World Food Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, γνωστή στην χώρα μας ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής («World Food Day») γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ο Director του Τομέα Επισιτισμού του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Γιώργος Καζαντζής, μας λέει μυστικά και αλήθειες για τον χώρο των Culinary Arts και μας δίνει συμβουλές για όλους τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον κλάδο επαγγελματικά.

Πες μας λίγα πράγματα για εσένα!

Γεννήθηκα στο Τορόντο του Καναδά και σπούδασα Μαγειρική στο Georgian College. Ξεκίνησα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα σε ένα από τα καλύτερα Fine Dining εστιατόρια του Τορόντο. Σήμερα είμαι Διευθυντής του τομέα Γαστρονομίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και δεδομένου ότι έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τους νέους, ποιο θεωρείς ότι είναι το θέμα που τους προβληματίζει και τι τους ενδιαφέρει περισσότερο;

Το θέμα που τους προβληματίζει είναι σίγουρα το αύριο και πώς θα εξελιχθούν γρήγορα σε έναν τόσο απαιτητικό κλάδο. Σίγουρα, αγαπάνε πολύ τη γνώση, και προσπαθούν να αποκτήσουν άμεση και γρήγορη αναγνώριση.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο skill που πρέπει να έχει ένας νέος επαγγελματίας για να ασχοληθεί με τη Μαγειρική και πόσο απαιτητικός είναι ο κλάδος;

Πολλή μα πολλή υπομονή και πολλή μα πολλή δουλειά!

Τι συμβουλεύεις κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη Μαγειρική;

Πρέπει ξεκάθαρα να ερωτευθεί αυτό που κάνει. Και όταν το ερωτευθεί, θα μπορεί να δημιουργεί και αναμνήσεις!

Πώς είναι ο κλάδος της Μαγειρικής αυτή τη στιγμή; Ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε από τους συνεργάτες μας;

Αν σκεφτούμε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους στην Ελλάδα, η εστίαση έμεινε ανεπηρέαστη, θα έλεγα ότι η συγκυρία που διανύουμε είναι αρκετά challenging. Είμαι αισιόδοξος ότι η κρίση που δημιούργησε ο Covid στην εστίαση θα περάσει άμεσα και ο κλάδος θα επιστρέψει στις κανονικές του ροές.

Ποια είναι η γνώμη σου για την πρακτική άσκηση; Είναι απαραίτητη;

Για εμένα η πρακτική άσκηση είναι το πιο σημαντικό στην αρχή της καριέρας ενός νέου μάγειρα. Βλέπει ξεκάθαρα το τι θέλει να κάνει, αλλά και τις απαιτήσεις  του κλάδου.

Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

If it smells good, eat it!

 

Εξερεύνησε τις Ειδικότητες του Τομέα Τουρισμού & Επισιτισμού του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ