Εμβόλια m-RNA & Covid19. Κατά τη διάρκεια της Ηλεκτρονικής Εβδομάδας e-Week από τις Σχολές ΔΕΛΤΑ, που πραγματοποιήθηκε 1-5 Φεβρουαρίου 2021, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πλήθος δωρεάν σεμιναρίων με μεγάλη ποικιλία θεματολογίας!

Ο εισηγητής του σεμιναρίου Εμβόλια m-RNA & Covid19 και Διευθυντής του School of Health της ΔΕΛΤΑ Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, μας δίνει τις σημειώσεις του!

Δεν παρακολούθησες το webinar; Δες εδώ την περίληψη και τα βασικά tips!

Εμβόλια m-RNA & Covid19

Η οικογένεια των κορωνοϊών είναι γνωστή και δεν εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 ξαφνικά. Κάποιοι κορωνοϊοί μπορούν να εκδηλωθούν ήπια, με τη μορφή μίας απλής γρίπης και κάποιοι άλλοι πιο σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση εξαρτάται η αντίδραση και ισχύς του ανοσολογικού ή ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο SARS-CoV2 εντάσσεται σε εκείνους με μεγάλη μεταδοτικότητα κυρίως.

RNA-DNA

Δύο διαφορετικά μόρια που όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αποτελούν και τα δύο το γενετικό κώδικα και τις πληροφορίες των οργανισμών ή μικροοργανισμών που τα φέρουν. Το mRNA είναι ένας τύπος RNA  (μονόκλωνο μόριο) που η δράση του πραγματοποιείται μέσα στο κυτταρόπλασμα και για την ακρίβεια στο οργανίδιο ριβόσωμα, συμμετέχοντας καθοριστικά στην πρωτεϊνοσύνθεση (διαδικασία μετάφρασης στην μοριακή ιατρική-βιολογία). Το DNA είναι ένα δίκλωνο μόριο που φυλάσσεται στον πυρήνα του κυττάρου και δεν έρχεται σε επαφή με το κυτταρόπλασμα και πρόκειται για τον γενετικό κώδικα των πολυκύτταρων ευκαριωτικών οργανισμών.

Eμβόλια m-RNA VS άλλων τεχνολογιών

Η Pfizer και η Moderna είναι οι δύο εταιρίες που κατασκεύασαν εμβόλια m-RNA. Στοχεύουν δηλαδή στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν αυτά το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει. Τα κύτταρά μας θα παραγάγουν την πρωτεΐνη του ιού που αποτελεί το αντιγόνο (το ερέθισμα) εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού μας θα φτιάξουν αντισώματα και θα ενεργοποιήσουν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα. Για τη προστασία του m-RNA και για να κάνει τη δουλειά του, κατασκεύασαν μία στοιβάδα λίπους με νανοσωματίδια. Τα εμβόλια της AstraZeneka, CanSinoBio, Gamaleya τοποθέτησαν «το ερέθισμα», δηλαδή τον κώδικα παραγωγής της πρωτεΐνης του ιού σε κάποιο, διαφορετικό ανά εταιρεία, στέλεχος αδενοϊού (αδενοϊός μεταφορέας/adenovirus vector vaccine), που λειτουργεί ως μεταφορέας γονιδίου (RNA). Σκοπός είναι η ανοσία, ώστε να μην νοσούμε από τον ιο SARS-CoV2 με τη νόσο COVID19 που προκαλεί.

Μύθοι, Αλήθειες & Ερωτηματικά

  1. Ο κρύος καιρός και το χιόνι σκοτώνουν τον κορονοϊό; Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το κρύο ή το χιόνι επηρεάζει ή σκοτώνει οποιονδήποτε κορονοϊό.
  2. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοϊού; Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που να υποστηρίζουν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου σε ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον COVID-19.
  3. Η είσοδος του m-RNA στο ανθρώπινο DNA δημιουργεί μεταλλάξεις; Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς αλλού δρα το m-RNA και αλλού βρίσκεται το DNA.
  4. Υπάρχουν παρενέργειες που προκαλούνται από το εμβόλιο; Οι «παρενέργειες» σχετίζονται συνήθως με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, ήπιος πυρετός (37-38 βαθμοί), κόπωση και μυαλγίες βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων.
  5. 5G και COVID19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει πως καμία αρνητική επίδραση στην υγεία δεν συνδέεται με την έκθεση σε ασύρματες τεχνολογίες και φυσικά αναφορικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού.
  6. Το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου προστατεύει από τον COVID19; Mπορεί να είναι πολύ σημαντικό παρεμπόδισης δευτερογενών λοιμώξεων, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο για την αντιμετώπιση της COVID19.

Συμπεράσματα

  1. Τα εμβόλια δεν επιδρούν στο ανθρώπινο DNA
  2. Oι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να συμβουλεύονται σχετικούς επιστήμονες υγείας
  3. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης
  4. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν αποτελούν φραγμό μετάδοσης του ιο
  5. Σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη για λοίμωξη με δύσπνοια, πυρετό, βήχα επικοινωνούμε άμεσα με τον ΕΟΔΥ
  6. Ενημερωνόμαστε μόνο από επίσημες επιστημονικές πηγές
Σπούδασε στη Σχολή Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ