Ο Head of Health Department του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, αναλύει την επίπτωση που έχει για τα μάτια μας η έκθεση στον ήλιο και δίνει χρήσιμες συμβουλές πρόληψης.
To School of Health του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με 14 ειδικότητες, είναι η ιδανική επιλογή για την εκκίνηση της καριέρας που ονειρεύεσαι. Ανακάλυψέ τες εδώ!
Καλοκαίρι, ήλιος, ζέστη και όλα τα σχετικά ήρθαν και θα διαρκέσουν για ακόμα δύο μήνες τουλάχιστον. Ωστόσο η ηλιακή ακτινοβολία υπάρχει όλο το χρόνο στη χώρα μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο πόσο εκθέτουμε τον εαυτό μας στον ήλιο. Σύμφωνοι, ο ήλιος είναι ευεργετικός. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, δραστηριοποιεί τη σύνθεση βιταμινών και πολλά ακόμα. Μπορεί, όμως, να έχει και αρνητικές επιπτώσεις, μέσα σε όλα και σε ένα ευαίσθητο αισθητήριο όργανο, τα μάτια μας.
Η ανατομία του ματιού
Μέσα όλα τα ανατομικά στοιχεία του οφθαλμού όπως είναι η ίριδα, η κόρη, ο υαλοειδής χιτώνας, ο φακός, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας κ.ά. συμπεριλαμβάνεται και η -άγνωστη σε κάποιους- ωχρά κηλίδα. Ανατομικά, βρίσκεται κοντά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την καθαρότητα της όρασης και για την κεντρική όραση (όχι όμως για το πού εστιάζουμε). Η οποιαδήποτε αλλοίωση της επιφέρει αλλαγές και παραμορφώσεις στο πώς βλέπουμε. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας παρατηρείται σε κάποια πιθανή αποκόλληση του υαλοειδούς (στα σημεία που συνδέεται με τον αμφιβληστροειδή). Η εφαρμοζόμενη τάση μπορεί να είναι τέτοια, ώστε να αποκολληθεί και ένα σημείο του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Όταν το σημείο της αποκόλλησης ταυτίζεται με το σημείο που βρίσκεται η ωχρά κηλίδα, τότε ένα μέρος αυτής ξεκολλά και δημιουργείται ένα κενό (μία τρύπα), η οποία μεγαλώνει σταδιακά σε μέγεθος και οι άκρες της ανασηκώνονται. Ο οφθαλμός είναι γεμάτος υγρό οπότε τα υγρά του εσωτερικού του οφθαλμού εισέρχονται μέσα στο σημείο που έχει γίνει τρύπα της ωχράς και προκαλούν διαταραχές στην κεντρική μας όραση. Η αλλοίωση της όρασης, λόγω εκφυλισμού ωχράς κηλίδας, συμβαίνει κατά βάσει λόγω ηλικίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αλλοιώσεις παρατηρούνται και σε νεώτερες ηλικίες ή ακόμα χειρότερα, εκφράζονται αθροιστικά λόγω κακής πρόληψης.
Μέθοδοι Αντιμετώπισης
Υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις επεμβατικής φύσης για την αντιμετώπιση της αλλοίωσης, ωστόσο
το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι η χρήση
ειδικών γυαλιών ηλίου με εγκεκριμένα φίλτρα και σχετική καμπυλότητα φακού, ώστε να καλύπτει το μάτι. Επίσης, καλό θα ήταν
να αποφεύγονται οι πολλές ώρες έκθεσης στον ήλιο, όπου η ακτινοβολία είναι πολύ έντονη και φυσικά στο πλαίσιο του δυνατού να «ξεκουράζονται» τα μάτια με
διαλύματα φυσιολογικού ορού και περιορισμό φωτός. Τέλος, υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι εντός του σπιτιού η αντηλιά δεν είναι επικίνδυνη. Στην πραγματικότητα τα ανοικτά χρώματα και ειδικά το λευκό κάνει ανάκλαση φωτός και ουσιαστικά η διαφορά είναι ελάχιστη. Είναι πολύ σημαντικό, όπως προσέχουμε το δέρμα μας χρησιμοποιώντας αντιηλιακή κρέμα, να φροντίζουμε και τα μάτια μας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος συλλέγει το 80% των πληροφοριών του από το περιβάλλον μέσω του οφθαλμού! Εύχομαι καλό καλοκαίρι, καλά μπάνια και καλή πρόληψη του οργανισμού μας από τον ήλιο!