Η Ελεάνα Δημοπούλου, Makeup Instructor του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ συμμετείχε φέτος με δύο μοναδικά acts στον τηλεοπτικό διαγωνισμό «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο», φτάνοντας έως και την τρίτη φάση των ημιτελικών και μας μιλάει για τη μοναδική της εμπειρία!

 

Λίγα λόγια για σένα:

Ονομάζομαι Ελεάνα Δημοπούλου, γεννήθηκα στην Αθήνα και εργάζομαι ως επαγγελματίας makeup artist από το 2014.
Ειδίκευσή μου είναι το δημιουργικό μακιγιάζ, το bodypainting και τα ειδικά εφέ.

Το ενδιαφέρον μου για το μακιγιάζ ξεκίνησε την περίοδο της εφηβείας, οπότε και παρακολουθούσα με πάθος τα πρώτα video makeup tutorials του YOUTUBE, από ξένους δημιουργούς. Από 7 χρονών έκανα μαθήματα ζωγραφικής, και η μετάβαση από τη ζωγραφική  στο χαρτί, στη ζωγραφική στο πρόσωπο έγινε πολύ αρμονικά. Αφότου τελείωσα το πτυχίο μου, επεδίωξα να λάβω πιστοποίηση στον τομέα του Μακιγιάζ, καθώς ήδη δούλευα σε αυτόν και θεωρούσα ότι θα με βοηθήσει στο μέλλον. Σχεδόν αμέσως ξεκίνησα να εργάζομαι ως εκπαιδεύτρια Μακιγιάζ σε ΙΕΚ.
Ο όρος με τον οποίο περιγράφω την επαγγελματική μου ιδιότητα είναι Makeup & Digital Artist. Με αυτόν ακριβώς τον τίτλο διαγωνίστηκα και στην εκπομπή «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο».

 

 

Πώς αποφάσισες να λάβεις μέρος στην εκπομπή «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο»;

Η συμμετοχή μου στην εκπομπή είναι κάτι που σκεφτόμουν τα τελευταία δύο χρόνια. Πριν την πανδημία του κορονοϊού μου είχε γίνει πρόταση να συμμετάσχω ως μέρος μιας ομάδας bodypainting. Παρόλο που εκείνη η συνεργασία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, η ιδέα είχε χαραχτεί στο μυαλό μου. Άρχισα να επεξεργάζομαι το νούμερο με το οποίο θα μπορούσα να λάβω μέρος στις auditions. Ήθελα να είναι κάτι πρωτότυπο, εντυπωσιακό και αρκετά εύκολο να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ενός τηλεοπτικού γυρίσματος. Αποφάσισα λοιπόν να συνδυάσω τις γνώσεις του μακιγιάζ και της ψηφιακής τέχνης και να παρουσιάσω ένα illusion bodypainting, έναν μπρούντζινο άγγελο που παίζει τσέλο και ζωντανεύει μέσα από το 3d Mapping Projection, κάτι που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στον ελληνικό χώρο του θεάματος. Αυτό αναγνωρίστηκε από την επιτροπή και μου έδωσαν το εισιτήριο όχι μόνο για την δεύτερη φάση της επιλογής αλλά και την τρίτη φάση των ημιτελικών.

 

 

Τι προκλήσεις συνάντησες στη διάρκεια των γυρισμάτων;

Γενικά η τέχνη του bodypainting δεν είναι tv friendly καθώς για ένα έργο μπορεί να χρειαστούν πάνω από 5 ώρες για να ολοκληρωθεί. Σε αυτό βοήθησαν σε τεράστιο βαθμό οι μαθήτριές μου και απόφοιτες των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Μαριάννα Μπαρτζαβέλα και Χριστίνα Πατεράκη στην πρώτη φάση, Άννα Κυριαζή και Φανή Νικολοπούλου στον ημιτελικό. Δίχως τα δικά τους χέρια δεν θα είχα προλάβει να ετοιμάσω τα μοντέλα μου στο χρόνο που μου δόθηκε από την παραγωγή. Το εκπληκτικό ήταν πως και οι τέσσερις δοκίμαζαν για πρώτη φορά τις δεξιότητές τους σε αυτόν τον τομέα on stage και τα πήγαν εξαίσια. Ένιωσα περήφανη ως καθηγήτριά τους και εύχομαι στο μέλλον να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους.

Πέρα από το ζήτημα του χρόνου, μεγάλη πρόκληση ήταν και οι τεχνικές απαιτήσεις των acts. Όμως είμαι περήφανη που όλα τελικά έδεσαν και το αποτέλεσμα με δικαίωσε και τις δύο φορές.

 

 

Πώς αισθάνεσαι που βρέθηκες στον ημιτελικό ανάμεσα από εκατοντάδες συμμετοχές Ελλάδας και Εξωτερικού;

Το να έχεις μια σκηνή, εξοπλισμό και το τεχνικό προσωπικό να αγωνίζονται για να αποδώσουν το όραμα σου είναι μεγάλο προνόμιο και ευχαριστώ πολύ την εκπομπή και την κριτική επιτροπή που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία. Η όλη εμπειρία ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα. Τίποτα όμως δεν θα είχε γίνει αν δεν είχα τους μοναδικούς μου συνεργάτες, που εργάστηκαν σκληρά για να καταφέρω να υλοποιήσω το όραμά μου.
3d Mapping Projection, 2d Animation, χορός, σκηνογραφία, light & sound design και ειδικά εφέ συνδυάστηκαν ώστε να διηγηθώ τον μύθο της Περσεφόνης και του Άδη. Τα σχόλια ήταν διθυραμβικά από όλη την επιτροπή, όπως και από την παραγωγή της εκπομπής. Θεωρώ δεν έφτασε στον τελικό για τον καλύτερο δυνατό λόγο, γιατί αυτή η σκηνή δεν αρκούσε για να χωρέσει όλα όσα ήθελα να κάνω.
Όμως είμαστε εδώ για να πηγαίνουμε μπροστά να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε. Νιώθω τεράστια ικανοποίηση που μπόρεσα να δείξω τη δουλειά μου σε ένα τόσο μεγάλο κοινό.

 

 

Ποιο είναι το μέλλον του Digital Makeup Artistry;

Κατά τη γνώμη μου ο τομέας αυτός θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Ήδη από την περίοδο της πανδημίας το ψηφιακό στοιχείο έγινε κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ψηφιακά φόντα για να καλύψουν την εικόνα του σπιτιού μας κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας, ψηφιακά φίλτρα για να φρεσκάρουν το πρόσωπό μας χωρίς να χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με στρώσεις προϊόντων. Τα social media και τα φίλτρα ειδικά είναι ένα  ισχυρό παράδειγμα εφαρμογής του digital makeup. Η αγορά μοιάζει να οδεύει προς τα εκεί και εκεί κοιτάζω κι εγώ.

 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά σου;

Το πρώτο πράγμα που προσπαθώ να διδάξω τις μαθήτριές μου είναι να μην σκέφτονται μονοδιάστατα. Οποιαδήποτε γνώση μπορεί να βοηθήσει στο να εξελίξεις την τέχνη σου, ακόμα κι αν αυτή είναι η αισθητική άκρων ή το μακιγιάζ. Εγώ ξεκίνησα από την Εσωτερική Αρχιτεκτονική, προχώρησα στο Μακιγιάζ και τώρα πειραματίζομαι με τη Ψηφιακή Τέχνη. Όλες οι γνώσεις συνδυάζονται ώστε να γεννηθεί κάτι πραγματικά καινοτόμο. Ειδικά μέσα στη τάξη ,δίνω μεγάλη έμφαση στη δημιουργικότητα και τη φαντασία, κάτι που λείπει ίσως από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Ανοιχτό μυαλό, κριτική σκέψη, φαντασία, διάθεση για πειραματισμό και αποτυχία, αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν κάποιο καλό καλλιτέχνη, αλλά και επαγγελματία.

 

 

Τι να περιμένουμε από εσένα από εδώ και πέρα;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένα σεμινάριο για τα Ειδικά Εφέ και το Creature Design σε συνεργασία με τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, για όσες και όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα αυτό τον τομέα. Μέσα από το σεμινάριο οι σπουδαστές θα φύγουν με εικόνες ενός δικού τους φανταστικού χαρακτήρα που θα έχουν δημιουργήσει με τη βοήθεια προσθετικών και του bodypainting.

Όσον αφορά την εκπομπή, το ταξίδι μπορεί να έληξε πριν φτάσω στον Τελικό, όμως σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο δείγμα που θα δείτε από μένα. Αυτή τη περίοδο εργάζομαι επάνω στο κράμα του μακιγιάζ και της ψηφιακής τέχνης με σκοπό κάποια στιγμή αντίστοιχα έργα να παρουσιαστούν και σε άλλες σκηνές, στην Ελλάδα, αλλά και γιατί όχι, στο εξωτερικό.

 

Σπούδασε Αισθητική στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 

Δες όλες τις φωτογραφίες από τη συμμετοχή στη Facebook page μας 

Ακολούθησέ μας στο Instagram και μείνε ενημερωμένος για όλες τις δράσεις του Τομέα Αισθητικής & Ομορφιάς

 

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. ΕΔΩ Μαζί!