Το Career Office του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ διεξήγαγε μια άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα έρευνα. Βασισμένη σε σχετικές έρευνες και στοιχεία από το δίκτυο συνεργατών του, παρουσιάζει την εικόνα της αγοράς εργασίας. Ένα χρήσιμο άρθρο για όσους βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης σπουδών με προοπτικές εξέλιξης και επαγγελματική αποκατάσταση.

Γράφει η Ιωάννα Μαντζούκα, Head of Career Office.

 

Το εργασιακό τοπίο σήμερα

Στο τελευταίο Special Report που δημοσίευσε ο ΣΕΒ, αναφέρεται ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, ενώ στο 35,6% των επιχειρήσεων υπάρχουν κενές θέσεις λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων. Η έλλειψη κατάλληλων οριζόντιων δεξιοτήτων, εργασιακής εμπειρίας και τυπικών προσόντων συγκαταλέγονται τους σημαντικότερους λόγους που δυσχεραίνουν την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας στο Career Office του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ,  από το 2015 με την εφαρμογή του ν. 4186, ο οποίος θεσμοθέτησε την πρακτική άσκηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης όλων των σπουδαστών ΙΕΚ, άρχισε να δημιουργείται στην αγορά εργασίας μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για σπουδαστές ΙΕΚ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι θέσεις πρακτικής που διαθέτουμε στη βάση δεδομένων μας να είναι εντυπωσιακά πολλές. Όμως, από το 2018 παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στη ζήτηση αποφοίτων μας για πλήρη απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των αιτημάτων ζήτησης προσωπικού που δεχόμαστε από επιχειρήσεις, το 40% αναζητούν αποφοίτους μας για πρόσληψη.

Τι συμβαίνει, όμως, σε κάθε κλάδο ξεχωριστά;

Τουρισμός & Γαστρονομία

Ο κλάδος του Τουρισμού & της Γαστρονομίας συνεχίζει να «ηγείται» των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η διαρκής αύξηση του εγχώριου τουρισμού καθιστά τις  ειδικότητες  Ξενοδοχειακών & Μαγειρικής από τις πιο περιζήτητες και με την πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, πριν ακόμη την ολοκλήρωση των σπουδών τους!

Σημαντικά αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό αναμένεται τα επόμενα χρόνια στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Οι νέες δομές σε λιμάνια και μαρίνες και τα ενθαρρυντικά στοιχεία αύξησης της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο  δημιούργησαν μια νέα αναδυόμενη αγορά με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους της ειδικότητας Στέλεχος Κρουαζιερόπλοιου.

Μηχανολογία & Ηλεκτρολογία

 Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έλλειψη που φαίνεται να υπάρχει στην αγορά εργασίας για εξειδικευμένους τεχνικούς, καθώς οι εργοδότες επισημαίνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους με τεχνικές γνώσεις, καταρτισμένους στα αντικείμενα της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών και των ψυκτικών. Αν και παράδοξο, το γεγονός αυτό δικαιολογεί την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για πρόσληψη Τεχνικών Μηχανοτρονικής για θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικούς αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων αλλά και μηχανών θαλάσσης, Τεχνικών Ψύξης & Κλιματισμού, Τεχνικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων αλλά και Τεχνικών Αυτοματισμών για κάλυψη θέσεων στα τμήματα συντήρησης ή νέων έργων αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων και συστημάτων. Ο ΣΕΒ, μέσω του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες, κατατάσσει τα παραπάνω στα επαγγέλματα που θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Διοίκηση & Επικοινωνία

Σταθερά αυξανόμενη ζήτηση έχουν οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων Marketing,  για απασχόληση στα διοικητικά τμήματα και στα τμήματα πωλήσεων εμπορικών επιχειρήσεων. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, του διαδικτύου και της επικοινωνίας δημιούργησε αυξημένη ζήτηση αποφοίτων με εξειδίκευση στο Digital Marketing. Η ψηφιακή επανάσταση φέρνει καθημερινά σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας. Η πληροφορική είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι ειδικότητες που σχετίζονται με τις Εφαρμογές Πληροφορικής και το Web Design, αλλά και των Τεχνικών Δικτύων κυρίως για κάλυψη θέσεων σε τμήματα IT Administration.

Εφαρμοσμένες Τέχνες

Το “Φαινόμενο της πεταλούδας” δημιουργεί η επίδραση  της τεχνολογίας και των νέων μέσων και στον κλάδο των τεχνών. Η ανάπτυξη του Digital Marketing, των Applications και του Ηλεκτρονικού Τύπου, δημιουργεί την ανάγκη  και για εξειδικευμένους αποφοίτους των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, που εισέρχονται στο χώρο της Διαφήμισης, Επικοινωνίας και Παραγωγής με πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει για αποφοίτους της ειδικότητας Γραφίστας Έντυπου & Ηλεκτρονικών Μέσων, Φωτογραφίας και Μουσικής Τεχνολογίας, με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες και δημιουργικό μυαλό.

Υγεία & Ομορφιά

Από το χώρο της Υγείας ισχυρές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης καταγράφουν οι ειδικότητες του Β. Νοσηλευτικής, Β. Φυσικοθεραπείας και Β. Εργοθεραπείας. Εκτός από τη ζήτηση πτυχιούχων για πρόσληψη σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία,  η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και οι ευαισθητοποίηση απέναντι στην φροντίδα ευπαθών ομάδων δημιούργησε ευκαιρίες απασχόλησης σε κέντρα αποκατάστασης, ιδρύματα και κέντρα αποθεραπείας για ΑΜΕΑ, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μονάδες που λειτουργούν σε αθλητικά κέντρα, κατασκηνώσεις κ.ά.

Η ομορφιά και η ευεξία παραμένουν κραταιοί κλάδοι, βασει της ζήτησης που έχουμε από κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, spa και studios περιποίησης άκρων. Ο Τεχνικός Κομμωτικής, Τεχνικός Αισθητικής και Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας ανήκουν στις ειδικότητες που η ζήτηση από την αγορά για επαγγελματίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει την προσφορά!

Hard Skills & Soft Skills

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι η επαγγελματική αποκατάσταση είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων. Οι κοινωνικές δεξιότητες που αναζητούνται περισσότερο από τις εταιρείες είναι η επιχειρηματική ηθική, η ομαδικότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Ο συνδυασμός Hard & Soft Skills, μαζί με προϋπηρεσία, αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας για έναν επαγγελματία.

Η εκπαίδευση είναι μια πολύπλευρη και συνεχιζόμενη διαδικασία. Η επαγγελματική κατάρτιση δε μπορεί να είναι στάσιμη και ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην αγορά, οφείλει να επαναπροσδιορίζεται διαρκώς. Αυτή είναι και η αποστολή που μοιραζόμαστε καθημερινά στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Οι σύγχρονες ειδικότητες κατάρτισης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα με ζήτηση στην αγορά εργασίας, οι εξειδικευμένες τεχνικές και γνώσεις, η επιλογή εκπαιδευτών με εμπειρία στα αντίστοιχα επαγγέλματα, η υποστήριξη των σπουδαστών μας στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω του θεσμού της πρακτικής άσκησης, η ενίσχυση των παράπλευρων δεξιοτήτων και η δημιουργία επαγγελματικής κουλτούρας είναι οι λόγοι που το Career Office του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ αποτελεί πρότυπο για το Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Τομέα.

 

Δεν ξέρεις ακόμα τι θέλεις να σπουδάσεις; Κάνε το Future Job Quiz του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

 

Ξεκίνα μια δυναμική καριέρα σπουδάζοντας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ