Αλλεργίες το καλοκαίρι; Δες πού οφείλονται και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις!Γράφει ο Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, Διευθυντής της Σχολής Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.
Αλλεργίες και υψηλές θερμοκρασίες
Το καλοκαίρι οι αλλεργίες που οφείλονται στις γύρεις υποχωρούν και όσοι ταλαιπωρούνται από αυτές μπορούν θεωρητικά να ηρεμήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν αλλεργικά νοσήματα που εμφανίζονται στους θερινούς μήνες, όπως οι αλλεργικές φωτοδερματοπάθειες, οι αλλεργίες που οφείλονται σε τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες ή άλλα ζωύφια, η κνίδωση λόγω ψύχους, η ηλιακή κνίδωση, καθώς και κάποιες τροφικές αλλεργίες που καταναλώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο βασικός κανόνας που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη είναι ότι τα αλλεργικά νοσήματα εκφράζονται εξατομικευμένα στον κάθε ασθενή ανάλογα με το βαθμό ευαισθησίας του. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά επίσης διαφορετικά. Μπορεί να υπάρχει μία βασική γενική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος στηριζόμενη στην φυσιολογία του, αλλά υπάρχουν διαφορές. Οπότε, αν υπάρχουν υποψίες ή αν επιβεβαιωμένα κάποιοι είναι αλλεργικοί θα πρέπει να δίνουν βάση σε αυτό. Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να
επισκεφτούν ειδικό αλλεργιολόγο, ο ρόλος του οποίου είναι αναντικατάστατος και πολλές φορές σωτήριος, δεδομένου ότι κάποιες από τις αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Τύποι καλοκαιρινών αλλεργιών
Δερματίτιδες που οφείλονται στο φως - Φωτοδερματίτιδες Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή η χρήση ορισμένων καλλυντικών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο δέρμα. Χαρακτηριστικό είναι έντονη ερυθρότητα στα σημεία όπου αυτό δεν καλύπτεται από τα ρούχα και επομένως δεν προστατεύεται. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι μια λύση, ωστόσο αν υπάρχει φωτοευαισθησία δέρματος και αντίδραση, καλύτερα χρειάζεται η εκτίμηση ειδικού για τη χρήση συγκεκριμένου αντιηλιακού.
Ηλιακή κνίδωση Εμφάνιση εξανθήματος με ερυθρότητα και έντονη φαγούρα σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε λιγότερο από μία ώρα από την έκθεση και διαρκεί μία με δύο ώρες. Τόσο η μορφολογία του, όσο και η αίσθηση που νιώθει ο ασθενής είναι διαφορετικά από το ηλιακό έγκαυμα και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό. Χρησιμοποιείτε αντιηλιακή κρέμα σε συνδυασμό με την αγωγή που θα σας προτείνει ο γιατρός. Προτείνεται επίσης περιορισμός στην έκθεση ηλιακής ακτινοβολίας.
Κνίδωση λόγω ψυχρού νερού Το κολύμπι σε κρύα θάλασσα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργικές εκδηλώσεις, όπως εξανθήματα με κνησμό έπειτα από έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον. Θα πρέπει να δοθεί σοβαρή σημασία στη θερμοκρασία νερού και στην ποσότητα ενδεχομένως άλατος, ώστε να μην δημιουργηθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια, ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας συστήσει προληπτική θεραπεία με αντιισταμινικά φάρμακα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα, και να γίνονται μόνο με τη χρήση ειδικών στολών.
Τροφική αλλεργία Οι τροφικές αλλεργίες είναι κάτι συνηθισμένο και δεν είναι νόσημα της καλοκαιρινής περιόδου μόνο. Ωστόσο, το καλοκαίρι τρώμε περισσότερα θαλασσινά και οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς σε παγωτά και καλοκαιρινά γλυκά, καθώς και φρούτα, όπως ροδάκινο, πεπόνι, σύκα – τροφές που «πυροδοτούν» αλλεργικές αντιδράσεις. Αν υπάρχει ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές, θα πρέπει αποφεύγονται και να υπάρχει πάντα διαθέσιμο το set αντιμετώπισης αναφυλαξίας (έντονο ερυθρό δέρμα, σπασμοί, δυσκολία στην αναπνοή, έντονος κνησμός, ναυτία, κ.α.) με αντιισταμινικά, κορτιζόνη ή και αδρεναλίνη, που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.
Αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων Η τοπική αντίδραση στο τσίμπημα μιας μέλισσας ή μιας σφήκας είναι φυσιολογική. Ανταποκρίνεται το ανοσολογικό σύστημα και αυτό είναι κάτι που είναι επιθυμητό. Τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν στην επόμενη μισή ώρα μακριά από το σημείο του τσιμπήματος ως εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής, ζαλάδα ή απότομη πτώση της πίεσης του αίματος, λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή, θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή. Φυσικά στην περίπτωση λιποθυμίας ή ανακοπής θα πρέπει να υπάρχει επιπλέον άτομο για την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών. Θα πρέπει να υπάρχουν φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης, αντιισταμινικά, κορτιζόνη, αδρεναλίνη, εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και ό,τι άλλο έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός κατά περίπτωση ασθενούς.
Όσον αφορά στην πρόληψη:- Να φοράτε πάντοτε υποδήματα, ιδίως έξω από το σπίτι.
- Μην καταναλώνετε αλλοιωμένα φρούτα, και μακριά από κάδους απορριμμάτων, ανθισμένα λουλούδια κτλ.
- Προσοχή στο ψάρεμα.
- Προσοχή στη χρήση αρωμάτων, λακ, αρωματικών αντηλιακών λαδιών που έλκουν τις μέλισσες και τις σφήκες.
- Χρήση γαντιών, καπέλου και μακριά ρούχα σε κηπουρικές εργασίες.
- Αποφυγή περιβάλλοντος που είναι θερμό και υγρό (έλη), όπου τα έντομα είναι ιδιαίτερα επιθετικά.
- Να θυμάστε ότι τα υμενόπτερα (μέλισσες, σφήκες, κουνούπια κ.α.) το καλοκαίρι είναι αρκετά επιθετικά τις απογευματινές ώρες.
Σπούδασε στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Δες όλα τα θέματα που σε αφορούν στο blog μας.