Το 1st Athens Wine & Art Festival πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και κέρδισε τις εντυπώσεις με την πρωτοτυπία και την αισθητική του. Η Φανή Κολάκη, εισηγήτρια του Wine Seminar-Sommelier του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης ΔΕΛΤΑ, βρίσκεται πίσω από αυτή την ξεχωριστή ιδέα. Μοιράζεται μαζί μας στιγμες από την έκθεση και χρήσιμες συμβουλές για το χώρο του κρασιού και το επάγγελμα του Sommelier.

Πώς εμπνευστήκατε το concept του Athens Wine & Art Festival;

Είμαστε πέντε επαγγελματίες του κρασιού που θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα, μια έκθεση που η τέχνη και το κρασί θα είναι άμεσα συνυφασμένα, χωρίς ίχνος επιτήδευσης.

Πόσα Οινοποιεία συμμετείχαν; Πόσοι ήταν οι επισκέπτες;

Συμμετείχαν 50 boutique οινοποιεία, κάποια από τα οποία εμφανίζονταν σε έκθεση για πρώτη φορά.
Επισκέφτηκαν την έκθεση τόσο επαγγελματίες όσο και wine lovers! Στο σύνολό τους ήταν πάνω από 2000!

Το κρασί είναι τάση; Οι Sommelier είναι απαραίτητοι στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης;

 To κρασί τα τελευταία πέντε χρόνια είναι τάση, καθώς συνδέεται με την κουλτούρα μιας χώρας κι είναι σε θέση να μας συντροφεύει σε κάθε στιγμή, με φαγητό ή χωρίς. Το κρασί είναι απόλαυση και δημιουργία. Οι Sommelier γίνονται όλο και πιο απαραίτητοι στο χώρο της εστίασης σε ξενοδοχεία κι εστιατόρια, καθώς ένα μεγάλο μέρος του κοινού ενδιαφέρεται να δοκιμάσει κάτι το διαφορετικό. Στην Ελλάδα άλλωστε υπάρχουν πάνω από 300 γηγενείς ποικιλίες!
Κανένα άλλο ποτό δεν είναι σε θέση να εξυψώσει  και να συντροφεύσει ένα πιάτο όπως το κρασί. Γι αυτό και το Food & Wine pairing  αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του Wine Seminar-Sommelier  του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Τι θα μάθει κάποιος στο Sommelier Seminar που διδάσκετε στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ;

Θα ξεκινήσει κατανοώντας πώς προέρχεται το κρασί από σταφύλι και τι εννοούμε με τον όρο οργανικά και φυσικά κρασιά. Ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης για να παράξουμε λευκό, κόκκινο, αφρώδες και γλυκό κρασί αντίστοιχα, πάντα παράλληλα με γευσιγνωσία 6 κρασιών σε κάθε μάθημα.
Επιπροσθέτως, θα κατανοήσει τις διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες της Ελλάδας και τις ιδιαίτερες ποικιλίες τους, έχοντας την ευκαιρία να κάνει Masterclass σε βασικές ποικιλίες που εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας (π.χ. Ασύρτικο Σαντορίνης με Ασύρτικο Πελοποννήσου και Ασύρτικο Βορείου Ελλάδος).
Παράλληλα, θα έχει την τύχη να μετέχει σε Masterclass βασικών ποικιλιών του εξωτερικού, ώστε να είναι σε θέση να καταλάβει τις διαφορές τους. (π.χ. Merlot Γαλλίας και Αμερικής, Sauvignon Blanc Γαλλίας και Νέας Ζηλανδίας κλπ).
Τέλος, μαθαίνει άνοιγμα φιάλης, σερβίρισμα, χρήση Coravin και το βασικό Food & Wine pairing. Σε αυτή την ενότητα, για δύο εβδομάδες ο Chef του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ θα μαγειρεύει για εμάς φαγητά τα οποία θα είμαστε σε θέση να τα αντιπαραβάλλουμε με διαφορετικές ετικέτες.
Τέλος, θα κάνουμε μια εβδομάδα Marketing κρασιού με έναν επαγγελματία που έχει 25 ετή πείρα στις πωλήσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα μυηθούμε και στις βασικές αρχές του οινοτουρισμού.

Στόχος μας είναι μετά τις 90 ώρες όλοι οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να δουλέψουν σαν επαγγελματίες Sommelier!

* Το Wine Seminar-Sommelier ξεκινάει στις 12/11. Κλείσε τη θέση σου!

Δήλωσε Συμμετοχή στο Wine Seminar-Sommelier

Απόλαυσε στιγμές από το 1st Athens Wine & Art Festival