Ο Head of Health Department της Σχολής Υγείας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, μας μιλάει για τον Κοροναϊό και τους τρόπους πρόληψης στον Τομέα Υγείας.

Δες το Διοικητικό Προσωπικό του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Οι κοροναϊοί ή κορωνοϊοί είναι συγκεκριμένη οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική μορφή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου τα εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων έχουν τη μορφή στέμματος. Οι κοροναϊοί είναι ιοί με περίβλημα, με θετικής πολικότητας μονόκλωνου RNA για γονιδίωμα.

Στο παρελθόν, είχαν κάνει την εμφάνισή τους δύο άλλοι τύποι κοροναϊών, o SARS-CoV και ο HERS-CoV. Οι δύο τύποι αποτέλεσαν απειλή και σημειώθηκαν θάνατοι κατά τη χρονιά 2003 και 2012 αντίστοιχα. Ο σημερινός τύπος 2019-nCoV είναι μία νέα μετάλλαξη που έχει θορυβήσει το γενικό πληθυσμό της Κίνας και του πλανήτη. Η επιστημονική κοινότητα έχει ενεργοποιηθεί, ώστε το συντομότερο να βρεθεί το εμβόλιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου τύπου.

Συμπτώματα -μετάδοση

Ο κοροναϊός εμφανίζει συμπτωματολογία που περιλαμβάνει πυρετό, βήχα και κάποιες φορές δύσπνοια. Τα συμπτώματα, μοιάζουν πολύ με του SARS-CoV, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει ο κοροναϊός από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Κορωνοϊός

Τρόποι πρόληψης

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει σε τεράστιο βαθμό. Βασικοί κανόνες προσωπικής υγιεινής αποτελούν κλειδί για την πρόληψη μετάδοσης για τον κοροναϊό αλλά και άλλων πολλών μικροβίων που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσολογικό σύστημα.

  • Το πλύσιμο των χεριών

Αποτελεί τη κορωνίδα της πρόληψης.  Σε περιπτώσεις έξαρσης ιογενών λοιμώξεων πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές το εικοσιτετράωρο πριν το φαγητό, αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι και μετά από χειραψίες.

  • Κόψιμο νυχιών

Στην περιοχή ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα των δαχτύλων μαζεύονται πάρα πολλά μικρόβια, τα οποία είναι και δύσκολο να απομακρυνθούν. Είναι απαραίτητο να κόβονται πολύ καλά και κοντά τα νύχια, ώστε να μη βρίσκουν καταφύγιο εκεί τα μικρόβια.

  • Υποδήματα φορείς μικροβίων

Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες συνηθίζουν να ανεβαίνουν με τα παπούτσια σε καναπέδες και κρεβάτια απλώς για να καθίσουν. Τα παπούτσια είναι φορείς εκατοντάδων μικροβίων που μολύνουν τα καθίσματα και τα κρεβάτια με πιθανότητα να περάσουν στο σώμα είτε από δερματικές εισόδους (εκδορές) είτε αναπνευστικές οδούς. Καλό λοιπόν θα είναι να αποφεύγεται τέτοια συνήθεια.

  • Συχνή αλλαγή ρουχισμού

Τα ρούχα είναι φορείς μικροβίων. Τα καθαρά και σιδερωμένα ενδύματα είναι απαραίτητα για την πρόληψη της μετάδοσης των λοιμογόνων ασθενειών.

  • Υγιεινή του αναπνευστικού.

Κανόνες υγιεινής αλλά και ευγενείας επιτάσσουν την κάλυψη του στόματος κατά το πτάρνισμα. Μία πολύ εύκολη κίνηση μπορεί να μειώσει την οποιαδήποτε εξάπλωση του οποιουδήποτε ιού. Στη περίπτωση που η κατάσταση επιτάσσει τη χρήση της αναπνευστικής μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Η μάσκα διαθέτει δύο χρώματα, σκουρόχρωμη επιφάνεια και ανοικτόχρωμη. Η σκουρόχρωμη επιφάνεια φοριέται προς τα έξω όταν πάσχουμε οι ίδιοι και προφυλάσσουμε τους γύρω μας. Ενώ η ανοικτόχρωμη επιφάνεια προς τα έξω όταν προφυλασσόμαστε οι ίδιοι από τους γύρω μας.

Σε γενικές γραμμές ο κοροναϊός δεν απειλεί σε τέτοιο βαθμό των πληθυσμό. Ωστόσο η προσωπική μέριμνα και η ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες υγείας μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των κρουσμάτων και φυσικά την ορθή αντιμετώπιση των όποιων συμπτωμάτων.