Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970. Κύριος στόχος του είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει θέμα «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Πράγματι, πρόκειται για ένα νευραλγικό κλάδο της Πασκόσμιας Οικονομίας και φυσικά της χώρας μας. Δημιουργεί το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού.

Με αφορμή αυτή τη γιορτή, η Director of Tourism του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Μαντώ Ντέρου, μιλάει για τη μεγάλη της αγάπη, τον Τουρισμό και δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές!

Πες μας λίγα πράγματα για εσένα!

Ονομάζομαι Μαντώ Ντέρου και είμαι η Director του School of Tourism & Culinary Arts του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ τα τελευταία 8 χρόνια. Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά με αφορμή τις σπουδές μου στον Τομέα του Τουρισμού είχα την δυνατότητα να ζήσω και να εργαστώ  σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας αλλά και σε κάποιες χώρες τις Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι μοναδικές αυτές ευκαιρίες και οι απεριόριστες δυνατότητες  εξέλιξης με κράτησαν πιστή στον χώρο αυτό για παραπάνω από 20 χρόνια! Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό; Η μετουσίωση της επαγγελματικής εμπειρίας και της διαρκούς αναζήτησης με έφερε στο χώρο της εκπαίδευσης και εδώ το στοίχημα είναι μεγάλο και οι προκλήσεις πολλές!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και δεδομένου ότι έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τους νέους, ποιο θεωρείς ότι είναι το θέμα που τους προβληματίζει και τι τους ενδιαφέρει περισσότερο;

Η διαφορά με τις νεότερες ηλικίες είναι ότι πλέον δυσκολεύονται να δεσμευτούν σε ότι αφορά την επιλογή των σπουδών τους, την επαγγελματική τους πορεία, τους στόχους τους. Εδώ καλούμαστε εμείς να τους δείξουμε τον τρόπο και να τους καθοδηγήσουμε. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο! Στο χώρο του Τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και έτσι η έγκαιρη και άρτια προετοιμασία τους είναι απολύτως απαραίτητη. Το ενδιαφέρον βέβαια των περισσότερων κατευθύνεται στα ταξίδια και την αναζήτηση νέων εμπειριών, στην άμεση επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση και στην γρήγορη εξέλιξη. Εδώ που τα λέμε ποιος  νέος δεν θα ήθελε να ζήσει για λίγο σε μια άλλη χώρα έχοντας μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση;

Ποιο είναι το μεγαλύτερο skill που πρέπει να έχει ένας νέος επαγγελματίας για να ασχοληθεί με τον Τουρισμό και πόσο απαιτητικός είναι ο κλάδος;

Από πού να ξεκινήσω να απαριθμώ! Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και έντονα ανταγωνιστικός. Ιδανικά χρειάζεται ένας συνδυασμός hard και soft skilled επαγγελματιών οι οποίοι πέρα από την γνώση και το επίπεδο εκπαίδευσης τους θα πρέπει να διαθέτουν δεξιότητες  στην επικοινωνία, την διάθεση για προσφορά, οξεία αντίληψη και βέβαια την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα που απαιτεί ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Σπουδαίο ρόλο παίζει ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τους συνεργάτες μας και η ομαδικότητα. Η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων κάθε νέου που ασχολείται με τον χώρο, αποτελεί μέρος της επαγγελματικής αλλά και της προσωπικής του εξέλιξης.

Τι συμβουλεύεις κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον Τουρισμό;

Να κάνει την επιλογή του με βάση τα προσωπικά του κριτήρια και όχι δεχόμενος πιέσεις από το περιβάλλον. Σε αυτό το χώρο χρειάζεσαι υπομονή, επιμονή, ξεκάθαρους στόχους και σκληρή δουλειά προκειμένου να τους επιτύχεις. Πρέπει λοιπόν να αγαπάς και να απολαμβάνεις την κάθε μέρα,  μη μπορώντας να φανταστείς τον εαυτό σου κάπου αλλού!

Πώς είναι ο κλάδος του Τουρισμού αυτή τη στιγμή; Ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε από τους συνεργάτες μας;

Αναμφισβήτητα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης όχι μόνο για την χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι η Τουριστική Βιομηχανία καταλαμβάνει το 10-12% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος. Θεωρείται η κινητήριος δύναμη για ένα καλύτερο μέλλον. Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία ασκεί  επιδράσεις σε πολιτιστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας με υψηλότερες αποδοχές,  καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και γενικότερα ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών μας βιώνουν σημαντικές αλλαγές  τα τελευταία χρόνια. Νέες επενδύσεις και μεγάλα projects που πλέον υλοποιούνται στη χώρα, εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ξενοδοχείων  μέσω on line κρατήσεων, smart  hotels & digital facilities αλλά και κατάρρευση κολοσσών της διεθνούς τουριστικής αγοράς (π.χ. Thomas Cook)  είναι στοιχεία των καιρών που μεταβάλλουν το παγκόσμιο κάδρο. Το ζητούμενο όλων είναι να επενδύσουμε σε νέο, καταρτισμένο και φιλόδοξο ανθρώπινο δυναμικό συμφιλιωμένο με τις αλλαγές και ικανό να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την πρακτική άσκηση; Είναι απαραίτητη;

Η πρακτική άσκηση ουσιαστικά είναι η πρώτη επαγγελματική επαφή με τον χώρο των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν αποφοιτώντας. Εντάσσονται σε μια εργασιακή ομάδα από το 1ο  έτος σπουδών τους και αυτή είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενός νέου ανθρώπου. Παρόλο που θεωρείται «προστατευόμενο» περιβάλλον, όλοι καλύπτουν οργανικές θέσεις  και αυτό αποτελεί κίνητρο εξέλιξης. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία τα Tourism Career Days. Εκεί φέρνουμε σε επαφή όλους τους σπουδαστές και αποφοίτους μας με το δίκτυο συνεργατών μας. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις αυξάνονται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογών για ένα δυναμικό επαγγελματικό ξεκίνημα.

Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

Μα τι άλλο… Dream Big,  Work Hard, Stay Humble!

Εξερεύνησε τις Ειδικότητες του School of Tourism & Culinary Arts του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ