Ο σπουδαστής του τμήματος Τεχνικός Υπολογιστών της Σχολής Πληροφορικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Πέτρο Μπεράτι, μας παρουσιάζει τη διαθεματική του εργασία με θέμα Ambilight Arduino.

Δες παρακάτω την περίληψη της τελικής του εργασίας για τον Ιούνιο 2020.

Θέμα: “Ambilight Arduino”.

Σπουδαστής: Πέτρο Μπεράτι| Εισηγητής: Κωνσταντίνος Ζήτης

 

Λίγα λόγια για το Ambilight:

Είναι μια αδύναμη πηγή φωτός στο πίσω μέρος μιας οθόνης που φωτίζει τον περιβάλλοντα χώρο (τοίχο, επιφάνεια γύρω από την οθόνη). Αρχικά αναπτύχθηκε για τις τηλεοράσεις της Philips και εμφανίστηκε σε σχετικά περιορισμένο αριθμό μοντέλων της εταιρείας. Σκοπός της τεχνολογίας είναι να μειωθεί η αντιληπτή φωτεινότητα της οθόνης από το ανθρώπινο μάτι βάσει της αντίθεσης που δημιουργείται από την ελαφρώς φωτιζόμενη γύρω περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κόπωσης που δημιουργείται στα μάτια από την έντονη φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

Για την δημιουργία τους project χρησιμοποιήθηκαν δύο υλικά:

  • Μία rgb led strip και
  • Ένα Arduino

H ταινία τοποθετείται στο περίγραμμα της οθόνης, μετά την συνδέουμε στο Arduino όπου με τον κατάλληλο προγραμματισμό η ταινία παράγει το ίδιο χρώμα με την οθόνη μας.

Λίγα λόγια για το Arduino

Το Arduino είναι μια υπολογιστική πλατφόρμα βασισμένη σε μια απλή μητρική πλακέτα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους, και η οποία μπορεί να προγραμματιστεί με τη γλώσσα Wiring (ουσιαστικά πρόκειται για τη C++ με κάποιες μετατροπές). Το Arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ανεξάρτητων διαδραστικών αντικειμένων αλλά και να συνδεθεί με υπολογιστή μέσω προγραμμάτων σε Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider. Οι περισσότερες εκδόσεις του Arduino μπορούν να αγοραστούν προσυναρμολογημένες.

Το Arduino βασίζεται σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. Μπορεί να κατασκευαστεί από τον καθένα, μπορεί να ενσωματωθεί σε συσκευές ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς και το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα που χρησιμοποιεί το Arduino σε κατασκευές άρα υπάρχει μεγάλος όγκος ελεύθερης πληροφορίας. Γενικά, τα Projects στον εν λόγω Μικροελεγκτή μπορούν να είναι αυτόνομα (σε επίπεδο hardware) ή να επικοινωνούν με κάποιο software στον Η/Υ του προγραμματιστή (προγράμματα όπως τα Flash, Processing, MaxMSP).

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

 

Σπούδασε Τεχνικός Υπολογιστών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Δες όλες τις δράσεις της ειδικότητας Τεχνικός Υπολογιστών στο Instagram