Το Design & Care Hackathlon, πρόκειται για τον καθιερωμένο πλέον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που έχει ως στόχο να συνδυάσει το design με την φροντίδα και την ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων, να αξιοποιήσει το κοινωνικό marketing, ανατρέποντας τα στερεότυπα γύρω από την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις, να ενημερώσει το ευρύ κοινό για θέματα πρόληψης αλλά ταυτόχρονα να ενδυναμώσει τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρία. Το Design & Care Hackathlon φέτος θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Director of Visual Arts IEK DELTA, Ιωάννης Βαρούτης, θα συμμετέχει στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αναδείξει τα 10 καλύτερα σχέδια!

To Concept του Διαγωνισμού:

Η μεταμόσχευση είναι η 2η ευκαιρία για ζωή και η πανδημία του COVID-19 δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Σε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά και ζωής το design και το κοινωνικό  marketing έρχονται να δώσουν την λύση. Στο φετινό, διαδικτυακό διαγωνισμό «Design & Care Hackathon 2020» οι καλλιτέχνες καινοτομούν και σχεδιάζουν από απόσταση.  Ενώνουν τις δυνάμεις τους,  σπάζοντας τα taboo για την δωρεά οργάνων με ένα κοινό στόχο: ενημέρωση  για την σημασία της δωρεάς οργάνων και αύξηση των μεταμοσχευσεων με την ενεργοποίηση των πολιτών. Την 1η Νοεμβρίου, καθιερωμένη ως πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων, ξεκινούν οι online καταθέσεις των σχεδίων.

Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής:

01/11/2020
1. KICK OF – Design & Care Hackathon UAD 20

Την 1 Νοεμβρίου  του 2020 – Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων –  ξεκινάει διαδικτυακά ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός Design & Care Hackathon 2020. Νέοι και νέες σχεδιαστές καλούνται να σχεδιάσουν T-Shirt stamps της collection «Recycle Life- your Body» που έχει στόχο να σπάσει τα taboo  και να αναδείξει την αξία της Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων.

03/11/2020
2. APPLICATIONS – Design & Care Hackathon UAD 20

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν να καταθέτουν τα σχέδια τους από τις 03/11/2020 αποστέλλοντάς τα στη φόρμα συμμετοχής : http://bit.ly/HACKATHONUAD20 σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές και αφού διαβάσουν τους όρους του διαγωνισμού. Επιλέξιμοι είναι φοιτητές, απόφοιτοι εικαστικών σχολών (γραφιστικής κλπ) ως φυσικά πρόσωπα ή επαγγελματίες/ ατελιέ στο χώρο της γραφιστικής και επικοινωνίας.

18/11/2020
3. EVALUATION – Design & Care Hackathon UAD 20

Την Τετάρτη 18/11/2020 στις 12.00 θα λήξει η προθεσμία κατάθεσης σχεδίων, ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγησή τους από την κριτική επιτροπή. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τα 10 καλύτερα σχέδια, τα οποία θα βραβευθούν με έπαινο από τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Η κριτική επιτροπή θα κρίνει τα καλύτερα 10 σχέδια σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Τη γενική αισθητική του σχεδίου
  • Το πόσο μοναδικό, αυθεντικό και πρωτότυπο είναι το σχέδιο
  • Πόσο ξεκάθαρα το σχέδιο μεταδίδει το μήνυμα της καμπάνιας

22/11/2020
4. ONLINE VOTING – Design & Care Hackathon UAD 20

Τα 1ο καλυτερα σχέδια που θα επιλεχθούν ως 10 finalist από την κριτική επιτροπή θα μπουν στην διαδικασία online ψηφοφορίας για μια εβδομάδα από τις 22 – 29 /11/2020

29/11/2020
5. WINNERS – Design & Care Hackathon UAD 20

Στις 29/11/2020 θα κλείσει η ψηφοφορία κατά την οποία, τα σχέδια με τις περισσότερους ψήφους (βάσει αριθμού reactions στο αντίστοιχο σχέδιο στη σελίδα του UAD στο Facebook) θα βραβευτούν ως εξής: το 1ο σχέδιο θα βραβευτεί με το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ, το 2ο και 3ο σχέδιο σε ψήφους θα κερδίσουν αντίστοιχα το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ και 200 αντίστοιχα. Τα επόμενα 2 σχέδια θα κερδίσουν από μία ψηφιακή γραφίδα wacom ενώ και στους σχεδιαστές των 10 finalist σχεδίων θα απονεμηθούν αναμνηστικά έπαθλα.

01/12/2020
6. AWARDS – Design & Care Hackathon UAD 20

Την 1 Δεκεμβρίου 2020, θα ανακοινωθούν οι νικητές και θα δημοσιευτούν τα σχέδια με τα έπαθλά τους.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές και επαγγελματίες από τον καλλιτεχνικό χώρο (σχεδιαστές/γραφίστες/καλλιτέχνες), ατομικά ως φυσικά πρόσωπα ή ως νομικά πρόσωπα (π.χ. δημιουργικά γραφεία)

Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!

Δες όλες τις ειδικότητες της Σχολής Τεχνών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.