Γράφει η Σοφία Μελαμπιανάκη, Διευθύντρια της Σχολής Αισθητικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Μήπως τον τελευταίο καιρό παρατηρήσατε μικρά κόκκινα σπυράκια στο πηγούνι σας; Μήπως η περιοχή που καλύπτει η μάσκα σας δείχνει πιο λιπαρή και ταλαιπωρημένη; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε πιθανόν να είστε ένα ακόμα θύμα της νέας ακμής, Mascne ή αλλιώς “ακμή της μάσκας”.

Σαν να μην έφταναν όλα όσα έχουμε να μας απασχολούν, έρχεται και μια νέα κατάσταση να διαχειριστούμε και κυρίως να προλάβουμε. Για αρχή σημειώστε τη λέξη, θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, μέχρι τουλάχιστον να βγούμε από την covid-19 εποχή. Ο όρος προκύπτει από το mask + acne.

Πρώτο βασικό και καθόλου κλισέ, η μάσκα σώσει ζωές άρα είναι το πολυτιμότερο αξεσουάρ μας. Τουτέστιν, ούτε λόγος να περιορίσουμε τη χρήση της! Κανένας όμως  δεν θα περιορίσει την επιλογή σας στο σχέδιο και χρώμα και ήδη κυκλοφορούν ευφάνταστες μάσκες. Μελέτες δερματολόγων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα και σας προτείνουν αν μη τι άλλο να είναι από 100% βαμβάκι για λιγότερους ερεθισμούς.

Παρ’ ότι λοιπόν απαραίτητες αυτή την εποχή οι μάσκες, βοηθούν στη διατήρηση σταγονιδίων του σάλιου που εκπέμπονται από αναπνοή και ομιλία μεταξύ του υφάσματος και του δέρματος. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι παγιδεύουν την υγρασία, τη λιπαρότητα, ρύπους και κάποιες φορές υπολείμματα μακιγιάζ για ώρες. Αυτές οι ώρες είναι όμως αρκετές ώστε τελικά να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των υπεύθυνων βακτηρίων για την ακμή.

Αφού λοιπόν είδαμε το πώς και το γιατί, θα ήθελα να δώσετε λίγο προσοχή στο πώς αντιμετωπίζουμε και προλαμβάνουμε την Mascne:

Dos and don’ts:

Dos

  • Πολύ καλό σχολαστικό (πρόσεξε τονίζω το σχολαστικό) πλύσιμο με ένα ελαφρύ καθαριστικό προσώπου, πρωί και βράδυ!
  • Πολύ καλή ενυδάτωση προσώπου! Ήρθε η ώρα για εκείνο το καλό υαλουρονικό serum. Ένα ενυδατωμένο δέρμα είναι ένα δέρμα θωρακισμένο.
  • Άλλαξε την μάσκα σου κάθε δύο με τρείς ώρες! Το ξέρω ότι θα χρειαστεί να επενδύσεις σε αυτό αλλά πίστεψέ με δεν θα το μετανιώσεις! Βάλε στην τσάντα σου ένα ακόμα μικρό νεσεσέρ μόνο για τις μάσκες σου.
  • Χρησιμοποησε peeling (απολέπιση). Προτίμησε κάποιο με ήπια δράση κι όχι με κόκκους απαραίτητα.
  • Συμβουλέψου την αισθητικό σου!! Extra tip: οι καλύτερες έχουν τελειώσει ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Don’ts

  • Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς καθόλου make up στην περιοχή της μάσκας. Άλλωστε ήρθε η ώρα να για το super σαγηνευτικό βλέμμα με έντονο eyeliner. Αλήθεια το έχεις δοκιμάσει;
  • Μην πλένεις την μάσκα σου με βαριά απορρυπαντικά, καλύτερα στο χέρι με ήπια καθαριστικά και μετά την σιδερώνεις. Επίσης μην την αφήνεις εκτεθειμένη.
  • Μην βγάζεις την μάσκα και σκουπίζεις το πρόσωπό σου με ό,τι βρεις μπροστά σου π.χ. μανίκι … please κορίτσια, σοβαρά τώρα;;
  • Μην το παρακάνεις με την απολέπιση, όχι δεν πρέπει να κάνεις peeling κάθε μέρα. Ακόμα και αν έχεις λιπαρό δέρμα, είναι σημαντικό να διατηρήσεις τον επιδερμικό φραγμό. Δηλαδή την προστασία του δέρματός σου από βακτήρια.

Για τους άντρες τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, αν εξαιρέσουμε το make up, τα υπόλοιπα σας αφορούν, plus, ότι εσείς αγόρια έχετε μια «φυσική» απολέπιση, το ξύρισμα!

Η ακμή μπορεί κυριολεκτικά να είναι μια επίμονη και επίπονη κατάσταση που πολλές φορές μπορεί να ξεφύγει. Είναι σημαντικό ωστόσο να καταλάβουμε ότι η μάσκα αυτή τη στιγμή σώζει πραγματικά τη ζωή μας. Ένα σπυράκι δεν είναι ακμή. Αλλά σίγουρα ακόμα και μια κατάσταση που δείχνει ότι τείνει να ξεφύγει, με τη σωστή συμβουλή και περιποίηση θα υποχωρήσει.

Οπότε, θα κλείσω με μια πρόσκληση: Θέλεις την συμβουλή μας;

Κλείσε ραντεβού στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ για να λάβεις δωρεάν συμβουλές από τις δευτεροετείς φοιτήτριες της αισθητικής. Λόγω των νέων μέτρων κατά του covid-19, θα μπορούμε να εξυπηρετούμε μόνο ένα άτομο ανά τμήμα. Μπορείς ωστόσο να κλείσεις τη θέση σου στο melampianaki@iekdelta.gr

Asta la próxima Beauties!

Σοφία

Ακολούθησέ μας στο instagram και δες όλες τις δράσεις του τομέα ομορφιάς

Σπούδασε Αισθητική στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ