Μπορεί ο πονοκέφαλος να είναι αποτέλεσμα κάποιων γονιδίων;

Γράφει ο Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, Διευθυντής της Σχολής Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Πρόσφατα ανακαλύφτηκε σχετικό γονίδιο που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 8 και φαίνεται να εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε ασθενείς με χρόνιους πονοκεφάλους από ότι σε ανθρώπους χωρίς συχνές εμφανίσεις. Στην έρευνα της παθοφυσιολογίας του πονοκεφάλου αποτελεί μία καινοτόμο ανακάλυψη. Για πρώτη φορά δηλαδή ο πονοκέφαλος “εντοπίζει” ένα σχετικό γονίδιο.

Συγκεκριμένα το συγκεκριμένο γονίδιο πιθανότατα ευθύνεται για την συσσώρευση γλουταμικού οξέος (ένα  από τα είκοσι δύο πρωτεϊνικά αμινοξέα) και αποτελεί ένα στοιχείο εκ των κυριότερων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που προκαλούν διέγερση ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, που επιστημονικά ονομάζονται συνάψεις. Ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής οδηγεί σε υπερδραστηριότητα και μέγιστη διέγερση των νευρώνων (νευρικά κύτταρα), τα οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν οξείς πονοκεφάλους.

Επιστήμονες ερευνητές, πειραματικής ιατρικής σε 30 ερευνητικά κέντρα εξέτασαν το γενετικό υλικό 40.000 ανθρώπων από Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, μεταξύ των οποίων υπήρχαν άνθρωποι που έπασχαν από πονοκεφάλους σε συχνή εμφάνιση και άνθρωποι που δεν είχαν.  Περίπου το 26% των κρίσεων είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο, σε σχέση με το 20% των ανθρώπων χωρίς πονοκέφαλο, κάτι που υποδεικνύει πως θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα σχετικά γονίδια ή ακόμα περισσότερο κάποιοι ενδεχομένως συνδυασμοί έκφρασης γονιδίων με μεταφραστικούς παράγοντες στο DNA που ευθύνονται για τον πονοκέφαλο.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ενισχύει την άποψη, ότι η έκφραση ορισμένων γονιδίων που είναι σημαντικά για την κινητοποίηση δημιουργίας μετάδοσης μορίων – σημάτων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, είναι αυτή που συμβάλλει ιδιαίτερα στην πρόκληση των επίμονων πονοκεφάλων. Εξάλλου υπάρχουν ήδη γονίδια που έχουν ανακαλυφθεί και παραπέμπουν στον επιβεβαιωμένο ρόλο των αιμοφόρων αγγείων (αρτηριοπάθειες και αγγειίτιδες) στην πρόκληση διαταραχών στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Η ανεύρεση του συγκεκριμένου γονιδίου γεννά ελπίδες ότι τελικά θα γίνει εφικτό να παρασκευαστούν σχετικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος με διαφορετικό και πλέον αποτελεσματικό τρόπο από τις ισχύουσες συνδυαστικές υπάρχουσες θεραπείες.

Δες και άλλα άρθρα καθηγητών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Ακολούθησε το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στο Instagram και δες όλες τις δράσεις της Σχολής Υγείας