Το Smart Mirror δεν είναι ένας απλός καθρέφτης. Είναι καθρέφτης που συνδέεται στο Internet. Καθώς κοιτάζεσαι κάθε πρωί μπορείς να συνδεθείς στο Internet και να δεις την ώρα, τον καιρό και τις ειδήσεις τα οποία προβάλλονται πάνω του. 

Οι δυνατότητες του δεν τελειώνουν όμως εκεί, καθώς παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης όπως το Amazon Alexa ώστε να μπορείς να δώσεις οποιαδήποτε φωνητική εντολή. Μπορείς να γράψεις ό,τι μήνυμα θέλεις να εμφανίζεται στην επιφάνειά του!

Ο Λουκιανός Σαρρής, ο Κωνσταντίνος Μπλάτσος & ο Ανδρέας Αγγελακόπουλος, σπουδαστές του Τομέα Engineering & Information Technology της ΔΕΛΤΑ, μας γράφουν σχετικά με το project τους για το Smart Mirror, το οποίο και υλοποίησαν στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Ζήτης – Informatics Professor, M.Sc. Computer Science

“Στην εξάμηνη πρακτική άσκηση που ολοκληρώσαμε με επιτυχία στην επιχείρηση JOIN, συμμετείχαμε στην έρευνα και στην υλοποίηση προϊόντων ώστε να δημιουργήσουμε έξυπνα προϊόντα για την ψηφιοποίηση μιας κρεβατοκάμαρας. 

Στην αρχή, ψάξαμε να βρούμε ποιες συσκευές (controllers) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καταλήξαμε σε δύο: Το Arduino και το Raspberry. Σκεφτήκαμε: τί ιδιαίτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτές τις δύο συσκευές για να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο προϊόν; Μετά από έρευνα για αυτά τα δύο προϊόντα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Raspberry καθώς έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες. 

Έπειτα, επικεντρωθήκαμε στο Raspberry και βρήκαμε κάποιες ιδέες και πιο συγκεκριμένα, το Smart Mirror. Είναι μία εξ’ ολοκλήρου κατασκευή της JOIN και για πρώτη φορά με αυτές τις δυνατότητες στην Ελλάδα. 

Smart Mirror

Χρησιμοποιήσαμε έναν ειδικών προδιαγραφών καθρέφτη της εταιρείας, τοποθετήσαμε κατάλληλα σε αυτόν το Raspberry και προβάλλαμε τις λειτουργίες που είχαμε ορίσει σε μία οθόνη η οποία ενσωματώθηκε στην πίσω πλευρά του καθρέφτη. Κάναμε πολλές δοκιμές μηνών για κάθε λειτουργία και κάθε φορά επαναπροσδιορίζαμε τον τρόπο προσέγγισής μας, τόσο στο προγραμματιστικό όσο και τεχνικό κομμάτι. 

Αντιμετωπίσαμε κατάλληλα θέματα καλής εκτέλεσης του κώδικα, θερμοκρασίας, τροφοδοσίας, μαγνητισμού και στατικού ηλεκτρισμού. Κάναμε επίσης έλεγχο αντοχής του στον χρόνο με 24ωρη συνεχόμενη λειτουργία του για πολλούς μήνες. Φροντίσαμε την αισθητική του εμφάνιση και τη λειτουργική του χρησιμότητα. 

Συμμετείχαμε επίσης σε έρευνα εντυπώσεων των συνεργατών και πελατών της επιχείρησης για το προϊόν μέχρι να έχουμε ένα ώριμο αποτέλεσμα. Πήραμε μέρος σε παρουσίασης του Smart Mirror και καταγράψαμε τα αποτελέσματα μας. Δημιουργήσαμε εγχειρίδιο λειτουργίας καθώς και τη δυνατότητα της απομακρυσμένης του τεχνικής υποστήριξης”.

Smart Mirror

Λίγα λόγια για το Raspberry:

Το Raspberry Pi είναι μια σειρά μικρών υπολογιστών μονής πλακέτας, με πολύ μικρό κόστος αγοράς και χρήσης, που αναπτύχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Ίδρυμα Raspberry Pi σε συνεργασία με την Broadcom. Το έργο Raspberry Pi αρχικά είχε στόχο την προώθηση της διδασκαλίας της επιστήμης υπολογιστών σε σχολεία και στις χώρες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Λίγα λόγια για την επιχείρηση JOIN:

Η JOIN δεν είναι ακόμα μία εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο του επίπλου, είναι μία εταιρία που δημιουργεί και βελτιώνει τον πιο ιδιαίτερο χώρο του ανθρώπου… Την κρεβατοκάμαρα.

Γλώσσες προγραμματισμού, τεχνολογίες, μεθοδολογίες, εργαλεία που ασχοληθήκαμε  και χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας είναι: HTML, CSS, Javascript, SQL, PHP, CMS, Javascript Libraries, Bootstrap, JQuerry, Facebook Pixel, REST, Web APIs, DOM, Web Services, SOAP, XML, WordPress, WooCommerce, Google Analytics, Facebook Ads, Digital Marketing, Google Tools (Docs, Sheets, Slides, Forms, Sites, Maps).

Σεμινάρια της επιχείρησης JOIN που συμμετείχαμε: Plugins στο WooCommerce, Εισαγωγή στο WooCommerce, Μετάφραση / Προσθήκη γλώσσας σε plugin του WordPress, Εργαλεία ανάπτυξης θέματος Enfold για WordPress, WordPress Plugins-Extnesions, Ανάλυση ρυθμίσεων & δυνατοτήτων του WooCommerce, Markup languages / CSS / Javascript, Node Js – Passport Authentication, Cloudflare SSL / DNS / APPS – Ρυθμίσεις και δυνατότητες, Οδηγός Arduino στο Tinkercad, Εισαγωγή στο Raspberry Pi.

 

Σπούδασε στη Σχολή Πληροφορικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Δες  περισσότερα Projects Σπουδαστών της ΔΕΛΤΑ στο Delta Life Blog.

Ακολούθησε το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στο Instagram και δες όλες τις δράσεις της Σχολής.