Στα DELTA Tips αυτού του μήνα, δίνουμε πρακτικές συμβουλές σε ένα θέμα που απασχολεί αυτή την περίοδο τους γονείς. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε και να καθοδηγήσετε το παιδί σας, στο να επιλέξει σωστά το μελλοντικό του επάγγελμα; Το κάθε παιδί ξεκινάει να επεξεργάζεται την απόφαση αυτή υποσυνείδητα από αρκετά μικρή ηλικία. Στο «ταξίδι» αυτό, επηρεάζεται από το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και από τα ΜΜΕ ή το χώρο του θεάματος. Ξεκινώντας από την «ονειρική φάση», όπου συνήθως δηλώνει ότι θέλει να γίνει αστροναύτης ή πριγκίπισσα, φτάνει να θέτει πιο πρακτικές παραμέτρους και να μπερδεύεται σε ένα αχανές τοπίο επιλογών. Αναρωτιέστε ποιος είναι ο ρόλος σας σε όλο αυτό και πώς μπορείτε να παρέχετε την κατάλληλη βοήθεια στο παιδί σας; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές:
  1. Καθοδηγήστε το με ρεαλιστικά δεδομένα

Πολλές φορές ένας έφηβος δεν έχει ανακαλύψει όλο το εύρος των δεξιοτήτων του, των ικανοτήτων του, του χαρακτήρα του. Είναι πολύ βοηθητικό να του υποδείξετε τα σημεία αυτά και να προσπαθήσετε μαζί να τα αντιστοιχήσετε με πιθανά επαγγελματικά μονοπάτια. Επιπλέον, ωθήστε τον να καταγράψει τα ενδιαφέροντα του, τις προσωπικές του επιθυμίες. Είναι μια πολύ ωφέλιμη διαδικασία τόσο για την επιλογή σπουδών, όσο και για τον ίδιο.

  1. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του

Καθώς οι έφηβοι δεν έχουν εκτεθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συχνά υστερούν σε αυτοπεποίθηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί για κάποιο επάγγελμα, ακόμα κι αν θεωρούν ότι θα ήθελαν να το ακολουθήσουν. Θα πρέπει να τους μεταδώσετε την εμπειρία σας, να τους δώσετε λόγους να έχουν πίστη στις δυνάμεις τους και να τους τονώσετε το ηθικό και την αισιοδοξία.  
  1. Μην το πιέσετε να αποφασίσει γρήγορα

Ένα δύσκολο κομμάτι για το γονιό είναι να μπει στη θέση του παιδιού και να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση. Ο κάθε νέος χρειάζεται το χρόνο του και επεξεργάζεται διαφορετικά τα δεδομένα. Η πίεση, είτε χρονική είτε για κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα, δε βοηθάει σε καμία περίπτωση. Τουναντίον, ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι οι έφηβοι έχουν συχνά αντιδραστικές συμπεριφορές. Η διατύπωση των ερωτήσεων σας έχει μεγάλη σημασία για την ψυχολογία του παιδιού. Αντί να του πείτε «Είσαι καλός στη Χημεία, γίνε Χημικός», είναι καλύτερο να του πείτε «Έχεις σκεφτεί να γίνεις Χημικός, μιας και είσαι πολύ καλός σε αυτό και φαίνεται να σε εκφράζει;»  
  1. Βοηθήστε το να γνωρίσει διαφορετικά επαγγέλματα

Οι προσλαμβάνουσες των νέων είναι πολύ περιορισμένες και το σχολικό περιβάλλον συχνά δε βοηθάει στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τα επαγγέλματα που γνωρίζουν οι έφηβοι είναι του οικογενειακού τους κύκλου, του δασκάλου και κάποια επιπλέον που προβάλλονται στα ΜΜΕ και την Τέχνη. Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμα επαγγέλματα που δε γνωρίζει και ίσως του ανοίξουν νέους ορίζοντες. Το Διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία να κάνετε μαζί έρευνα και να του διευρύνετε την παλέτα επιλογών. Εντοπίστε ποιοι κλάδοι τον ελκύουν και ξεκινήστε μαζί την έρευνα!  
  1. Αποδεχτείτε τις επιλογές του και υποστηρίξτε το

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε. Στη διαδικασία της επιλογής επαγγέλματος, θα πρέπει να αφήσετε τα δικά σας πρότυπα/ επιθυμίες/ κριτική στο συρτάρι. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει το δικό του μονοπάτι, για να νιώθει πλήρης σε όλη του τη ζωή. Ο ρόλος σας είναι κορυφαίας σημασίας, θα πρέπει όμως να φροντίσετε να μην ξεπεράσετε τα όρια του ενδιαφέροντος και γίνετε επικριτικοί ή απόλυτοι. Προσπαθήστε να καθοδηγήσετε το παιδί σας στην επιλογή που θα τον εκφράζει. Φυσικά, είστε εκεί για να του δώσετε και μια εικόνα της εργασιακής πραγματικότητας (ανεργία, συνθήκες εργασίας, κτλ). Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να μην πτοήσουν το παιδί, αλλά να του δώσουν ώθηση να κανει τη διαφορά. Μόνο σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και αποδοχής είναι ικανός ένας νέος να εκφραστεί και να βρει απαντήσεις στους προβληματισμούς του. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να καταλάβει ότι μια αποτυχία ή μια λανθασμένη επιλογή δε φέρνουν το τέλος του κόσμου. Πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν επιλογές για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με 54 ειδικότητες και 5 Τομείς Εξειδίκευσης, ξέρουμε πώς να κάνουμε μαζί τα όνειρα πράξη. Για όλες τις εγγραφές μέχρι 31/7, εξασφαλίζετε έκπτωση 50% στα δίδακτρα.
Επικοινωνήστε με ένα Σύμβουλο Εκπαίδευσης Εξερευνήστε τις Ειδικότητες

Τι είναι τα DELTA Tips?

Τα DELTA Tips είναι μια ενότητα με χρήσιμες συμβουλές για τις σπουδές, τη φοιτητική ζωή και οτιδήποτε άλλο αφορά τους νέους. Διαβάστε περισσότερα DELTA Tips εδώ.