Η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος και όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου της Παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία & Σωστή Διατροφή: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, η Ευστρατία Πάκα MSc. PhDc. – καθηγήτρια Διαιτολογίας στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, μας μιλάει για τους λόγους εμφάνισης της νόσου και τη σημασία της σωστής διατροφής στην επίτευξη της μακροζωίας.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με εξέχουσα πολιτισμική ιστορία με τις παραδόσεις να χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί πληθώρα μελετών, οι οποίες αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων με την αρχαία ελληνική γαστρονομία να εμφανίζεται στα διάφορα συγγράμματα ιδιαίτερα πλούσια. Είναι αξιοσημείωτο, πως οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν ποτέ μόνοι τους, κάτι εντελώς αντίθετο με την σύγχρονη εποχή, εξαιτίας του έντονου τρόπου ζωής, που επικρατεί. Και τούτο γιατί το θεωρούσαν δυστυχία. Απεναντίας, η παρουσία παρέας στο γεύμα τους, αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους στις διατροφικές τους συνήθειες και φυσικά κορυφαίο δείγμα του πολιτισμού τους.

Από την άλλη πλευρά, στις μέρες μας οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας, το καθημερινό άγχος, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η αντικατάσταση του σπιτικού φαγητού από το πρόχειρο φαγητό και γενικά η υιοθέτηση μίας δίαιτας δυτικού τύπου, σε συνδυασμό πάντα με την παράλειψη γευμάτων, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση της παχυσαρκίας αλλα και αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως ειναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διάφοροι τυπου καρκίνου, τα ψυχικά νοσήματα κ.α. Η παχυσαρκία στις μέρες μας αναγνωριζεται ως νόσος καθώς εξαιτίας της μειώνεται η ποιότητα ζωής του ατόμου. Συγκεκριμένα το παχύσαρκο άτομο παρουσιάζει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στον ορό του αίματός τους καθώς επίσης και ανεβασμένα επίπεδα αρτητριακής πίεσης, τα οποία και συνδέονται με διάφορες ασθένειες αλλά και με πρόωρο θάνατο.

Καθώς λοιπον η ραγδαία αυξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις, ένας συνδυασμός γεύσεων από την κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και του παροδοσιακού μεσογειακού διατροφικού σχήματος, μπορεί να σταθεί άριστος αρωγός για την αναζήτηση της “χαμένης” υγείας του ελληνικού πληθυσμού και την απεμπλοκή του από τις εφήμερες γαστρονομικές τάσεις της εκάστοτε εποχής! Ιδιαίτερα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση του ελαιολάδου, το οποίο χάρη στις μοναδικές οργανοληπτικές του ιδιότητες, μπορεί να διευκολύνει την άφθονη κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης, προάγοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την συνολική υγεία της χώρας μας. Άλλωστε θα πρεπει να θυμόμαστε οτι η υγιεινή διατροφή αποτελεί συνειδητή επιλογή και στάση ζωής, η οποία δύναται να συμβάλει σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση στην επίτευξη της μακροζωίας με στόχο πάντα τη βέλτιστη ψυχική και σωματική υγεία.

Ευστρατία Πάκα MSc. PhDc.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Καθηγήτρια ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την ειδικότητα Διαιτολογίας και Διατροφής

Σπούδασε στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ