Η Αθανασία Γκουβέρου, καθηγήτρια στο School of Beauty & Health του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, είναι η πρώτη διασώστρια οδηγός μοτοσυκλέτας στο Τμήμα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στην Ευρώπη. Η Ελλάδα καινοτομεί, αφού σε καμία αντίστοιχη Υπηρεσία του Εξωτερικού δεν υπηρετεί γυναίκα, οπότε είναι πολύ πιθανόν, το ΕΚΑΒ Αθηνών να έχει την παγκόσμια πρωτιά κι εμείς δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι που έχουμε την ευκαιρία να διδάσκει καθημερινά τους σπουδαστές του School of Beauty & Health του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Κατέχοντας Διεθνείς Πιστοποιήσεις και πολλή θέληση για μάθηση και προσφορά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυναμικού του ΕΚΑΒ Αθηνών. Στην εκπαίδευση –τη δεύτερη αγάπη της- δραστηριοποιείται από το 2010, έχοντας ως στόχο να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την εμπειρία της. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει ως εκπαιδευτικός είναι ότι αντιμετωπίζει τους νέους όχι ως σπουδαστές, αλλά ως μελλοντικούς συναδέλφους. Έτσι, φροντίζει πάντα για την καλή και ποιοτική τους εκπαίδευση και τους συμβουλεύει από καρδιάς για τα μελλοντικά τους βήματα.

Η απόφαση και οι πρώτες αντιδράσεις

Όπως λέει η ίδια γελώντας, η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούει όταν αναφέρει το επάγγελμά της είναι: «Μα πώς σου ήρθε; Πώς το πήρες απόφαση;»

Υπηρετώντας 13 χρόνια στο ΕΚΑΒ με αληθινή αγάπη και θέληση, διαχειριζόμενη πολλά δύσκολα περιστατικά και έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τον άνθρωπο, έλαβε την πρόταση να ενταχθεί στο Τμήμα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης. Στην αρχή, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις και σχόλια που αμφισβητούσαν τις δυνατότητες μιας γυναίκας να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο. Με την υποστήριξη, όμως, του προϊσταμένου και των συναδέλφων της, ενσωματώθηκε αρμονικά στην ομάδα από την πρώτη στιγμή και κατάφερε να επιτύχει το στόχο της.

O Κυριάκος Σιδηρόπουλος, Διασώστης, Εκπαιδευτής και Υπεύθυνος Τομέα Μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ, δήλωσε: «Αναφερόμενος στην Διασώστρια κα Γκουβέρου, θα ήθελα να δηλώσω ότι πρόκειται για ικανότατο στέλεχος των Υπηρεσιών Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Διαθέτει όλες τις γνώσεις και την κλινική εμπειρία, να ανταπεξέλθει σε κάθε κατηγορίας επείγον περιστατικό. Όλα αυτά μπορεί να τα μεταδώσει ως εκπαιδεύτρια, με μοναδική ικανότητα, έχοντας ήδη πολύπλευρη σταδιοδρομία και σε αυτόν τον τομέα. Γι αυτό, θα ήθελα να σας συγχαρώ, για την επιλογή της κας Γκουβέρου, ως συνεργάτη της Σχολής σας.»

Το επάγγελμα του διασώστη

Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα επάγγελμα δύσκολο, με προκλήσεις και θυσίες. Η αδρεναλίνη -που είναι έτσι κι αλλιώς τοξική-, σε επιβαρύνει ψυχολογικά. Οι επίδοξοι διασώστες πρέπει να είναι διατεθειμένοι & αποφασισμένοι, καθώς οι εικόνες σοκάρουν.
Πολλοί, μάλιστα, παρά τη θέλησή τους για προσφορά, δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και παραιτούνται.

Οι Διασώστες Μοτοσυκλετών οδηγούν με ασφάλεια και κύριο μέλημα έχουν να φτάσουν εγκαίρως στο περιστατικό. Η μηχανή δεν είναι αυτοσκοπός, είναι απλά το μεταφορικό μέσο. Απαιτεί ψυχραιμία, υπευθυνότητα και ασφάλεια.

Οι δυο βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Διασώστες στην Ελλάδα είναι αφενός η αυξημένη κίνηση στους δρόμους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να μπορείς να φτάσεις εγκαίρως στο περιστατικό και αφετέρου ο όγκος των περιστατικών και η έλλειψη οχημάτων.

Μετά απ’ όλα αυτά, δε μπορείς να μη ρωτήσεις αν έχει μετανιώσει την επιλογή του επαγγέλματός της. Η απάντησή της είναι ξεκάθαρη:

«Ακόμα κι αν ξεκινούσα από την αρχή, θα επέλεγα το ίδιο: Να υπηρετήσω τον άνθρωπο.»

 

Συμβουλές προς τους νέους επίδοξους συναδέλφους

Αυτό που συμβουλεύει όλους όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τα επαγγέλματα υγείας είναι ότι χρειάζεται αγάπη και μελέτη. Τα επαγγέλματα, όπως αναφέρει, αυτά είναι ανθρωποκεντρικά και φέρουν μεγάλη ευθύνη. Πολλοί είναι, επίσης, εκείνοι που δεν ξέρουν αν αντέχουν να ασκήσουν ένα τέτοιο επάγγελμα. Η άποψή της σε αυτό είναι ότι πρέπει να το διερευνήσουν μέσα τους, γνωρίζοντας ότι αυτός ο επαγγελματικός δρόμος απαιτεί μεγάλο ψυχικό σθένος και θεωρεί σημαντικό σε κάθε περίπτωση να μάθεις να διαχωρίζεις τα συναισθήματα καθημερινά, διατηρώντας ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής, ώστε να είσαι ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος.

Σπούδασε Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Επίλεξε μια από τις 14 ειδικότητες της Σχολής Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ