω το δικό μου δημιουργικό γραφείο, OneWayArt, στο κέντρο της Αθήνας. Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε και να μιλήσουμε για την 8η Τέχνη!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και δεδομένου ότι έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τους νέους, ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση; Τι τους ενδιαφέρει περισσότερο και βιάζονται να μάθουν;

Γενικά βιάζονται. Είμαστε σε μία εποχή που η επιρροή από την τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλη. Πολλές πληροφορίες, πολλές εικόνες. Τα νέα παιδιά έρχονται πολύ υποψιασμένα. Αυτό είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί ήδη ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους και θέλουν γρήγορα να το αποκτήσουν. Κακό γιατί όταν σκέφτεσαι παρορμητικά, είναι πιο δύσκολο να μάθεις από την αρχή και να χτίσεις σωστές βάσεις. Θα έχεις κάποια σημαντικά κενά, που δύσκολα θα καλύψεις αν νιώθεις πως τα ξέρεις όλα. Το μυστικό της επιτυχημένης συνταγής είναι να καταφέρεις να παντρέψεις αρμονικά τον ενθουσιασμό με την μεθοδικότητα και τις καλές και ποιοτικές γνώσεις. Έτσι θα καταφέρεις να φτιάξεις ένα σωστό επαγγελματία-άνθρωπο που γρήγορα θα καταφέρει να ξεχωρίσει από το σύνολο. Δεν χρειάζεται βιασύνη, χρειάζεται σωστή κατάρτιση και αγάπη για το αντικείμενο.

Εσύ τι απολαμβάνεις περισσότερο: Να φωτογραφίζεις ή να διδάσκεις;

Το να φωτογραφίζω δεν είναι θέμα απόλαυσης, είναι η καθημερινότητα μου, η ζωή μου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε σχεδόν πάντα πάνω μας μία φωτογραφική μηχανή, το κινητό μας τηλέφωνο. Προσωπικά, φωτογραφίζω τα πάντα! Είναι η ατζέντα μου, καθώς δυστυχώς δε συνηθίζω να σημειώνω πράγματα, αλλά να τα φωτογραφίζω. Ακόμα κι εκεί, όμως, θα προσέξω να είναι σωστό το κάδρο μου! Η φωτογραφία θα γίνει πλέον απόλαυση όταν αρχίζεις να ενσωματώνεις έντονα το στοιχείο της θέλησης. Όταν θα έχεις γυρίσει στις 3 το πρωί από ξενύχτι το Δεκαπενταύγουστο στις διακοπές σου και θα βάλεις ξυπνητήρι στις 6 για να πας να φωτογραφίσεις την ανατολή του ήλιου μέσα από την θάλασσα κάτω από το μοναστήρι γιατί κάποιος σου είχε πει πως τα χρώματα στο κάδρο σου εκείνη την στιγμή είναι υπέροχα.

Η διδασκαλία είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ένα ελιξίριο που σε βοηθά να παραμένεις ενεργός, νέος, ζωντανός. Σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζεις συνεχώς νέα άτομα που αγαπούν και θέλουν να μάθουν την τέχνη που κι εσύ αγαπάς. Είναι πολύ πιο απαιτητικό, γιατί πλέον δεν εκφράζεσαι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά πρέπει να καταφέρεις να εμπνεύσεις όσους έρχονται κοντά σου. Δεν κάνεις απλά την δουλειά σου, πρέπει να κάνεις κάτι πιο πολύπλοκο. Κάτι που θα είναι αρεστό και στην ομάδα σου. Πρέπει να επιβραβεύσεις μια καλή προσπάθεια, να κρίνεις και να διορθώσεις ατέλειες. Οι υποψήφιοι σπουδαστές με τη βοήθεια του Internet, είναι υποψιασμένοι και γεμάτοι εικόνες και απορίες στις οποίες πάντα πρέπει να έχεις μία ειλικρινή απάντηση. Οφείλεις να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος για να μπορείς να στέκεσαι απέναντι τους.

Ποια είναι η σημαντικότερη δεξιότητα που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος;

Υπάρχει το τρίπτυχο που πάντα μ αρέσει να παρουσιάζω σε όλους τους υποψήφιους μαθητές μου στο πρώτο κιόλας μάθημα. Το απόλυτο τρίπτυχο για να γίνει κάποιος ο τέλειος φωτογράφος. Κι αυτό έχεις ως εξής:

  1. Δημιουργικότητα, Αισθητική
  2. Τεχνικές Γνώσεις
  3. Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός είναι κάτι που αργά η γρήγορα αν ασχοληθείς και αγαπήσεις το αντικείμενο θα έρθει. Σίγουρα όσο καλύτερο εξοπλισμό διαθέτεις, θα σε βοηθήσεις να έχεις και πιο ποιοτικό αποτέλεσμα αλλά δεν είναι κάτι που αρχικά θα σε βοηθήσει να κάνεις την διαφορά.

Οι τεχνικές γνώσεις είναι κάτι που μέσα από την σχολή ή από την πρακτική εμπειρία σιγά σιγά θα το αποκτήσεις. Πρέπει να μάθεις και την τελευταία επιλογή και το τελευταίο κουμπάκι πάνω στην κάμερα σου, πρέπει να μάθεις προγράμματα επεξεργασίας, φακούς, φωτισμούς τα πάντα. Η συνεχής τριβή με το αντικείμενο θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις. Χωρίς τις τεχνικές γνώσεις, ένας πολύ καλός φωτογραφικός εξοπλισμός θα σου είναι άχρηστος.

Το τρίτο και πιο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό που εγώ ονομάζω αισθητική-δημιουργικότητα. Είναι αυτό το skill που για μένα είναι το πιο σημαντικό, είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους. Η διαφορετική ματιά, η άλλη οπτική, αυτό που θα κατευθύνει με το κάδρο του ο φωτογράφος να δει ένας μέσος θεατής. Είναι κάτι που το χαρακτηρίζεις και ως ταλέντο, αλλά και πάλι είναι κάτι που όσο και να το έχεις, μπορείς να το καλλιεργήσεις ακόμα περισσότερο. Μαθήματα όπως το σχέδιο, η χρηματολογία, η ιστορία της τέχνης, η χρωματολογία και πολλά άλλα θα σε βοηθήσουν σε αυτό. Πρέπει να μάθεις να δημιουργείς και να φτιάχνεις αρμονικές συνθέσεις με τους όγκους των πραγμάτων δίπλα σου. Κοίτα διαφορετικά. Όλες οι μηχανές βγάζουν το ίδιο πράγμα. Αυτό που βλέπεις. Αρκεί να βλέπεις.

Τι συμβουλεύεις κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία;

Η επαγγελματική φωτογραφία δεν έχει να κάνει μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού και με μία χρηματική επένδυση. Έχει να κάνει με όλα όσα ανέφερα παραπάνω, συν το ότι θα πρέπει να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί πολλές φορές να περιορίσεις τον καλλιτεχνικό σου εγωισμό και να γίνεις λίγο πιο εμπορικός. Αν αγαπάς το αντικείμενο και πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις, απλά προχώρα το, θα τα καταφέρεις!

Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που σου κάνουν σχετικά με τη φωτογραφία;

Αδιαμφισβήτητα, η πιο συχνή ερώτηση που θα μου κάνει κάποιος, είναι τι φωτογραφική μηχανή να αγοράσω; Η απάντηση που θα δώσω έρχεται από ένα βίντεο που έχω δει στο διαδίκτυο, από την ομιλία ίσως του καλύτερου πωλητή φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο. «Η φωτογραφία είναι σαν τη μουσική. Και η κάθε φωτογραφική μηχανή είναι ένα μουσικό όργανο. Όλες οι φωτογραφικές μηχανές βγάζουν φωτογραφίες, όπως και όλα τα μουσικά όργανα παράγουν μουσικές μελωδίες. Σημασία έχει να ξέρεις τι μουσική θέλεις να παίξεις. Τότε θα καταλάβεις και τι φωτογραφική μηχανή θα πρέπει να αγοράσεις.» Διάλεξε τη μουσική που θες να παίξεις και εγώ μετά θα σου απαντήσω.

Πώς είναι ο κλάδος της φωτογραφίας αυτή τη στιγμή; Πού μπορεί να απασχοληθεί ένας νέος φωτογράφος;

 Είναι πολλά τα είδη φωτογραφίας που μπορεί να ασχοληθεί κανείς. Μόδα, γάμος, αθλητική φωτογραφία – ρεπορτάζ, ταξιδιωτική, γάμος- βάπτιση, προϊόν και διαφήμιση, αρχιτεκτονική φωτογραφία εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και πολλά άλλα. Αυτός είναι και ο στόχος μας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, να μπορέσεις να δεις όλα τα είδη και μετά να καταλήξεις σε αυτό που εσένα σε εκφράζει περισσότερο. Να προσαρμόσεις το στυλ σου και το φωτογραφικό σου εξοπλισμό σε αυτό το είδος και να μπορέσεις να κάνεις την διαφορά. Τα πάντα έχουν να κάνουν σε πρώτη φάση με την εικόνα. Όσο ισχύει αυτό θα υπάρχει ανάγκη για καλούς φωτογράφους. Θα πω απλά, διάλεξε τον κλάδο που σου ταιριάζει, δούλεψε σκληρά και κάνε τη διαφορά.

Ποια είναι η γνώμη σου για την πρακτική άσκηση; Είναι απαραίτητη;

Η πρακτική άσκηση είναι απαραίτητη. Ένα στοιχείο που δε μπορείς να πληρώσεις για να αποκτήσεις είναι η εμπειρία. Μπορείς να το χτίσεις μόνο με σύμμαχο το χρόνο. Πρέπει να ζήσεις το άγχος, την πίεση, τις πραγματικές συνθήκες για να καταλάβεις πραγματικά το επάγγελμα. Πρέπει να το επιδιώκεις καθημερινά, όσο μπορείς, να βγαίνεις έξω και να φωτογραφίζεις. Έτσι θα γίνεις καλύτερος, πιο γεμάτος, με περισσότερα όπλα στη φαρέτρα σου. Στο πλαίσιο των σπουδών και την απαραίτητη εξάμηνη πρακτική άσκηση μετά την ολοκλήρωση των εξαμήνων, αυτό που συνεχώς αναφέρω στους σπουδαστές μου είναι πως πρέπει, σε συνεννόηση με το Γραφείο Σταδιοδρομίας, να βρουν μια εταιρεία που θα ικανοποιεί τα θέλω τους και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αν καταφέρουν να το κάνουν αυτό, θα έχουν το ιδανικό ξεκίνημα και ίσως μια έτοιμη θέση εργασίας. Μην ξεχνάτε πως αν είσαι πολύ καλός σε κάτι, σίγουρα θα είσαι περιζήτητος. Αν αποδείξεις ποιος είσαι, τι μπορείς να κάνεις και καταφέρεις να γίνεις απαραίτητος, η πρακτική άσκηση θα γίνει μόνιμη εργασία. Επομένως, για μένα η πρακτική άσκηση αποτελεί ένα κλειδί για να μπεις σε μία πόρτα που εσύ διάλεξες!

Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

Φωτογραφικό μότο, πηγάζει από την ιστορία της φωτογραφίας που δεν είναι άλλη από το φιλμ. Το φιλμ, για όσους δε γνωρίζουν, είναι μία λεπτή διάφανη επιφάνεια στην οποία εμφανίζεται η αντίστροφη σκηνή από την αρχική σκηνή που φωτογραφίσαμε και στο οποίο δύσκολα θα διακρίνεις χρώμα. Γι αυτό το φιλμ ονομάζεται και αρνητικό. Κατά την εμφάνιση μιας αναλογικής φωτογραφίας, παίρνουμε στο φωτογραφικό χαρτί το αρνητικό του αρνητικού, επομένως την αρχική σκηνή που φωτογραφίσαμε και μάλιστα με τα σωστά χρώματα.

“Develop from negatives and live in color”, λοιπόν, που σημαίνει: Δημιούργησε από τα αρνητικά και ζήσε στο χρώμα!

Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σημαντικό όλοι μας να ασχολούμαστε με τις τέχνες, γιατί μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Για μένα, η τέχνη αυτή είναι η φωτογραφία. Ποια είναι η δική σου; Θα χαρώ πολύ να μιλήσουμε και να σε βοηθήσω να την ανακαλύψεις.

Κλείσε ραντεβού για να ενημερωθείς για την Ειδικότητα που σε ενδιαφέρει

Μάθε περισσότερα για την Τέχνη Φωτογραφίας